推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

37 12
發新話題

HSBC博愛單車百萬行

HSBC博愛單車百萬行

http://www.cycleformillions.com/tc/home.html

活動日期   :2009年3月15日(星期日)

集合時間      :早上6時正開始(按主辦單位安排分時段集合)

單車領取處  :大埔海濱公園風箏放飛區 (計劃分時段出發,每小時約放行700輛單車)

起步地點         :大埔吐露港單車徑吐露港花園

起步時間         :早上7時半開始 (按主辦單位安排分時段出發)

單車收集處     :沙田源禾遊樂場(活動結束後參加者交還單車地點)

閉幕禮地點     :沙田公園露天劇場及結客場

閉幕禮時間     :下午2:00

活動路線         :大埔吐露港單車徑開始 →科學園(單車徑)→沙田單車徑(近水廠街)
                             →沙田單車徑(沿城門河)→源禾遊樂場(單車收集處)→沙田公園

封閉路段   :大埔至沙田單車徑

封閉時間   :由上午6時至中午12時

活動目的
  • 為博愛醫院籌募善款支持社會服務發展
  • 推廣香港單車運動
  • 宣揚環保生活
  • 鼓勵市民多做運動,預防疾病
  • 建立安定和諧的社會
  • 加強香港市民對單車安全知識及提高道路安全意識

主辦機構簡介

博愛醫院昂然邁向90周年,一直秉承「博施濟眾•慈善仁愛」的宗旨服務社群。時至今日,博愛已發展成為一所具規模的慈善機構,以配合社會的不斷發展,積極拓展多元化的醫療、教育及社會服務,竭誠為全港市民服務。本院希望再接再厲,透過「滙豐博愛單車百萬行」鼓勵社會各界共同參加公益活動,為博愛籌募社會服務經費,以令更多人受惠。

報名方法
1. 網上報名
2. 傳真
將報名表格連同銀行入數紙存根,傳真至2479 5025,請註明“博愛醫院董事局企業傳訊及籌募部收”及“滙豐博愛單車百萬行”

3. 郵寄
將報名表格連同劃線支票(抬頭填寫“博愛醫院”)或銀行入數紙存根,郵寄至“新界元朗坳頭博愛醫院賽馬會護理安老院大樓地下高座博愛醫院董事局企業傳訊及籌募部收”,並請註明“滙豐博愛單車百萬行”

請緊記於劃線支票或銀行入數紙存根背面填寫閣下之姓名及聯絡電話,以免遺漏
成功報名之參加者將會收到主辦單位的電郵確認書,並邀請出席活動前之簡介會及道路安全講座

滙豐博愛單車百萬行重要日期
日期
活動
113()
開始報名
223()
截止報名及更換隊員
31()
參加者簡介會及道路安全講座
33()
籌款比賽截止計算日期
315()     
活動日
315() 下午
頒獎典禮
331()
最遲遞交捐款日期

參加組別及籌款額

參加組別
最低籌款額
優異籌款獎
最高籌款獎
紀念品(每位參加者)
個人
$300
$2000
金、銀及銅獎
1.
滙豐博愛單車百萬行黃金戰衣一件

2.
活動證書一張

企業精英
(每組不多於10人)
$10,000
$20,000
金、銀及銅獎
備註:
1.
最高籌款獎及優異籌款獎之得獎者將獲主辦單位於活動當日之閉幕禮中頒發感謝狀,以茲嘉許。

2.
各參加者於活動報名時需填寫黃金戰衣之尺碼以備主辦單位作參考之用,主辦單位不保證一定能為所有參加者提供所要求之尺碼,但會盡量配合各人之需要

參加資格
  • 大會嚴格規定所有參加者必須具備基本踏單車技術及道路安全知識。
  • 所有參加者必須於2009年3月15日前年滿12歲。
  • 參加者如未滿18歲,必須得到家長或監護人以書面形式同意並簽署作實,方可參加是次活動。參加者可於活動網站內下載家長或監護人同意書。
  • 未滿12歲者,如曾經參加由香港單車聯會主辦之《全港醒目仔單車大賽》,須於報名時提供有關證明,經主辦單位核實後,亦可參加是次活動。
  • 年滿60歲或以上者,必須於報名時以書面形式表明身體健康,適合參加此項活動,經大會審議後方能參加是次活動。

