推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

你較難忘的食物或食肆(請多多發言)

引用:
原帖由 goldenbaby 於 2006-9-15 02:30 PM 發表

明顯細隻左
認真, 我覺得大陸既KFC好食D....

引用:
原帖由 KOG 於 2006-9-14 05:26 PM 發表

灣仔道大有斜對面
中環街市, 皇后大道中都有....

引用:
原帖由 mnywong 於 2006-9-15 15:35 發表

中環街市, 皇后大道中都有....
荃灣廣場 又有

引用:
原帖由 mnywong 於 2006-9-15 03:34 PM 發表

認真, 我覺得大陸既KFC好食D....
大陸kfc個menu似乎與香港不大相同, 比如大陸的kfc有"老北京"(C餐), 18.5元一份,  包括一杯飲品, 一份fried potatoes, 一個老北京(手卷), 香港無是嗎?
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

回復 #25 Big Rock 的帖子

$3砵仔糕 唔貴啦 , 好似深水埗果個鋪仔 , 自從电视訪問過之後,現賣成 $4 個砵仔糕。搶錢
Travel around the world.

引用:
原帖由 patrickppt007 於 2006-8-31 07:09 PM 發表

間野叫永樂園~~~~食熱狗好出名ga ma~~~~
當年F.7 summer job做行街,朝朝去食hot dog早餐~~:p

相關搜索目錄: Dog

引用:
原帖由 求其 於 2006-9-15 02:21 PM 發表

覺得廿年前果陣味好正, 雞的肉質比現在的好!
exactly~~
以前好有雞味~~

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-8 11:49 PM 發表

我也一樣幾懷念以前果條"潮州巷",果陣時在"斗記"宵夜,食隻凍蟹都唔係好貴,叫幾個打冷R,吃粥,

整多碟沙爹炒牛河 !  啤番一啤 !    是典型的宵夜食法 !
斗記勁正呀....  又唔貴~~

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-9-15 08:07 AM 發表

荃灣廣場 又有
荃灣城市廣場都有, 不過星期六,日沒有下午茶餐食

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 goldenbaby 於 2006-9-15 02:35 PM 發表

請問是否位於西洋菜街?....

最有印象係有個掛牆電話放响樓梯口,成日哂排長龍借電話~~~
    美而廉不是在西洋菜街,應該是在與西洋菜街垂直的....Nelson St.   .. 奶路臣街 !

你講起我都記番起個電話...

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 V.V 於 2006-9-19 03:55 PM 發表

exactly~~
以前好有雞味~~
  我記得家鄉雞 70 年代第一次在灣仔軒尼詩道登陸香港,做左一排後收檔撤離,因為當時很多人批評它的雞不好吃,更有傳言它的雞是用國內魚塘養的魚餵養的,所以有腥味,有微微綠色 ! 攪到好多人都唔想、唔敢吃 !  

幾年之後,家鄉雞再次登陸香港成功,亦有人笑說它已改了雞的供應地,所以不再腥,變得好吃了 ! 真係故仔多多 !  無論如何,它在香港站穩住腳,其後在國內銷量經營更把麥當奴比下去,除了銷售策略成功外,也旁證了華人真是一個喜歡吃雞的民族 !

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-20 01:43 AM 發表

我記得家鄉雞 70 年代第一次在灣仔軒尼詩道登陸香港,做左一排後收檔撤離,因為當時很多人批評它的雞不好吃,更有傳言它的雞是用國內魚塘養的魚餵養的,所以有腥味,有微微綠色 ! 攪到好多人都唔想、唔敢 ...
有無聽過"kentucky老鼠雞"的傳聞呢?
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

回覆 #140 求其 的帖子

呢樣無呀 !  你不如講比大家聽 !

oic

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-23 12:49 AM 發表
呢樣無呀 !  你不如講比大家聽 !
當時傳聞有人在kentucky食炸雞, 食左一隻油炸老鼠...不過有可能係惡意中傷都未定, 盲等於好多年前, 有人話用瓦撐煲飯會致癌一樣, 是惡意抹黑!

回覆 #143 求其 的帖子

好彩當時沒有生果報,否則設計圖文並茂 !

我細個就冇各位師兄咁有米去大餐廳啦!    不過我都有齯騆難忘麍食,資料如下(排名不分先後)  :  

1.)  西環山道街邊車仔麵
2.)  北角碼頭街邊炸蠔餅
3.)  北角碼頭冰凍車仔菠蘿及梨仔
4.)  西營盤第二街齔鬊鉾埧琣B
5.)  西營盤皇后大道西小飛俠快餐店麍肅比同炸薯條(鋸齒形齛)
6.)  西營盤正街聯華茶餐廳以前鴭@喱牛腩飯同紅豆冰(依家就唔得啦)
7.)  牛頭角下h其中一檔車仔麵
8.)  以前提子味同可樂味黚包孖條(唔記得係咪甄沾記)
9.)  以前三越百貨最底層賣鼣膝J形紅豆餅
10.)  大約廿年前高街鐵車仔腸粉

其實仲有好多,不過真係寫唔晒!  

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 LEG+FANS 於 2006-9-24 03:08 AM 發表
我細個就冇各位師兄咁有米去大餐廳啦!    不過我都有齯騆難忘麍食,資料如下(排名不分先後)  :  

1.)  西環山道街邊車仔麵
2.)  北角碼頭街邊炸蠔餅
3.)  北角碼頭冰凍車仔菠蘿及梨仔
4.)  ...
原來係"西環人", 有無食過德輔道西近水街一間用電飯煲炸豬排骨的快餐店呢?

引用:
原帖由 求其 於 2006-9-24 09:47 發表

原來係"西環人", 有無食過德輔道西近水街一間用電飯煲炸豬排骨的快餐店呢?
冇試過喎!

其實我只可以話係半個西環人,因為我由出世至六歲都係住鶷臚T街,後尾就搬鬙h鴨c洲住到依家。

引用:
原帖由 LEG+FANS 於 2006-10-2 03:13 AM 發表

冇試過喎!

其實我只可以話係半個西環人,因為我由出世至六歲都係住鶷臚T街,後尾就搬鬙h鴨c洲住到依家。
有無去過 漁光村後山BBQ, 或者 香港仔謝記 食 魚蛋河 呢?

引用:
原帖由 求其 於 2006-10-3 03:53 發表

有無去過 漁光村後山BBQ, 或者 香港仔謝記 食 魚蛋河 呢?
漁光村後山BBQ冇試過!  

香港仔謝記食魚蛋河就有,不過老實講,只係得個名!    有齯Q蚊碗仲好食過佢!  

引用:
原帖由 LEG+FANS 於 2006-10-5 12:14 AM 發表

漁光村後山BBQ冇試過!  

香港仔謝記食魚蛋河就有,不過老實講,只係得個名!    有齯Q蚊碗仲好食過佢!  
是, 香港仔謝記食魚蛋河名大於實!  好多店子好食過佢! 就以西環尾的榮記的紫菜四寶河為例, 好正!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。