推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[疑難] 旺角 嘉禾大廈 五級火警 !!

旺角 嘉禾大廈 五級火警 !!

旺角五級火56人送院

旺角彌敦道687至689號嘉禾大廈,今日上午九時二十分發生火警,並於十時二十三分升為四級。
中午升為五級,消防救出多人,56人要送院,包括3名受傷消防員。

消防處稱,出事的大廈樓高15層,起火的是閣樓的一間夜總會,消防在9時25分接報,3分鐘後抵達火場,現場已是濃煙密佈,消防在9時45分將火警升為三級,10時23分將火警升為四級,但在派出逾二百名消防員、四十輛消防車救火後,火警仍然未受控,於是在12時16分,將火警升為五級。消防員正動用三條消防喉及五隊煙帽隊繼續灌救。

消防表示,收到不少電話,知道有不少人被困火場,消防一共在單位內救出大批居民,其中56人分別送往廣華醫院、伊利沙伯醫院、明愛醫院及瑪嘉烈醫院治理。傷者中包括3名消防員,其中兩人被救出時昏迷,另1人腳部受傷。

消防稱,目前火警仍未救熄,會繼續搜查樓上是否還有居民被困。
唔識英門,唔知你講乜!

旺角五級火殉職消防員家屬及同僚路祭
[10/08 星期日 20:02]

旺角彌敦道嘉禾大廈發生的五級火,消防傍晚在起火的閣樓發現一具燒焦的屍體,暫時未知身份,火警的死亡人數增至四人,包括二十五歲消防員陳兆龍,及四十六歲的消防隊目蕭永方,另外有五十五人受傷送院,包括三名消防員,目前仍有三十多人留院診治,一人情況危殆,三人嚴重。

殉職消防員的家屬及約八十名身穿制服的消防員,晚上七時許,帶同白色鮮花及香燭等,到起火的嘉禾大廈外路祭, 悼念殉職的兩名同僚,消防員脫下頭盔致意,神色凝重;署理行政長官唐英年和保安局長李少光到醫院探望傷者;唐英年說,對兩位英勇的殉職消防員,深表敬佩,政府會盡力協助家屬 ,消防成立小組徹查火警因,政府化驗師晚上到場,搜集環境證據

燒焦屍體乃在閣樓(新華夜總會?)發現

在此謹向兩名英勇殉職的消防員致敬!
... 原來我冇簽名檔 ...

唔知會有什麼後遺症?!

同類型大厦 嚴謹跟查或封殺?!
唔識英門,唔知你講乜!

回復 2# 的帖子

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
最緊要開心!!!

引用:
原帖由 F/Ry 於 2008-8-11 14:30 發表
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
:'( :'( :'( :'( :'( :'(

尋日你使唔使做?
你識唔識佢地?
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

回復 5# 的帖子

唔使!!
識一個.............好唔開心
最緊要開心!!!

Salute to our bravely firemen.

I have visited Sun Wah on Saturday afternoon (09 August).

The service is not good as usual but it is an old place for us several years.....

好采依家一直冇去新華姐....

引用:
原帖由 F/Ry 於 2008-8-11 16:00 發表
唔使!!
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

生果報消息:

據 在 一 樓 卡 拉 OK 做 收 銀 員 的 葉 小 姐 昨 表 示 : 「 聽 講 死 者 係 新 華 夜 總 會  公 關 , 因 為 貓  ( 醉 酒 ) 鎖  房  覺  嘛 ! 」 消 息 稱 , 法 醫 官 昨 日 只 為 該 具 焦 屍 進 行 剖 屍 檢 驗 , 證 實 是 吸 入 過 量 一 氧 化 碳 致 死 , 相 信 她 是 被 焗 死 後 才 遭 燒 焦 。
精英盟會頂瓜瓜,目標明確無偏差,兄弟同心齊齊揸,女女猛話跨啦啦!

引用:
原帖由 F/Ry 於 2008-8-11 16:00 發表
唔使!!
節哀順變

呢間場有去玩過就知,殘殘舊舊,房間細細,

九曲十三彎,行去廁所见到收银入便,

堆滿雜物,我系到玩個時,都好驚佢火燭,

今次d客走到出黎,都算好彩...

你手若有行善的力量,不可推辭,就當向那應得的人施行。

引用:
原帖由 glucerna 於 2008-8-12 12:43 發表
呢間場有去玩過就知,殘殘舊舊,房間細細,

九曲十三彎,行去廁所见到收银入便,

堆滿雜物,我系到玩個時,都好驚佢火燭,

今次d客走到出黎,都算好彩...
九曲十三彎,呢句真係冇錯。我之前去過都覺得危險,有事唔知點走…

至慘係 fire fighters 因為呢 d 違例建築物而殉職,真係令人傷感。

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 COO 於 2008-8-11 11:55 PM 發表

九曲十三彎,呢句真係冇錯。我之前去過都覺得危險,有事唔知點走…

至慘係 fire fighters 因為呢 d 違例建築物而殉職,真係令人傷感。
呢 d 違例建築物係旺角大把,下次又唔知輪到边間,

消防處都有責任,明知佢違例都唔釘佢牌....

你手若有行善的力量,不可推辭,就當向那應得的人施行。

引用:
原帖由 glucerna 於 2008-8-12 20:30 發表

呢 d 違例建築物係旺角大把,下次又唔知輪到边間,

消防處都有責任,明知佢違例都唔釘佢牌....
公道少少講,消防處知的話,循例梗係要釘牌,但先決條件係佢地要知先得架。佢地都冇申請過,消防處點知?

向兩名英勇殉職的消防員致敬!

呢間場轉手後變左垃圾場, 不知所為早應收皮 .怎知火災提早結業, 其實對客人是件好事, , 但要附出四條生命及全幢大廈住客及租客的生命財產作為代價實是太不應該 .如果是人為導至這次災害, 個老闆應從此消失

未轉手前都唔好得去邊,逾做逾差啦~

向兩名英勇殉職的消防員致敬!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。