推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-10-15 23:24 發表

我住11樓向天井籃球場, 當時23座簡直卧虎藏龍, 出過好多勁人!
我73-75年也住過23座11樓第一間向22座,唔知你識唔識我呢?不過我當畤返工早出晚歸,住的時間又短唔識唔出奇,不過我條巷有個叫湯師奶佢識好多人架,唔知你識唔識呢?

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-11-5 22:29 發表

我小學老死同他friend, 我有同他打過波, 好似有個叫突眼金魚姓黃的女仔亦一齊玩
我都有個friend叫突眼金魚亞芳,住四座單邊向街市.

不如講下東頭村花絮,可能大家會有共同興趣。估下是邊個?

------ 東頭村的靚女之一  -----

23座安園冰室旁邊有間照相店,大家要影學生半身相,一定會去,這照相店名稱我唔記得喇,老闆是個好粗壯和一點肥的男人罷,兩公婆開的,兩個都好好人的,收費也合理。(是否叫名仕照相店?????)
講靚女,點解要講影相店佢地?因為佢地將一張女學生兩吋大的照片,放在玻璃櫃內裡給你看,問你是否影這兩吋大的學生或護照相。而相片中的女學生就靚囉,我一世都記得,這女孩住在我22座的,真人兩姐妹都極靚,但當時我覺得佢家姐仲靚,可能是年紀跟我差不遠罷。
相片是細妹的,年紀比我少一點。

這小女孩是邊個乜? 長大後成為明星,經常見報。
先不多說,大家猜下罷,大家猜一猜是誰?

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-28 17:22 發表

23座安園冰室旁邊有間照相店,大家要影學生半身相,一定會去,這照相店名稱我唔記得喇,老闆是個好粗壯和一點肥的男 ...
江欣燕-江欣慈

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-29 01:33 發表
江欣燕-江欣慈
我說的不是這位,江姓的我完全不認識,是否往在東頭村更不知,抱歉。
我說那兩姐妹,應該只是妹妹做了明星,其姐姐沒有做明星,但我覺得姐姐更靚。

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-30 22:30 發表

我說的不是這位,江姓的我完全不認識,是否往在東頭村更不知,抱歉。
我說那兩姐妹,應該只是妹妹做了明星,其姐姐沒有做明星,但我覺得姐姐更靚。
ching開估啦.....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-28 17:22 發表

23座安園冰室旁邊有間照相店,大家要影學生半身相,一定會去,這照相店名稱我唔記得喇,老闆是個好粗壯和一點肥的男 ...
無錯,就係名仕照相!     各位好,我是1970-1982住23座9樓的,溥仁畢業

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-30 22:30 發表

23座我唔係咁熟.但都好想知到...

師兄.有冇提示呀.

引用:

我地住17座,都出咗個黎姿啦

開估,我講是邱淑貞
佢未搬走前某DJ 經常用架紅色跑車送佢回22座。

引用:
原帖由 beautifulcats 於 2008-12-1 12:54 發表

無錯,就係名仕照相!     各位好,我是1970-1982住23座9樓的,溥仁畢業
你好呀,我都是溥仁畢業的,但應該比你早得一點罷。

各位ching仲記唔記得買飛機欖,聽到吹喇叭聲就企係騎樓睇佢掟欖嘅功夫.....。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-12-5 14:17 發表
各位ching仲記唔記得買飛機欖,聽到吹喇叭聲就企係騎樓睇佢掟欖嘅功夫.....。
早幾年仲見到條友,細個果陣專登走上幾層樓,買飛機欖

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-12-5 20:09 發表

早幾年仲見到條友,細個果陣專登走上幾層樓,買飛機欖
唔係呀﹗仲見到條友,我以為佢香咗....。

引用:
原帖由 likc 於 2008-11-22 08:31 發表
識!不過唔熟,我今年40幾歲,我大佬同佢friend D. 我都讀過一年安輔之後先轉去讀道慈.
讀過一年安輔都算校友,就送你兩張安輔學校相片留念吧!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-12-9 04:42 發表
讀過一年安輔都算校友,就送你兩張安輔學校相片留念吧!
Thanks a lot !!!!!!!!

