推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

架直升機唔係天跌落黎的,是有人搬來的,機器和大車葉已拆走,得個壳,錶板和座位等。
我地成班細路日日走入去玩,相信都無野好拆,
玩左兩星期罷,又給人搬走了。

當日是放在22座向南方向,溥仁小學右邊(向南方向說),那時無樹木的空地。

相關搜索目錄: 直升機

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-18 17:31 發表

聽講話有80幾
最主要係捱得辛苦,
成個粥檔差不多佢一個人做哂,
日日都開工, 永無休息....

你好

我是新來的,我也是住東頭村,不過是由1967 至 1987年,我住23座13樓,窗對住足球場即現時的康東樓,我讀16座地下基聖上午班,72 -73年屆畢業的。
當時溥仁小學是最叻的小學,不容易孝進去。

引用:
原帖由 chanwkkk 於 2008-11-19 10:53 發表
你好

我是新來的,我也是住東頭村,不過是由1967 至 1987年,我住23座13樓,窗對住足球場即現時的康東樓,我讀16座地下基聖上午班,72 -73年屆畢業的。
歡迎Ching加入.....。

你們還記得每年中秋節,七層大樓就在走廊圍欄,點上一大排蠟燭,大家鬥多,點知風一吹,各人又忙於點翻著??我住在22座,無得玩,只能看21座和第一座互相鬥快的情況。

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-20 16:44 發表
你們還記得每年中秋節,七層大樓就在走廊圍欄,點上一大排蠟燭,大家鬥多,點知風一吹,各人又忙於點翻著??我住在22座,無得玩,只能看21座和第一座互相鬥快的情況。
當然記得.可能以前沒太多物質.相比現在我還是覺得以前節日氣紛好些....

引用:
原帖由 chanwkkk 於 2008-11-19 10:53 發表
你好

歡迎師兄加入.希能分享你的回憶啊.....

我也記得,中秋節晚上,家家戶戶都共聚一堂做節,孩子們都走出走郎或街頭,手拖手兒玩燈籠,人來人往,充滿簡節日的氣份。

各位尚記不記得,當年的走馬燈嗎?

our biggest theatre

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-20 16:44 發表
ECSC

你有幾遍文章沒有了,是嗎?

引用:
你好
係17座有好多居民都係讀基聖,我就讀溥仁!
要好叻先考到?  
其實我讀書好渣!  

引用:
我地17座,就同對面19座鬥左好多年! 

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-11-21 09:25 發表

我地17座,就同對面19座鬥左好多年! 
我住第八座,就同第十座鬥....。

我細個時中秋節玩自制燈籠,用練奶罐加線轆,綠柚皮及月餅紙盒做。

引用:
原帖由 yesterdaywth 於 2008-11-21 08:37 發表

ECSC

你有幾遍文章沒有了,是嗎?
我自己刪去的,日後整理好才寫過。

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-21 16:32 發表

我自己刪去的,日後整理好才寫過。
寫得很有感情,希望將來可再欣賞,因充滿香港情懷,典形香港故事.

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-21 12:39 發表
我細個時中秋節玩自制燈籠,用練奶罐加線轆,綠柚皮及月餅紙盒做。
同你一樣,我地17座同16座鬥,當年恨有個兔仔燈籠,恨咗好耐

有無人住第五座?我住五座六樓,小學讀道慈佛社.

引用:
原帖由 likc 於 2008-11-21 21:52 發表
我住四座,返學就五座安輔學校,我三哥讀道慈,咁你識唔識六樓大麻成呀,今年應50幾歲.

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-21 12:39 發表
練奶罐線轆燈籠.兒時至愛.一路行一路轉.D光仲好似探射燈咁周圍射.好過癮..

不過而家都好難到果D線轆....

引用:
原帖由 likc 於 2008-11-21 21:52 發表
歡迎師兄加入...

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-21 20:21 發表

同你一樣,我地17座同16座鬥,當年恨有個兔仔燈籠,恨咗好耐
我住7座.硤響6座和8座中間.左右受到硤攻.好唔得間.....

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-22 00:28 發表
我住四座,返學就五座安輔學校,我三哥讀道慈,咁你識唔識六樓大麻成呀,今年應50幾歲.
識!不過唔熟,我今年40幾歲,我大佬同佢friend D. 我都讀過一年安輔之後先轉去讀道慈.

引用:
原帖由 likc 於 2008-11-22 08:31 發表
識!不過唔熟,我今年40幾歲,我大佬同佢friend D. 我都讀過一年安輔之後先轉去讀道慈.
其實大麻成都係我三哥鷸riend,因他的花名特別所以記得,自己識囓H印像模糊,正因如此才希望在這拾回一些童年記憶!

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-11-22 01:19 發表

練奶罐線轆燈籠.兒時至愛.一路行一路轉.D光仲好似探射燈咁周圍射.好過癮..

不過而家都好難到果D線轆....
其實我地鈿哥時都幾聰明架,用個線轆令個練奶罐轉.....。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。