推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

[原創] 太古漢文學校

637 老搜
老何要多多保重啊 ! 今晚仲要去睇醫生, 內子話會唔會關北京金隅翵?

多謝, 冇事, 系就東莞婆話齋,「 匹才來」了 。唔玩新股, 金就03年隅鴞蟡[, 留番買棺材山地。

636 mic 哥

何兄不必太擔心,試下第三式都無壞既,最重要我兄要保重啊

系呀, 我一於當水飲, 後生多廿歲, 梗飲啦

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-8-1 00:03 發表

出廠就好囉 齊齊玩!

食麵?

引用:
原帖由 tillama1 於 2009-8-1 07:08 發表

Welcome back !  But what do you mean by  " 糖...... "  ?  

My living place will be under renovation soon, so I won't be able to use my computer for a short while.  See you all later.
峟紎; salt & sugar 都系味中之王,  波友全部no得king, 老何咁為食, 你話系唔系

引用:
原帖由 老何 於 2009-8-1 09:13 發表
637 老搜
老何要多多保重啊 ! 今晚仲要去睇醫生, 內子話會唔會關北京金隅翵?

多謝, 冇事, 系就東莞婆話齋,「 匹才來」了 。唔玩新股, 金就03年隅鴞蟡[, 留番買棺材山地。
老何, 南落後有空, 請講吓,「 匹才來」.

引用:
原帖由 老搜 於 2009-8-1 09:41 發表

老何, 南落後有空, 請講,「 匹才來」.
幾十年前問東莞人的老媽子亦MCC,總而言之好過大吉利是DD。木牢羊

庤○ㄗt糖房, 太古子弟LAW記, 請問有乜關系及古仔呢?答中b哥同我過去探你, 唔中則你過來!!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

總答老何兄,謝謝關懷之情,兄長也要多加保重,因為我還要上你的課 談到飲料我是三種方式齊用無間斷,總之是無壞兼感覺有好處自來,或者齊煲羅漢果一味亦佳。

引用:
原帖由 老何 於 2009-8-1 09:20 發表
636 mic 哥

何兄不必太擔心,試下第三式都無壞既,最重要我兄要保重啊

系呀, 我一於當水飲, 後生多廿歲, 梗飲啦
喜見何兄又歸隊, 繼續北上, 好事也 !  有野可以當水飲, 後生多廿歲, 我都飲。

引用:
原帖由 mlcheung.ml 於 2009-7-31 19:14 發表
牛師兄肺腑之言,小弟十分同意,我也是有二十多年的糖尿歷史,相信各位同病的朋友都會經過這個轉變程序,有時難以控制也,牛師兄說的打針一事絶對是正途,有一位醫生朋友也相勸我可以打打針,但我也有牛師兄的 ...
mlcheung 兄的寶貴第一身體經驗, 萬金都未必買到, 小弟會叫家中 CEO 長煲此兩茶水, 也希望各老友記保持健康, 後生10至20年 !       謹此致謝 !

相關搜索目錄:

回復 657# 的帖子

Ne度我無故仔講、我随時過來聽你和阿B講故、飲羅漢果水、無問題。

早幾年紅屋相...
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

住在太古城時,就覺得Q.B. D物業發展古怪, JARDINE就系電車路,太古D業權好
似變形虫,其餘鐆,由其是糖廠街以西,十足芝士燉當歸,不倫不類。言歸正傳。
糖街,糖廠街。怡和與太古。糖街的糖廠在今天的百德新街與WTC之間,
糖街反而在現今位置, 不解。估是在今糖街設門市,因怡和街乃大街也。
咁, 間糖廠去左BIN呢?賣左比太古。怡和冇錢咩!要賣左間糖廠?冇錯,
怡和真系賣左, 因間糖廠晤系JARDINE, JARDINE只系管理兼經營, 東主
另有其人。但坊間皆認為系JARDINE資產!此耳語而矣。咁, 東主又系BIN
個呀?此君名羅鶴平。佢系乜水AH?HSBC第二任買辦,同中環昃晨道的JACKSON
一齊M銀。嘩, 咁即系超超級巨富啦!梗系嫌糖廠冇咁好M才賣左去!
非也, 只系睇錯D銀價升or跌, 就P.K.左, 而HSBC香港業務亦面對成立以來最大損失。
,睇錯升跌就咁大煲, 莫非當年已有I KILL YOU LATER?唉, 人人以為做買辦好M,
但風險一樣咁大,遲D先講。
哦, 就系咁就賣左間糖廠比太古苤I對,但買家系太古定系太古買辦莫藻泉,老何未M
到白紙黑字証明,因SWIRE ARCHIVE存放在倫大亞非學院,M料好麻煩兼冇CATALOGUE
同JARDINE在劍橋個ARCHIVE一樣, 但莫家後人\稱他們在o魚涌買地開辦糖廠已有年,
從現今o魚涌糖廠街以西一帶已發展的物業看,東一忽,西一忽,十足分身家後各有各諗。
如果話太古佔糖房大份,莫家及JARDINE跟尾,比較符合當年發展,羅鶴平走佬,HSBC,JARDINE
一定拖埋落水,像羅莫峸a這樣的超超級華人鉅富,必有商業聯系,莫家接手唔出奇。
LAW記,以上就系庤▼}廠的故事。

