推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

50 12
發新話題

[原創] 柴灣明德小學

回復 24# 的帖子

I recommend you to send e-mail for the above-mentioned suggestion through Mengtak website.

有!在下正是......

引用:
原帖由 bb21 於 2008-12-21 12:15 發表
是呀!當年是寫作「明德(瑪利諾)小學」,但唔知點解後來又無左。大門口對面嘅「第二段」木屋,我有好多同學晌度住,一到傍晚就會聞到燒柴既味。當年d女同學夏天校服同而家marymont–樣有黄色同藍色,好靚 ...
係﹣瑪利諾明德小學

引用:
原帖由 bb21 於 2008-12-20 14:53 發表
1976畢業,校長吳文瑛。
吳文瑛?印象中好似係吳明瑛!

引用:
原帖由 bb21 於 2009-1-29 08:39 發表

好係是.....明瑛,但也淡忘了,只記得是一位端莊的女仕,約50多歲。

C-hing 是那一屆呀?
在下1982年畢業,校長吳明瑛女士,當時在下嗱住張成續表,睇咗校長個名好耐﹣吳明瑛!個名好奇特...
那個時代我記得都叫做清楚!鞋....明德....太多蚊喇

引用:
原帖由 bb21 於 2009-1-30 10:05 發表

我1976畢業,明德吳止多蚊,d枱鄧重有木蚤tim!!但我心中仍懷念她....
當年小六因要考升中試,所有同學都要放學後補課,那時是冬天,天黑得很早,補完課後約7:00左右天巳全黑了,一班同學摸黑(因街燈不多) ...
明德有樣嘢又係好怪,就係今個年度係上午,下一年度就下午;好煩!當時我返學放學都要搭校車,
二年級果陣無啦啦又開咗個食物部,
賣嘅係維他奶,維他汽水,自製熱狗三文治,達明嘅零食,亞波羅雪糕雪條......

引用:
原帖由 bb21 於 2009-2-2 09:56 發表

以前我讀個時都係一年上,一年下,不過就無食物部,買嘢食要晌對面馬路間士多仔處買,福面,"啫喱水",有時有個阿公(婆)攞住嗰籃晌面口賣魚旦。我就得六年級個年剛剛出紙包維他奶添!!
啫喱水?當年媽媽唔俾我買,話冇益!
明德對開一段大斜路到我四年級左右係做過大修葺,剷平原有過高山坡,將大部份路面整平,記得未修葺前,校車係唔多夠力上斜嘅!
校車當年用英國柯士甸(Austin)(車牌AL4816)同埋百福(BEDFORD)(車牌AP8457)做校車,後期加入福特(FORD)R1113(AZ5949)以及另一架BEDFORD(AT2033)!而路面修築期間,校車係唔可以駛到明德門口,要停在樂民道柴灣警署前少少,上落校車要經過一堆木屋區,再行大樓梯,而當年樓梯同路面都好多「九金」,好多同學都有中過招!好煩...
到六年級時我地幾個同學又發明將雪糕用支棍仔由個杯道「撩」出嚟食,蓮花杯型搞到好似雪條咁樣!幾好笑吓...

引用:
原帖由 bb21 於 2009-2-3 09:16 發表

師弟對車都相當有研究喎!我淨係記得d窗玻璃係藍色既,無冷氣!你講四年級個時大修葺個斜波應該係拆左第二段木屋區後既事,我1998年番過去,條車路以前係落斜,而且改左由張振興上斜兜上泥,個門口位一樣無變過。以 ...
在下當年有研究校車只係無聊之作,冇錯當年嘅校車玻璃窗係深藍色嘅,以而家標準運輸署未必批!
仲有記得當年每日十點幾就有架凸頭BEDFORD維他奶車泊喺門口,送汽水同維他奶嚟明德!
而家祥民道都可以兜返上去,變成一條環型道路!

相關搜索目錄: 運輸

引用:
原帖由 bb21 於 2009-1-29 08:39 發表

好係是.....明瑛,但也淡忘了,只記得是一位端莊的女仕,約50多歲。

C-hing 是那一屆呀?
當年讀明德小學時好像下午校長是姓黃, 印像中吳校長是位身材高大的女士?

引用:
原帖由 ct109 於 2009-2-9 11:21 發表

當年讀明德小學時好像下午校長是姓黃, 印像中吳校長是位身材高大的女士?
係!吳明瑛校長係較為高挑的女士,好好人士,好和靄!

引用:
原帖由 bb21 於 2009-2-12 09:31 發表
很懷念以前的校園,逢週六番早,就會晌張振興方向見到日出,在晨光照耀下,夾雜陣陣花草清香,在操場上和同學們跑跳,或在打乒乓波......真是一種值得回味的感覺。
當年我最鍾意打乒乓波,不過好奇怪,三張乒乓波檯只有一張係標準檯,其餘兩張較為窄身!

引用:
原帖由 bb21 於 2009-2-13 09:11 發表

其實當年辨學既資源有限,所以質量標準自然不高,但當年在興華村一帶十分盛行打乓乒波,差不多每座樓下也有一、兩張波枱,(雖然是不平滑的石屎枱),我想也因如此所以才有此設施。當年校也設有康樂棋 ...
有!不過好少打;講到打乒乓波,如果是在男廁外的那張波檯打,就要好小心,
因為會打打吓打入男廁,咁 個波呢?就會跌落廁盤洞內!鞋.......

引用:
原帖由 bb21 於 2009-2-15 13:43 發表

正"屎"波!!!!HaHa
我仲記得有條斜路去操埸有塊墓脾在钭路上..

沒波台咪去打地波罗...高年班咪差台罗,低年级咪差地罗試过没....
獵犬終需山上喪,將軍難免陣中亡.                                 

Hi, I am a 80's student at Mingtak.
I remember that the library is always closed at that time.
Also the 3/F of 'new' teaching building is blocked.
The primary school time is so happy.
And classmates' relationship are simple and natural.

引用:
原帖由 bb21 於 2009-3-10 09:37 發表

好高興仲有校友晌度!!我唔記得係咪有塊墓碑,但知道學校以经好耐歷史,有好多神祕地方唔比學生去嫁!
塊墓碑真係唔知點解會瞓低咗!那時大家行過都要好小心,唔敢踩上去....

50 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。