推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

[疑難] 想學煮餸

想學煮餸

第一次下廚就搞到一鑊泡,請問有什書有教新手煮野的呢,我去書局看過,都是一些食譜和教人煮一些複雜的餸,都冇教人基本下廚知謝的書既,例如點樣炒菜、點樣炒牛肉。

回復 #1 stanwong 的帖子

你有cable tv??
睇逢星期6晚亞so, 幾好咖, 一個hr教煮3味餸...
而且佢係由買, 洗, 切, 煮...一次過show晒出黎,
我覺得幾o岩俾d唔識煮飯o既人睇...

炒菜洗淨, 切好
燒紅鑊, 拍一舊薑/蒜蓉, 落油, 爆下有香味出, 咁可以落菜炒, 見佢乾要落下水(要幾次),
慢慢炒, 見到好似大火左要調細下咁, 想快d熟就'cup'個蓋(不過要有d水先好cup, 唔係就燶)
差唔多熟(唔試下點知喎)落鹽加dd糖個味會出d, 兜多幾下就食得喇

(好多人都係落左油, 先再落薑/蒜蓉, 但係有時d油燒得太紅就會一落蒜蓉即黑,
咁又要洗個隻鑊, 如果唔係用黑左o既蒜蓉炒出黎o既野會苦)

炒牛肉....真係都幾難
因為係屋企好難食到出面街o既效果
一來出面會走油, 同埋好多都會用鬆肉粉餣, 所以都無咩牛肉味
我睇亞so佢教過, 餣牛肉唔好用鹽, 要用豉油, 油, 水(多, 不過要慢慢加少少水, 攪下佢, 見到吸左, 又加, 又攪下咁, 到一個情況係拎上手好似海綿咁輕o既感覺) , 餣一陣(15-20mins)就可以落鑊炒, 睇下你自己鍾意食幾熟, 咪起鑊!!
我試過真係得喎, 不過要睇你煮咩, 牛肉先後落鑊o既次序都唔同
你記住牛肉係快熟, 咁就知點做, 如果好似菜遠牛肉, 要炒熟左d菜兜起先再落牛肉炒, 之後先再落翻菜一齊兜, 唔係會老晒, 兩樣都食唔到,
如果係菠蘿炒牛肉(賣非佛), 就煮牛肉先, 差唔多就落埋牛一齊兜幾野又食得!!

p.s. 煮野食係好靠感覺, 試下味覺得唔夠熟咪再兜囉, 乾咪加d水囉, 唔夠咸咪落d鹽囉.....

目標~~意大利~~1個月

睇美女廚房!

引用:
原帖由 stanwong 於 2006-8-20 08:18 發表
第一次下廚就搞到一鑊泡,請問有什書有教新手煮野的呢,我去書局看過,都是一些食譜和教人煮一些複雜的餸,都冇教人基本下廚知謝的書既,例如點樣炒菜、點樣炒牛肉。
第一次下廚就搞到一鑊泡......How.........Why

由最簡單學起,
就算抄蛋都好難抄得好食!

引用:
原帖由 小丫環 於 2006-8-20 03:11 AM 發表

炒菜洗淨, 切好
燒紅鑊, 拍一舊薑/蒜蓉, 落油, ...
謝謝妳的意見,等我試下先

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-20 10:02 AM 發表
由最簡單學起,
就算抄蛋都好難抄得好食!
煎荷包蛋我都會,但炒蛋真係唔識喎,係咪打蛋之後將蛋發勻,落鑊加油炒就得喇

回復 #2 小丫環 的帖子

另外想問,如果在超級市場或City Super買的一大舊用保鮮紙包著的靚牛肉,係咪可以即刻落鑊炒,唔駛餣的呢?

餣梗要啦!
但出面食既牛肉會用梳打粉那那佢,就會變得好冧,但牛肉就冇左本身既鮮味,
家庭一般都唔用!
餣咩肉大都會用糖、鹽、油、鼓油各小許!半個到一個鐘!
抄蛋發起佢後,最好加小小油同小小鹽,
但抄蛋要多d油,蛋最吸油。油要朗勻隻鑊,唔係痴底同燶!

引用:
原帖由 小丫環 於 2006-8-20 11:11 AM 發表

炒菜洗淨, 切好
燒紅鑊, 拍一舊薑/蒜蓉, 落油, ...
正呀

引用:
原帖由 stanwong 於 2006-8-20 22:39 發表
另外想問,如果在超級市場或City Super買的一大舊用保鮮紙包著的靚牛肉,係咪可以即刻落鑊炒,唔駛餣的呢?
基本上除左整牛扒係煎之前灑少少鹽同黑椒之外,大部份既肉都係要餣既,不過記得唔好落鹽餣肉,因為鹽會抽乾肉類裡面既水份,令到d肉變韌架~
這個世界並無懷才不遇,只是力有不逮而已

引用:
原帖由 stanwong 於 2006-8-20 22:32 發表

煎荷包蛋我都會,但炒蛋真係唔識喎,係咪打蛋之後將蛋發勻,落鑊加油炒就得喇
你係炒滑蛋蝦仁果d炒蛋??
先要將d蛋白同蛋黃分開, 蛋黃發勻佢, 但蛋白撩兩撩就得喇
(因為蛋白入面愈多空氣, 炒出o黎o既蛋會愈o鞋)
之後mix埋佢, 都係咁撩兩撩就算!!落d豉油(落鹽炒出黎唔勻咖)
之前先要炒好蝦仁!
起鑊要多油, 落蛋, (個鑊摌要不停摌底) 開始變糊, 可以落蝦, 蔥碎, 見d蛋仲有d濕濕地要起喇,
唔係又炒老蛋!!

如果係早餐炒蛋, 我會加埋花奶同牛油落d蛋度一齊炒, 香好多同滑好多咖

引用:
原帖由 stanwong 於 2006-8-20 22:39 發表
我多數都係去街市買咖咋
同個牛肉檔話要炒牛肉, 林d, 要切埋(我唔識跟紋切)
多數都ok咖!!

如果你買d咁貴o既牛肉炒我覺得浪費左,
呢d牛肉我會買黎煎/燒, 都係落鑊前灑d幼鹽同黑椒就得, 都算唔駛點餣o既!!

p.s. 去街市買餸唔識煮, 你問下佢地賣野果d人得咖喇, 好多時佢地都會教到你點煮會好食

回復 #13 小丫環 的帖子

咁餣完牛肉的汁,係咪全部跟牛肉落鑊一齊炒?

另外,煎牛排/羊排須唔須要落油?

引用:
原帖由 stanwong 於 2006-8-22 02:02 發表
引用:
當然要啦.........

引用:
原帖由 stanwong 於 2006-8-22 02:02 發表

牛排用牛油煎仲正呀(不過都要落少少油, 唔係d牛油好易燶)~

這個世界並無懷才不遇,只是力有不逮而已

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。