推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[原創] 六合彩統計

六合彩統計

我0岩0岩整0左個blog,係關於一d 六合彩既統計資料,歡迎各位交流交流,亦歡迎各位俾俾意見。 謝謝

http://saxon-mark6.blogspot.com/

純粹以數論數。

看了你這組統計:

http://saxon-mark6.blogspot.com/2008/07/blog-post_3108.html

這是我從數學上計出來的機會率:

六合彩有49個數字,其中17個紅,16個綠,16個藍。
49個數字抽6個出來,合共組合有:
49C6=13983816

組合(3紅2綠1藍)=17C3*16C2*16C1=1305600
組合(3紅1綠2藍)=同上=1305600
組合(2紅3綠1藍)=17C2*16C3*16C1=1218560
組合(2紅1綠3藍)=同上=1218560
組合(1紅3綠2藍)=17C1*16C3*16C2=1142400
組合(1紅2綠3藍)=同上=1142400

P(3紅2綠1藍)=1305600/13983816=0.093365
P(3紅1綠2藍)=同上=0.093365
P(2紅3綠1藍)=1218560/13983816=0.087141
P(2紅1綠3藍)=同上=0.087141
P(1紅3綠2藍)=1142400/13983816=0.081694
P(1紅2綠3藍)=同上=0.081694
P(三種顏色是3,2,1)
=2*(1305600+1218560+1142400)/13983816=0.524400

組合(4紅1綠1藍)=17C4*16C1*16C1=609280
組合(1紅4綠1藍)=17C1*16C4*16C1=495040
組合(1紅1綠4藍)=同上=495040

P(4紅1綠1藍)=609280/13983816=0.043570
P(1紅4綠1藍)=495040/13983816=0.035401
P(1紅1綠4藍)=同上=0.035401
P(三種顏色是4,1,1)
=(609280+2*495040)/13983816=0.114372

組合(2紅2綠2藍)=17C2*16C2*16C2=1958400
P(2紅2綠2藍)=1958400/13983816=0.140048

其餘組合餘此類推,現作一總結:

組合類形    組合總數      機會率      你的統計結果
3,1,2  7333120  0.524400  0.521028
4,1,1  1599360  0.114372  0.1156542
2,2,2  1958400  0.140048  0.1425234
5,1,0   486304  0.034776  0.05140187
4,2,0  1503040  0.107484  0.1028037
3,3,0  1075200  0.076889  0.06658879
6,0,0    28392  0.002030  0

除了(5,1,0)這一組的機會率略有差別之外,其餘各組的實驗機率和數學上計算出來的機率相約。

這一部份的資料我看不明,可否稍作解釋?謝謝。

「開過會再開嗎?」
http://saxon-mark6.blogspot.com/2008/07/blog-post_10.html

引用:
原帖由 sheungwan 於 2008-7-11 16:53 發表
這一部份的資料我看不明,可否稍作解釋?謝謝。

「開過會再開嗎?」
http://saxon-mark6.blogspot.com/2008/07/blog-post_10.html
多謝尼位師兄既回覆,其實尼篇文係想講究竟開過既組合有無機會會重覆再開或者有好中既機會率中。0個度既數係以每一期開既number 對返其他期開過既number。
我想表達既係如果已經開過尼個組合,就唔好再買尼個組合或者差唔多既組合,因為要中真係微乎其微,不如另尋第二個組合

引用:
原帖由 sheungwan 於 2008-7-11 16:49 發表
純粹以數論數。

看了你這組統計:

http://saxon-mark6.blogspot.com/2008/07/blog-post_3108.html

這是我從數學上計出來的機會率:

六合彩有49個數字,其中17個紅,16個綠,16個藍。
49個數字抽6個出來 ...
0岩呀,雖然個組合出0黎仲係好大,但比49C6已經係1/10,機會率係10培之增la。既然49C6 同其實組合都係無頭緒,咁不如先估一個組合,再0係0個個組合抽d number 出0黎咪仲大機會率,唔中依然係唔中,但中0左開0個個組合就代表中既機會大好多la。而且尼個只係其中一個參考,我仲分0左每100期佢地既分佈,你都可以睇到大致上開出0黎係每100期都差唔多。但而家有d 組合開出既次數係偏低,再睇埋最近幾期開既組合,咁可以推測下期開既組合。