滙豐博愛單車百萬行黃金戰衣:

相關搜索目錄: 銀行 賽馬 運動

朋友叫到,我參加左
都好耐無踏過單車,去玩下又可以做善事 ,不過就要好早起身,由港島區入到大埔,真係天未光就要起床

引用:
原帖由 藍蝶 於 2009-2-17 23:40 發表
朋友叫到,我參加左
都好耐無踏過單車,去玩下又可以做善事 ,不過就要好早起身,由港島區入到大埔,真係天未光就要起床
精神上支持你!   

睇番條路,唔算長,慢慢踏都好快踏完。 

港島區去大埔,唔會好耐時間,話一陣就到。 

提外話,渣打攪馬拉松,匯豐而家又攪踏單車,中銀唔知會攪咩呢?   我估係羽毛球。 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-2-18 11:06 發表

精神上支持你!   

睇番條路,唔算長,慢慢踏都好快踏完。 

港島區去大埔,唔會好耐時間,話一陣就到。 

提外話,渣打攪馬拉松,匯豐而家又攪踏單車,中銀唔知會攪咩呢?    ...
謝謝金巴哥支持
在此順便作下呼籲:有興趣人士都可以自行參加

題外話:明年我也預算參加渣打馬拉松十公里,如果中銀搞...搞渡海泳或行山都可以,但羽毛球...邊度有咁大個場或地方比一萬、幾千、或數百人去齊齊打呢

引用:
原帖由 藍蝶 於 2009-2-18 22:54 發表

謝謝金巴哥支持
在此順便作下呼籲:有興趣人士都可以自行參加

題外話:明年我也預算參加渣打馬拉松十公里,如果中銀搞...搞渡海泳或行山都可以,但羽毛球...邊度有咁大個場或地方比一萬、幾千、或數百人去齊齊打呢   
跑十公里,即是幾多米呢?   

而家冇咩做運動,跑兩步都可能會嘔。 

真人真事事件簿:  話說某人當年係長跑好手,拎過唔少金銀銅牌,又代表過學校出賽,過左幾年,冇跑一排,又心思思去報名參加d公開賽 (當年都未有渣打馬拉松),比賽之前,同朋友每朝去練跑,有一日,跑山跑跑下就嘔了,真係醜死怪。 

題外話:我都係有時睇到街頭橫額,中銀有攪羽毛球比賽。 

又題外話,有冇參加港運會呀! 

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-2-19 10:54 發表

跑十公里,即是幾多米呢?   

而家冇咩做運動,跑兩步都可能會嘔。 

真人真事事件簿:  話說某人當年係長跑好手,拎過唔少金銀銅牌,又代表過學校出賽,過左幾年, ...
1公里=1,000米; 10x1,000=10,000米

我都無乜做運動,但跑下未至於嘔,只會索氣,所以都要"的"起心肝練下跑(講住先  )。

你件真人事件簿,只係跑到嘔,好彩都無跑去見閻王。

中銀果個係香港羽毛球發展及培訓計劃,對象是9至18歲的青少年,我啱啱過左歲數,唔參加得。

至於港運會,我未參加已淘汰左自己先。

引用:
朋友叫到,我參加左
妳踏幾多個輪單車?    