請問各位師兄仲記唔記得.摩士公園(有船果個)則邊有個石場呢..

個石場係幫人做墓碑的.就好似和合石果D..

果度有條路好似係通去老虎岩的.唔之有冇記錯...

如果有相睇下就好了....

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-13 12:14 AM 發表
請問各位師兄仲記唔記得.摩士公園(有船果個)則邊有個石場呢..

個石場係幫人做墓碑的.就好似和合石果D..

果度有條路好似係通去老虎岩的.唔之有冇記錯...

如果有相睇下就好了....
石場前行可以去黃大仙,東頭村,退後可以去老虎岩..橫頭磡..
果度好多一舊舊長方型大麻石
大麻石亦係製練玻璃線土法工場

我地會選擇d綠色汽水瓶中爛佢(果度成地都係玻璃)
然後混合膠水再線轆過線轆(中間有一分鐘風乾時間)
整個過程起碼需要個幾鐘完成
最後就成為見血封喉界斷無數紙搖既玻璃線

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-10 06:04 PM 發表
當然有去過,我哥和我好辛苦有零用錢買左架雙星模型船,佢我大家要自己砌,弄好都幾日,第一次去摩士放,就有管理員竟然話這裡不能放船的,話充公我地的船。
真係給佢取走左,好大架,唔便宜的,可憐我地細路仔唔敢 ...
你既經歷同我一模一樣
不過買船仔既錢我唔太難塭
剩係楂住個水袋照水渠底都執唔小

損失既係砌模型花費既心血冇哂
講衰人都唔止呢d管理員
好耐以前九龍仔泳池d管理員直頭偷錢
游完水收返個衣物架可以冇左件衫&拖鞋都夠膽死

相關搜索目錄: 模型

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-14 10:32 發表

石場前行可以去黃大仙,東頭村,退後可以去老虎岩..橫頭磡..
果度好多一舊舊長方型大麻石
大麻石亦係製練玻璃線土法工場

我地會選擇d綠色汽水瓶中爛佢(果度成地都係玻璃)
然後混合膠水再線轆過線轆(中間有一分 ...
石場是否近彿教醫院?定近東頭邨,是否在山上?

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-15 12:04 AM 發表

若冇記錯石場係佛教醫院斜路底
界乎鳳舞街與杏林街交界地方
石場係平地,中間留條泥路方便出入,兩側都係大麻石,堆到十呎高
石場出馬路行去橫頭磡要上一段小斜坡
若去黃大仙/東頭村要落石級

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-14 16:04 發表

即現在摩士的Tennis Court

我也是讀基聖上午校, 不過現在什麼也拆了,只有一些回憶在腦裡

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-14 18:00 發表

若冇記錯石場係佛教醫院斜路底
界乎鳳舞街與杏林街交界地方
石場係平地,中間留條泥路方便出入,兩側都係大麻石,堆到十呎高
石場出馬路行去橫頭磡要上一段小斜坡
若去黃大仙/東頭村要落石級
http://attachm ...
謝謝各位觧釋,已知悉位置了,應是杏林街中間位置近佛教醫院傍,亦即網球場邊,有一小路但這小路應通往華人永遠墳塲,佔地只有半個網球場大,不知對不對,小時不知有這地方,但對摩士及東頭邨對面織布廠就印象深刻,固對這一迷失的地方感到好奇.

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-15 07:47 PM 發表

謝謝各位觧釋,已知悉位置了,應是杏林街中間位置近佛教醫院傍,亦即網球場邊,有一小路但這小路應通往華人永遠墳塲,佔地只有半個網球場大,不知對不對,小時不知有這地方,但對摩士及東頭邨對面織布 ...
石場就是你所講的地方
剛剛睇返79年版九龍地圖
石場屬於摩士公園一部分
面積足足有六棟徙置大厦咁大

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。