推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[疑難] 請問是否24小時內發多於 6 個新帖,就算內容是完全有意義及不重覆,都是算洗版呢?

請問是否24小時內發多於 6 個新帖,就算內容是完全有意義及不重覆,都是算洗版呢?

(本討論區規定所有會員, 24小時內不能發多於 6 個新帖於同一版內

這個有點疑問,請問是否24小時內發多於 6 個新帖於同一版內,就算內容是有意義及不重覆,都是算洗版呢?
如有以上情況,有人向版主報告,版主又會否即時禁言最多三十天的呢?

引用:
原帖由 chansam 於 2008-7-16 07:32 PM 發表
(本討論區規定所有會員, 24小時內不能發多於 6 個新帖於同一版內

這個有點疑問,請問是否24小時內發多於 6 個新帖,不論內容是否一樣或不同,都是算洗版呢?
你唔會出6個新帖都係一樣o卦?
就算你唔係24小時內發,你一日一個新帖,若果內容一樣,咁都有機會算係洗板。

唔好問若果24小時內發5個新帖,算唔算係洗板?

誰能代替哥哥地位

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-7-11 16:28 發表
請問此人應否 ban? (nndsh)
他有 180個相同回覆 ( pretty good, thanks )

http://forum.timway.com/f/space. ... yreplies&page=1
其實, 我都在幾日前發尼個問題, 不過你指的是新帖問題, 而我指的是無意義的回覆. 不過, xocat 大版主仲未回覆我的問題
http://forum.timway.com/f/thread-204895-1-1.html

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2008-7-16 19:39 發表

h:" />h:" /> 你唔會出6個新帖都係一樣o卦?
就算你唔係24小時內發,你一日一個新帖,若果內容一樣,咁都有機會算係洗板。

你 get 唔到佢個問題, 他指有會員每日發幾十個帖子, 令到其他帖子沉底....
但我認為這個其實不是問題, 因為只是你按日期觀看便可以.
我相信的是他想問是否個個也能天天都在這版發幾十個帖子, 也不會被禁言 / ban.

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2008-7-16 07:39 PM 發表

h:" />h:" /> 你唔會出6個新帖都係一樣o卦?

對不起你又看不到我的問題重點,已經改編了問題,請不要問非所答,正確回答好嗎?

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-7-16 07:39 PM 發表

其實, 我都在幾日前發尼個問題, 不過你指的是新帖問題, 而我指的是無意義的回覆. 不過, xocat 大版主仲未回覆我的問題
http://forum.timway.com/f/thread-204895-1-1.html
若果只係打thx 、agree、see.......等等,若果一連幾個帖子都是這些,版主有機會視為無意義的回覆。

若果會員發現此現象,亦可向該版版主提出。

誰能代替哥哥地位

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-7-16 07:43 PM 發表

你 get 唔到佢個問題, 他指有會員每日發幾十個帖子, 令到其他帖子沉底....
但我認為這個其實不是問題, 因為只是你按日期觀看便可以.
我相信的是他想問是否個個也能天天都在這版發幾十個帖子, 也不會被禁言 / b ...
高興你明白我的問題 ,其他會員的理解能力真差

引用:
原帖由 chansam 於 2008-7-16 07:52 PM 發表

我覺得可能你唔明洗板既定義,
若果一個會員,
睇左帖子回覆,
又點會有洗板可言。

同時,每條thread都會沉底的一天。

誰能代替哥哥地位

引用:
原帖由 chansam 於 2008-7-16 19:52 發表

自己對人的態度咁差, 仲指望人地努力幫你解決問題, 你都真係幾難服侍! 仲講到自己好醒?

你所講的無意義回覆, 請問咩叫無意義?
有無意義係點樣定義?

我先前所講的「避免殺錯良民」, 你自己唔明, 仲話我地理解能力差?

你睇野同理解能力只怕更差
......!

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2008-7-16 07:55 PM 發表

我覺得可能你唔明洗板既定義,
若果一個會員,
睇左帖子回覆,
又點會有洗板可言。

同時,每條thread都會沉底的一天。
10. 不建議發表內容太空泛之文章、洗版、過於精簡、文不對題的主題或回覆、灌水或呃post,、 (只打thanks, thx, good, nice, push, support, hihi, 推, ccc,....,see; 只用符號或圖案表情或 自己回覆自己等都計算在內)
洗版是指在短時間內不停開新主題(new threads),或短時間內不停回覆,全版最後回覆者都是同一人,而無意義的內容,或回覆內容連續相同。
(本討論區規定所有會員, 24小時內不能發多於 6 個新帖於同一版內 (new thread, not including replies), 此外,三天內不能有超過10個灌水回覆, 如只打thanks, thx, good, nice, push, support, hihi, 推, ccc,....,see) 如有以上情況,版主有權即時禁言最多三十天。但某些特定的版, 會有不同的規定, 請進入不同的版之前, 務必看清楚該版版規)

我的問題算洗板既定義嗎?