仲有,雖然我做0左幾份統計表,但我亦有用一d 非統計既方法(如靠估) 去搵d 有機會0係下期開出既number,講到尾識唔識睇同用我尼幾表係睇佢地既慧眼la。 我將尼d 資料發出0黎一0黎係因為尼d 資料係有一定作用,起碼唔會盲中中買一d 基本上已經開出到上限既number,亦希望d 人唔好再買已經開過既組合。
二0黎我運氣太差,我希望有人通過我d 資料中獎呀

睇左少少 ,好詳細資料  ,不過我相信今期開完 1,2,3,4,5,6,下一期開同一組合,機會率都係一樣的。   

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-7-13 12:37 發表
睇左少少 ,好詳細資料  ,不過我相信今期開完 1,2,3,4,5,6,下一期開同一組合,機會率都係一樣的。   
如果真係咁第二日份份報紙頭條非佢莫屬

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-7-13 20:37 發表
  同意!

每次開六合彩都是 獨立事件,與之前任何一次開彩都非 互斥事件!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

um....brother 你有你地既見解
而我點解依然做尼d table 出0黎,因為我信通話統計係睇到一d 我地平時睇唔到既野。 雖然講得統計就唔可能講得好精確,但睇到比人多既野就可以咁好好把握自己有既銀彈。
我有篇文章特別係整0左每100期既開彩統計,我見頭8份(800-857仲未完100期)既分佈其實好平均,即係我可以視佢地做valid 既sample,0係統計學上由population 抽出0黎既sample 理應唔會同population 有大差別。而尼8個sample 都証實(起碼暫時係)我既諗法

其實如果真想研究六合彩, 應該從每次攪出的數字次序去思考.
<:('U'):>
萬事皆隨緣, 半點不由人.

回復 11# 的帖子

可唔可以講多d
IT IS DARKEST BEFORE DAWN.

上期7個紅波係咪記錄呀? thx

引用:
原帖由 leohkcom 於 2008-7-21 03:00 發表
其實如果真想研究六合彩, 應該從每次攪出的數字次序去思考.
尼位brother,點從數字既次序去思考呢? 我唔係好明wow

引用:
原帖由 happycamel 於 2008-7-21 09:37 發表
可唔可以講多d
尼位brother,有無咩建議? 我一諗到我就會加新野入去0架la

引用:
原帖由 潮汕生輝 於 2008-7-21 14:47 發表
上期7個紅波係咪記錄呀? thx
吹到脹曬la,前所未有。但有尼d 記錄下一期我相信就會跟返之前既組合規則

引用:
原帖由 saxontse 於 2008-7-22 10:33 發表

尼位brother,點從數字既次序去思考呢? 我唔係好明wow
我估 leo 兄係講即第一個波波攪幾多號,第二個波波又幾多號.............到特別號碼咁! 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-7-22 02:40 發表

我估 leo 兄係講即第一個波波攪幾多號,第二個波波又幾多號.............到特別號碼咁!   
um.......除非期期攪珠都睇住即住mark 低,如果唔係都無乜可能做到尼樣野la........

首先要留意攪珠機, 自從轉了攪珠機我已經沒有記錄, 因現在所使用的機較以往的機沒有規律, 而舊機每球的次序是互有關連.
<:('U'):>
萬事皆隨緣, 半點不由人.

引用:
原帖由 leohkcom 於 2008-7-24 01:17 發表
首先要留意攪珠機, 自從轉了攪珠機我已經沒有記錄, 因現在所使用的機較以往的機沒有規律, 而舊機每球的次序是互有關連.
轉0左攪珠機?

部機好似係94年用到而家0個wow.......

引用:
原帖由 saxontse 於 2008-7-24 18:23 發表

轉0左攪珠機?

咁咪有轉過囉,起碼唔只一次添。 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-7-25 02:37 發表

咁咪有轉過囉,起碼唔只一次添。   
但我d 資料係由02年到而家wow......

引用:
原帖由 saxontse 於 2008-7-24 18:23 發表

轉0左攪珠機?

但D NUMBER 波仔,好似唔係94年用到而家喎

『Oh, Man,男人冇所謂,其實就越有所謂』

我地根本無可能知道佢幾時換0左幾多號/全部波既........

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。