推介:| 英語課程 | 職業英語 | English course | English learning | Toeic | Bulats |

發新話題

英美語大挑戰∼∼

英美語大挑戰∼∼

以下寫成英文可以點譯呢?

奉子成婚 - 

下面中文點解?
I hammer home .........
play hardball
tough cookie
the birds and the bees

冇人識?
唔係化~~

多謝你入嚟留言呀~~
呃帖好過冇帖~~\
嗚~~

[quote]原帖由 無神論狂徒 於 2009-3-25 18:17 發表

師兄, 今日至睇到泥度.
hard ball, 壘球中有soft ball 及hard ball.
Want to play hard ball 可以指 : 有敬酒唔飲, 飲罰酒.

冇錯~~冇錯~~
Play Hard Ball指態度強硬
Want to play hard ball係可以引申為:有敬酒唔飲, 飲罰酒

厲害∼厲害∼
我出呢條,我識點解唔出奇∼∼
你居然識得點解∼∼果然勁∼∼

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2009-4-7 17:09 發表
冇錯~~冇錯~~
Play Hard Ball指態度強硬
Want to play hard ball係可以引申為:有敬酒唔飲, 飲罰酒

厲害∼厲害∼
我出呢條,我識點解唔出奇∼∼
你居然識得點解∼∼果然勁∼∼
師兄過獎, 可否講解其它幾句?

英美語大挑戰∼∼

奉子成婚 - Shotgun wedding
http://hk.dictionary.yahoo.com/search.html?s=shotgun+wedding

下面中文點解?
I hammer home .........我強調 (口語)
play hardball 呢個唔洗解啦~~
tough cookie 即中文的硬漢子,但形容男女佳可
the birds and the bees 性知識 (因為西方人都會對於談性知識有尷尬,不方便直指性知識,所以用這句暗指性知識,一般指向小孩子灌輸性知識時用) 我估 birds 係指男人性器官,bees 係指女性器官

相關搜索目錄: 性知識

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2009-4-7 19:24 發表
英美語大挑戰∼∼

奉子成婚 - Shotgun wedding
http://hk.dictionary.yahoo.com/search.html?s=shotgun+wedding

下面中文點解?
I hammer home .........我強調 (口語)
play  ...
哦 ... 原來係咁.  
又知多D.
送返個比師兄你 : Whole nine yard

又學到嘢喇~~
真係開心。
我在這個網找到
http://www.unsv.com/voanews/american/idioms/
同go whole hog意思一樣
解放手拼盡,尤指傾盡財力的意思∼∼

如果你仲有呢啲俚語或慣用語∼∼

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2009-4-8 11:24 發表
又學到嘢喇~~
真係開心。
我在這個網找到
http://www.unsv.com/voanews/american/idioms/
同go whole hog意思一樣
解放手拼盡,尤指傾盡財力的意思∼∼

如果你仲有呢啲俚語或慣用語∼∼
師兄, 分享一下我所知.

起原: 二次大戰時, 美國戰機上的機關槍子彈是一排排, 好大粒. 一排就有9 yards 長. 槍手打得興奮; 就成排子彈打晒至停. Give you whole nine yard, 當時就指成排子彈比晒你.

之後就引伸到 "乜叉都有", " 乜叉都包", 乜叉都要" ...在美國也常用.
並不是粗話. 開會也可用.

如: The travel package included air ticket, hotel, breakfast and
whole nine yard.
個旅遊套餐連機票, 酒店, 早餐, 乜叉都包

( 師兄, 可否到 "鹹濕" 一帖補充一下  )

相關搜索目錄: 機票 酒店 旅遊

謝謝分享
致於鹹濕帖我就冇乜補充,我都唔清楚喎∼∼
有望各位大師前輩師兄指點指點∼∼

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。