其實只是答覆一句這是洗版或不是洗版就可以了,非常簡單的,點解個個都問非所答的 ,還說什麼態度咁差,真無奈

引用:
原帖由 chansam 於 2008-7-16 20:27 發表
其實只是答覆一句這是洗版或不是洗版就可以了,非常簡單的,點解個個都問非所答的 ,還說什麼態度咁差,真無奈
講來講去講到自己好似世外高人咁, 話自己的野人地點都唔明.

不如你自己講下乜野係洗版先好唔好?
不要話我地煩, 我地連你所講的洗版的定義同我地一唔一樣都未知, 仲點做到你的要求?
......!

引用:
原帖由 chansam 於 2008-7-16 20:27 發表
佢係咁
無比公仔比你睇算比面.

橙兄, 將我在 #3 的留言看多次吧

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-7-16 08:38 PM 發表

佢係咁
無比公仔比你睇算比面.

都係你明白我多d,如果你係版主就好了

引用:
原帖由 chansam 於 2008-7-16 20:44 發表

都係你明白我多d,如果你係被主就好了
你尼個話題好敏感

引用:
原帖由 OrangeFai 於 2008-7-16 08:32 PM 發表
講來講去講到自己好似世外高人咁, 話自己的野人地點都唔明.

不如你自己講下乜野係洗版先好唔好?
不要話我地煩, 我地連你所講的洗版的定義同我地一唔一樣都未知, 仲點做到你的要求?
我現在專注的洗版的定義在狂發新主題的部份,即紅字的部份,如果還有不明白的地方請說明,謝謝回覆

10. 不建議發表內容太空泛之文章、洗版、過於精簡、文不對題的主題或回覆、灌水或呃post,、 (只打thanks, thx, good, nice, push, support, hihi, 推, ccc,....,see; 只用符號或圖案表情或 自己回覆自己等都計算在內)
洗版是指在短時間內不停開新主題(new threads),或短時間內不停回覆,全版最後回覆者都是同一人,而無意義的內容,或回覆內容連續相同。
(本討論區規定所有會員, 24小時內不能發多於 6 個新帖於同一版內 (new thread, not including replies), 此外,三天內不能有超過10個灌水回覆, 如只打thanks, thx, good, nice, push, support, hihi, 推, ccc,....,see) 如有以上情況,版主有權即時禁言最多三十天。但某些特定的版, 會有不同的規定, 請進入不同的版之前, 務必看清楚該版版規)

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-7-16 20:38 發表

佢係咁
無比公仔比你睇算比面.

有你所post的呢條thread乃因我係禁言名單的其中一條thread禁左報告, 大版主才有此thread.

要懶醒不妨做多幾次功課

樓主口口聲聲叫人地回應佢, 自己卻連對何謂「洗版」也從未表示過意見, 如此無膽/懶也實屬可笑, 當然佢的同類會明白佢諗咩, 好似貼張圖使死咁.
當然, 而家樓主肯貼幾張圖出來, 版主做野自然有跡可尋.

相關搜索目錄: 功課
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
......!

引用:
原帖由 OrangeFai 於 2008-7-16 20:56 發表
有你所post的呢條thread乃因我係禁言名單的其中一條thread禁左報告, 大版主才有此thread.

要懶醒不妨做多幾次功課

樓主口口聲聲叫人地回應佢, 自己卻連對何謂「洗版」也從未表示過意見, ...
算了吧! 你仲係唔明......
就係同你牛頭唔搭馬嘴

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-7-16 21:00 發表

算了吧! 你仲係唔明......
就係同你牛頭唔搭馬嘴
一早就說過有d人廿幾歲人都天真如小學生.
唔好講到自己懶係勁咁, 我唔多受呢一套

如果真係認為洗版問題咁容易處理, 各個forum就唔會日日都充斥住洗版狂徙.

好似樓主今次所問,
「請問是否24小時內發多於 6 個新帖,就算內容是完全不同,都是算洗版呢?」
係未睇清楚內容是否無意義及重覆之前, 我相信無版主可以即時話你聽係唔係洗版.

洗版所指的應該係作大量無意義的回覆, 數量指係其中一個條件, 唔係必然關係.
我要樓主提出證據, 終於佢老哥而家肯出埋圖, 版主們易於處理, 不是更好嗎?
......!

我可能把灌水和洗版的定義弄作一團,對不起 ,
我想我一直說的是灌水問題,而不是洗版問題吧,

請看此posthttp://forum.timway.com/f/viewthread.php?tid=206066&page=1&extra=page%3D1
還有大版主的新聲明http://forum.timway.com/f/thread-204895-1-1.html

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。