引用:
原帖由 藍蝶 於 2009-2-19 15:02 發表

1公里=1,000米; 10x1,000=10,000米

我都無乜做運動,但跑下未至於嘔,只會索氣,所以都要"的"起心肝練下跑(講住先  )。

你件真人事件簿,只係跑到嘔,好彩都無跑去見閻王。

中銀果個係香港羽毛球發展及培訓計劃,對象是9至18歲的青少年,我啱啱過左歲數,唔參加得。

至於港運會,我未參加已淘汰左自己先。 
唔該晒先,咁我冇跑 10,000 米經驗了 ,跑過 5,000 米越野賽兩次,記得用左 21-22 分鐘完成。

就算下月參加踏單車,提議你之前都要實習下賽道環境先,到時出賽會比較輕鬆好多。 

如果參加馬拉松,當然要之前練習過,冇問題先好出賽。 

港運會,唔只有田徑項目,好似仲有幾項球類比賽。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2009-2-19 15:06 發表

妳踏幾多個輪單車?    
乜車總都走黎熱鬧一番。   

車總有冇參加,支持你。 

是先封殺自己:  以前踏單車,係同人鬥快,而家係鬥慢,所以唔適合出賽。 

呢條賽道都踏過唔少次,不過會係行雙向加埋馬鞍山路段。 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-2-19 15:17 發表

唔該晒先,咁我冇跑 10,000 米經驗了 ,跑過 5,000 米越野賽兩次,記得用左 21-22 分鐘完成

就算下月參加踏單車,提議你之前都要實習下賽道環境先,到時出賽會比較輕鬆好多。 

如果參 ...
好勁呀     

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-2-19 15:24 發表

乜車總都走黎熱鬧一番。   

車總有冇參加,支持你。 

是先封殺自己:  以前踏單車,係同人鬥快,而家係鬥慢,所以唔適合出賽。 

呢條賽道都踏過唔少次,不過會係行雙向加埋馬鞍 ...
果日要開工 , 唔係會去拍照 , 搏係呢處貼圖   

貼圖   
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2009-2-19 15:25 發表

好勁呀     
其實 5,000 米係當時主辦機構估計,路線圖如下,估你會知係邊。 

某地方起點,翠屏道,觀塘泳池,左轉觀塘警署,上將軍澳道 ,轉入秀茂坪道,曉光街,協和街,翠屏道,某地方終點。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2009-2-19 15:27 發表

果日要開工 , 唔係會去拍照 , 搏係呢處貼圖   
跑馬日開工。   

搭番幾轉途經吐路港九巴,例如 74x ,應該睇到場面熱鬧。 

我都試過由大埔踏單車入到大尾篤水壩再回程,應該約有30公里,所以今次10公里,慢慢踏又唔係鬥快,問題一點也不大,最大問題我仲未知個朝點去大埔

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2009-2-19 15:06 發表
妳踏幾多個輪單車?    
你想我踏三輪或四輪載埋你呀﹗
兩輪坐車尾唔舒服喎﹗

回復 15# 的帖子

引用:
朋友叫到... 朋友接
或者………KMB N271  

引用:
原帖由 藍蝶 於 2009-2-19 23:18 發表

你想我踏三輪或四輪載埋你呀﹗
兩輪坐車尾唔舒服喎﹗
兩輪唔準載人, 除非豪華位啦   

引用:
朋友叫到... 朋友接
引用:
或者………KMB N271  
車總提議都唔錯。  

有順風車坐就最好。 

我都係搭九巴行先,但呢次我會揀先在港島區坐紅小,旺角落車,再係旺角中心轉通霄綠小。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2009-2-19 23:15 發表
我都試過由大埔踏單車入到大尾篤水壩再回程,應該約有30公里,所以今次10公里,慢慢踏又唔係鬥快,問題一點也不大,最大問題我仲未知個朝點去大埔
呢段路,我都踏唔少次,不過係好耐世紀之前 ,自從有單車徑之後,冇去了。 

遲晒大到依家至見到呢條Thread~

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-2-19 15:17 發表

唔該晒先,咁我冇跑 10,000 米經驗了 ,跑過 5,000 米越野賽兩次,記得用左 21-22 分鐘完成。

如果參 ...
  原來金巴咁長氣o架~

連後補都截埋~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 Air Supply 於 2009-2-27 00:13 發表
遲晒大到依家至見到呢條Thread~
你經常搭九巴都唔知。  

日日 noshow 都賣廣告。   

唔怕,仲可以參加港運會,睇好你。 

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 Air Supply 於 2009-2-27 00:23 發表
連後補都截埋~
原來你係單車皇     

37 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。