推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

59 123
發新話題

InDesign 使用心得分享

InDesign 使用心得分享

歡迎各位InDesign用家在這裡

無用Quarkxpress好耐了!

我公司已無用Quarkxpress好耐了!

轉了OSX 後,都開不到用了幾年的Quark 4.0 中文版,如果要買新版Quark,Passport version要萬八元!!! 非常貴!!!    幸好用InDesign可以開番由歐美客轉過來的Quark Files!

而且,做日文、韓文等外文排版很方便,轉各種用途的PDF又簡易有效率!  不用再用AI來做排版了!  

相關搜索目錄: 日文

引用:
原帖由 messenger 於 2006-8-14 12:48 AM 發表
我公司已無用Quarkxpress好耐了!

轉了OSX 後,都開不到用了幾年的Quark 4.0 中文版,如果要買新版Quark,Passport version要萬八元!!! 非常貴!!!    幸好用InDesign可以開番由歐美客轉過來的Quark Files!
...
原來messenger兄係IT人,失敬失敬!
歡迎轉載,以廣留存!
最憎d人set權限

引用:
原帖由 messenger 於 2006-8-14 12:46 AM 發表
歡迎各位InDesign用家在這裡
我以前用Quark3.0,而家用InDesign,幾好用,少左用illustrator了
砵砵砵

回復 #1 messenger 的帖子

原來你同我同屬 IT界 !

其實我不是IT人
我是製作人
同出火仔兄同行   

引用:
原帖由 messenger 於 2006-8-14 01:09 PM 發表
其實我不是IT人
我是製作人
同出火仔兄同行    
世界真係細…
砵砵砵

依行仲細....可能我和你是相識的

引用:
原帖由 messenger 於 2006-8-14 07:25 PM 發表
依行仲細....可能我和你是相識的
咁都可能架,我都做左好多年,都識咁的同行...
黎黎去去都係果班…
砵砵砵

如果唔識INDESIGN...可唔可以搵你地出黎教我GA???

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-8-14 09:57 PM 發表
如果唔識INDESIGN...可唔可以搵你地出黎教我GA???
你話版上教?無問題既,你有問題就post上黎啦,反正我日日都用…
砵砵砵

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-8-14 21:57 發表
火哥應該熟過我好多
因我不是時常埋機落手做

引用:
原帖由 messenger 於 2006-8-14 11:43 PM 發表

火哥應該熟過我好多
因我不是時常埋機落手做
係呀,我以前都少落手,而家市度唔好喇,個個都要落手做呢…
你好似自已生意可?我就鐘意打工,自由的
砵砵砵

I'm using Indesign CS version, and I think it's quite user friendly if u are a good Illustrator user, because the interface is quite the same, but I still think the picture cropping interface is not as good as QuarkX'press.....Quark is the best in cropping pictures in layout,

引用:
原帖由 Dave1968 於 2006-8-18 00:51 發表
I'm using Indesign CS version, and I think it's quite user friendly if u are a good Illustrator user, because the interface is quite the same, but I still think the picture cropping interface is no ...
I think so...it's easier to crop picture in Quarkxpress than in InDesign.

thanks for share !

引用:
原帖由 Dave1968 於 2006-8-18 12:51 AM 發表
I'm using Indesign CS version, and I think it's quite user friendly if u are a good Illustrator user, because the interface is quite the same, but I still think the picture cropping interface is no ...
難crop相?你意思係指咩難crop?有short cut喎,一按就自動縮好你指定既任何size?
砵砵砵

I don't mean hard to crop, I just mean it's more easy and reasonable in cropping picture in Quark than Indesign......Actually Indesign is quite a good publishing software already, especially exporting PDF files...so quick!!!!

究竟係indesign 好d, 定係Quarkxpress尼.....

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-18 03:13 PM 發表

難crop相?你意思係指咩難crop?有short cut喎,一按就自動縮好你指定既任何size?
點用???

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-8-21 07:49 PM 發表

點用???
shift+option+command+c = full screen
shift+option+command+e = 高度
shift+option+command+d = 橫度
砵砵砵

InDesignde工具不是很方便,吃内存啊!

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-22 05:20 AM 發表

shift+option+command+c = full screen
shift+option+command+e = 高度
shift+option+command+d = 橫度

>>>>>>>(此會員已被Banned)<<<<<<<

火大哥, 你做乜俾人 Ban o左呀??

引用:
原帖由 weeewaaa 於 2006-8-26 11:44 PM 發表
>>>>>>>(此會員已被Banned)<<<<<<<

火大哥, 你做乜俾人 Ban o左呀??
玩下之嘛…

59 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。