推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

發新話題

[疑難] 最愛的日本車

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-23 12:18 AM 發表
有車房話 Mazda 副 V6 係全世界最差既 V6
邊副?!

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2006-9-25 14:07 發表

邊副?!
30X個副

其實大家喜歡車子, 不要大計較啦. 成功未必一定討好.
MAZDA               有 rx 7, mx5
TOYOTA              有 supra, celica, chaser
HONDA              有 nsx, s2000
NISSAN               有 skyline, elgrand
DAIHATSU   有 midget, rocky
SUZUKI               有 vitara 7
MITSUBISHI 有 Evo, pajero
ISUZU                有 Vcross, trooper
SUBARU       有 Impressa WRX
HINO            有 Profia
LEXUS           有 IS 300
ACURA         有 DC8

我都喜歡

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 02:17 AM 發表

30X個副
呢副係當年(91)全球最細cc既v6引擎,佢有v型六氣缸既低扭,
top power 5800rpm 轉生氣直上7800rpm 冇斷氣,有邊副v6得?

壞得最常見係二段生氣開合果個嘩佬,車頭冇力都係因為佢..
又有幾多個車房會留意果兩枝棉花捧咁細既野?

咁有冇講有咩唔好呢 ?  

相關搜索目錄: 引擎

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2006-9-26 10:19 發表

呢副係當年(91)全球最細cc既v6引擎,佢有v型六氣缸既低扭,
top power 5800rpm 轉生氣直上7800rpm 冇斷氣,有邊副v6得?

壞得最常見係二段生氣開合果個嘩佬,車頭冇力都係因為佢..
又有幾多個車房會留意果兩 ...
車房都無講到禁 detail ,因為我無興趣聽
如果細 cc V6 偈有作為就應該有繼續發展改良版 la
3000cc 樓下好小 V 偈

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 11:46 AM 發表

車房都無講到禁 detail ,因為我無興趣聽
有發展呀..
之後有 typeR 版 2000cc 190ps , 2500cc 210ps
但95年開始行低價車路線,攪到破產咁濟..
係近呢幾年先叫好返d咁多..

之前既 az1,323turbo, 跳燈astina, 都係當紅既玩樂車.
講eunos 27萬新車,跟足頂底吧,每個轆有扭桿可獨立調較camber同totin/out,
蝦so粗過出面改裝件,妙手仁心,壹號皇廷,刑事全部都用佢..仲有咩講

細cc v6 冇作為..咁benz副新偈點睇? 家下全世界最細係佢

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2006-9-26 12:10 發表

妙手仁心,壹號皇廷,刑事全部都用佢..仲有咩講
電視讚助既野你都信

V 偈成本太高,Ben 屎品牌賣到價就有作為(可以加多 D 新技術改進),日本車做細cc V6就等破產

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 12:42 PM 發表

電視讚助既野你都信

V 偈成本太高,Ben 屎品牌賣到價就有作為(可以加多 D 新技術改進),日本車做細cc V6就等破產
i mean 佢當時既收視率
你呢期對benz好高評價咁喎..
當年佢出呢副計剩係用係一個車款上..之後就成間廠轉風格..
唔蝕有鬼啦..養q住d開發人員,成本係好高架

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-23 12:18 AM 發表
有車房話 Mazda 副 V6 係全世界最差既 V6
Mazda 的 V6 是一部幾先進的 v型引擎...加入了共鳴吸氣技術...可惜的是前幾代用料差一些..給人不耐用的感覺