回復 663# 的帖子

亞Old Ho,真係有的唔明、係現代人眼光、点觧做糖工業咁好賺、可以做到咁大、而香港當時應無原材料庶生產?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-8-2 23:14 發表
亞Old Ho,真係有的唔明、係現代人眼光、訄翕}工業咁好賺、可以做到咁大、而香港當時應無原材料庶生產?
NE 個? 點答呢 , 可以再咻h個DEGREE架 !
不如咁答,  ABT好賺  :1. 啊媽話, 隍挐慾@定要隊E燈, 因為一定有客(50年代未有利潤保証)兼獨家。
                                     ∴ 糖一定要食,問題是經營者是誰,有冇符FIT變成獨家。
                                      2. 善伯話, 「只要唔賠1毛都系賺」,糖業是細水長流生意,紮穩個馬,想賠都幾難。
                                      3. 中國人好酒, 制糖副產品桔水,買家要打崩頭先買得到。
                                      4. 入行難度奇高,非有錢便可,極度政治化 。

ABT原材料:    菲律賓,爪哇,婆羅州,中國運來, 產地有蔗都冇用, 唔識鷇聶}變白糖,科技與知識問題,太古控制得好交關。

何sir:
我好久沒有來,見到這個topic還這麽active,也帶出了這麽多有趣的故事,謝謝!

lawrence大哥和各位前輩,祝早日康復!

引用:
原帖由 manxcat 於 2009-8-2 02:34 AM 發表
早幾年紅屋相...
紅屋遲遲都不對外開放,好浪費!

引用:
原帖由 choihung 於 2009-8-3 21:43 發表
何sir:
我好久沒有來,見到這個topic還這柑ctive,也帶出了這泵h有趣的故事,謝謝!

lawrence大哥和各位前輩,祝早日康復!
娘子問妳D小朋友點呀?

引用:
原帖由 老何 於 2009-8-3 22:04 發表

娘子問妳D小朋友點呀?
見你地老友重逢, 特別親切 !

引用:
原帖由 choihung 於 2009-8-3 21:44 發表

紅屋遲遲都不對外開放,好浪費!
印像中曾經做過類似青年旅舍,之後又荒廢了,
唔知有冇機會成活化古蹟之一,
家陣我間中會上去影 figure。

引用:
原帖由 manxcat 於 3-8-2009 23:37 發表

印像中曾經做過類似青年旅舍,之後又荒廢了,
唔知有冇機會成活化古蹟之一,
家陣我間中會上去影 figure。
係做過Human Resources Centre,而家又好似空置左、得閒揾的白鴿黨、大狀黨或愛國黨的人仕傾吓、實有運行。

引用:
原帖由 老何 於 3-8-2009 19:18 發表

NE 個? 點答呢 , 可以再咻h個DEGREE架 !
不如咁答,  ABT好賺  :1. 啊媽話, 隍挐慾@定要隊E燈, 因為一定有客(50年代未有利潤保証)兼獨家。
                                     ∴ 糖一定要 ...
都糸唔多明、點解唔係原產地做、咪重好利錢、香港個時人口咁少、靠佢肯定死硬、亞何、我都鼓勵你再攞多個Degree呀 。Ne排香港都三十多度、你重未南飛、係米唔舍得我地

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-8-4 00:53 發表
都糸唔多明、點解唔係原產地做、咪重好利錢、香港個時人口咁少、靠佢肯定死硬、亞何、我都鼓勵你再咻h個Degree呀 。Ne排香港都三十多度、你重未南飛、係米唔舍得我地
125年前,五百幾萬巨巨款開間廠,梗系放在自己地頭啦。菲律賓系美西勢力,爪哇系荷蘭,婆羅州系自己NOUN,
但每一地的產量都養唔起太古, 呢D都系其次,主要是市場在中國,日本,南洋。香港雞碎咁多,點掂呀。
順便UP,1910年代,太糖全球產量最大,船運貨棧等等,買辦莫家身家勁過李實發多多聲,太古瓣瓣有佢份,
老闆可以話系姓莫的 。最後運用政治壓力先至在30年代先山U奶.
你諗,D鬼佬點解賣貨可以賣到雲南,JARDINE峟茪穸J,鴉片可以賣通全中國。
咪就系靠中國人食中國人LAW。
E加5臟都唔掂, 約好月尾照心,下個月又輪到個潤......南下 不如吹水仲頂癮

引用:
原帖由 老何 於 4-8-2009 21:52 發表

125年前,百幾萬巨巨款開間廠,梗系放在自己地頭啦。菲律賓系美西勢力,爪哇系荷蘭,婆羅州系自己NOUN,
但每一地的產量都養唔起太古, 呢D都系其次,主要是市場在中國,日本,南洋。香港雞碎咁多,點掂呀。
順便UP,19 ...
其實做鴉片重好、唔使投資咁大、利錢重大。亞何、你好好保養副車頭、我地好忠意聽何爺爺講故事架

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 老何 於 2009-8-3 10:04 PM 發表

娘子問妳D小朋友點呀?
尊夫人有心,犬兒今年九月升小一了,終于可以脫離私立幼稚園的敲詐!

相關搜索目錄: 幼稚園

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。