推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

48 12
發新話題

1964年彌敦道

引用:
原帖由 ces 於 2008-11-12 18:07 發表
彌敦道山東街望油麻地
小弟愚見:此照片應否是 -【彌敦道】從【亞皆老街】南望【尖沙嘴】方向呢?
因【域多利戲院】招牌處,是【奶路臣街】口,過o左【瓊華】才是【山東街】。

引用:
原帖由 ces 於 2008-11-12 18:07 發表
彌敦道山東街望油麻地
在1960年曾幫襯過圖中巴士右方之大東書局買課本, 當年最有興趣, 就係想睇住書局內裝在天花上利用懸掛鋼綫飛來飛去之現金找贖系統嘅運作過程..
這幅相片十分珍貴, 拍攝角度會是現今之胡社生行向油麻地方向.

這幅約攝于1930年, 可高眺彌敦道/梳士巴士道當年情況.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

thanks for sharing all C 兄

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-11-12 18:27 發表

小弟愚見:此照片應否是 -【彌敦道】從【亞皆老街】南望【尖沙嘴】方向呢?
因【域多利戲院】招牌處,是【奶路臣街】口,過o左【瓊華】才是【山東街】。
thanks
amemdment made

去近代一點,1990年。

這個相信老搜兄會有多點資料,請。

引用:
原帖由 宇宙大王個手下 於 2008-11-14 20:26 發表

噢 ! 始創行第二次拆缷,  多麼懷念的一刻 ! ( 第一次之始創行拆卸是在1974年, 指屋頂有個圓拱形結構而地下是厚德福.)
因圖中地盤鄰近西洋菜街舊樓, 故該地基工程捨棄了打樁方式已取用沉箱工程. 而過程中需不斷地抽走沉箱内之地下水, 此舉竟令太子地鐵發生沉龍事件, 相信此事唔係好多人知道.

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 宇宙大王個手下 於 2008-11-14 20:26 發表

可比較吓在93年6月同角度之圖片.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:

可以睇吓當年幅圖背後嘅情况 !

老搜嘅相片可多角度睇到當年始創中心,

再早前應該係九巴辦事處.

昔日香港-彌敦道北盡頭:照片左邊是荔枝角道分岔路,右邊是九龍巴士公司舊辦事處

1966s Nathan Road....................

A Nathan Road Night scene

引用:
原帖由 ces 於 2008-11-16 02:21 發表
A Nathan Road Night scene
睇到交通亭和九巴, 多懷舊, 謝謝 !

呢張相應係70年代頭吧?睇到部左口魚九巴,讀中學果陣日日搭

【首都酒樓夜總會】

1981年【重慶大厦】內的【首都酒樓夜總會】
尖沙嘴【彌敦道】36~44 號
TEL~3680366  ▼

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-11-17 17:53 發表
首都酒樓夜總會嘅電話號碼都咁清楚, cooolman兄是否係常客呢 !  

引用:
原帖由 老搜 於 2008-11-17 18:24 發表

首都酒樓夜總會嘅電話號碼都咁清楚, cooolman兄是否係常客呢 !  
老搜 前輩,
梗係唔係喇!......1981年,小弟應該係啱啱戒o左奶。
不過話說回來,我估 前輩對當年的中式酒樓夜總會,如【首都】、【金冠】、【漢宮】.....等,一定有唔少有趣的故事可以分享,對嗎?.......前輩有請...

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-11-17 06:35 PM 發表

老搜 前輩,
梗係唔係喇!......1981年,小弟應該係啱啱戒o左奶。
不過話說回來,我估 前輩對當年的中式酒樓夜總會,如【首都】、【金冠】、【漢宮】.....等,一定有唔少有趣的故事可以分享,對嗎 ...
小時候我去過金冠飲宴,記得那也是夜總會,聼過奚秀蘭唱現場。

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-11-17 17:53 發表
CHing呢張相令我記翻讀中學時,每薘星期六及日係呢到兼職做茶愽士嘅日子....。

相關搜索目錄: 兼職

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-11-17 18:35 發表

老搜 前輩,
不過話說回來,我估 前輩對當年的中式酒樓夜總會,如【首都】、【金冠】、【漢宮】.....等,一定有唔少有趣的故事可以分享,對嗎 ...
哈哈 ! 有負錯愛, 都係轉載幅1930年彌敦道/加士居道舊相作分享.
圖左方樹旁為當年普慶戲院位置, 右方為上海旅店.

彌敦道近普慶望向佐敦70年代

彌敦道鼓油街向太子方向

引用:
原帖由 ces 於 2008-11-18 01:54 發表
彌敦道鼓油街向太子方向
相中兩間酒樓五月花及國際大酒樓曾幾何時是座無虛值經常要等位飲茶,現在巳人面全非.......

相關搜索目錄:

48 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。