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2006-9-26 14:44 發表

你呢期對benz好高評價咁喎..
唔蝕有鬼啦..養q住d開發人員,成本係好高架
no la, 經常見到 D 新 benz 響公路壞車,點解一兩年車就壞既

養開發人員,成本係好高,不過無開發人就無新 product

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-28 11:42 AM 發表

no la, 經常見到 D 新 benz 響公路壞車,點解一兩年車就壞既

養開發人員,成本係好高,不過無開發人就無新 product
請到好既咪好囉..請著個四圍叫人食飯既真係唔得你死架..
等深線性代數
量化合成加速

期期上山落山
山路生
       小龍仔

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 12:42 發表

電視讚助既野你都信

你 其 實 知 唔 知 點 解 當 年 Mazda 有 咁 多 V6 Engine 後 期 又 冇 晒 同 佢 因 咩 破 產

其 實 D V6 Engine 係 用 Ford Engine 改 良 發 展 出 來
所 有 2.0, 2.5 同 3.0 都 係 同 Ford 共 用 有 D 年 車 架 都 一 樣
後 期 所 有 engine 都 過 晒 擋 俾 Ford
1.8L V6 當 年 係 為 左 再 次 打 響 Mazda 係 中 小 型 車 市 場 開 發
講 真 果 個 年 代 有 幾 多 間 廠 有 V6 engine 同 時 又 做 得 好 架
你 要 記 得 架 野 係 90 年 尾 交 車 架 同 MX5 差 唔 多 係 同 期 架
當 年 呢 一 級 車 得 Nissan EXA, NX, Toyota Cynos 同 Honda Interge 1.6
你 講 有 邊 架 好 過 佢 先 得 架 今 時 今 日 你 搵 架 30x 易 過 搵 上 邊 呢 4 架 野....

其 實 1.8L V6 呢 副 野 係 香 港 出 咁 多 問 題 同 D 車 房 有 關
Engine Oil 用 錯, 唔 識 整 又 要 扮 識
Cam 帶 十 個 有 九 個 裝 得 唔 好 或 錯
最 死 連 香 港 代 理 D 友 都 係 咁 唔 死 有 鬼
我 係 外 國 果 架 上 年 先 賣 俾 人 行 左 廿 幾 萬 km
中 間 有 近 七 萬 km 係 長 期 丙 緊 既(平 均 4k~7k RPM)
我 都 冇 事 係 check 住 engin oil 同 火 咀 就 OK (except 之 前 兩 架 Toyota 佢 係 最 少 野 壞 既 一 架 車)

by the way 1.3L V6 唔 係 M.Benz 做 架 果 副 野 係 Barbus 自 己 攪 出 來 架

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 11:46 發表
知 唔 知 呢 個 世 界 有 樣 野 叫 成 本 問 題
V6 Engine 成 本 高 I4 好 多 架

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2006-9-28 12:29 發表

知 唔 知 呢 個 世 界 有 樣 野 叫 成 本 問 題
V6 Engine 成 本 高 I4 好 多 架
緊係知V6成本高 la
所以咪話細cc行 V6 無市場 lor

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-28 12:40 發表

緊係知V6成本高 la
所以咪話細cc行 V6 無市場 lor
當 年 攪 呢 樣 野 係 因 為 果 時 D 友 D 錢 太 多 洗 唔 晒
Vtec, VVC 果 時 又 未 得 細 cc V6 果 時 真 係 有 Market 架
唔 係 VRM 同 FTO 都 唔 會 用 2000cc V6
V6 做 到 有 低 轉 有 力 高 轉 又 夠 既 好 處
問 題 係 佢 地 估 唔 到 D 人 可 以 要 馬 唔 要 行 車 感 覺 ja ma

toyota 人多勢眾
I'll be back!

引用:
原帖由 keibeast 於 2006-9-28 12:59 發表
toyota 人多勢眾
Toyota 真係幾成功

冇得傾...一定係 TOYOTA:

suzuki swift 爽

Honda 加油

Honda~Honda~Honda~

MITSUBISHI

D HONDA 好友去曬邊呀 ? 比 toyota威曬啦.

我喜歡四個日本厰牌:Toyota/Lexus, Nissan/Infiniti, Honda/Acura, and Mazda. 它們各有個的好,很難説哪個最喜歡。現在我最最喜歡 Lexus 的 IS350/IS250,其次是 Infiniti 的 G35 sedan/coupe 和 Mazda 的 MX-5 Miata 和 Honda 的 S2000, Fit, RL。

To me, Toyota Camry is the best value for money. Almost same quality as the old ES300 but better than MB c-class.

I have driven RX-8 before and really give you a super race car peformance.
cl

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。