推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

有沒有人看過電影,死亡筆記

有沒有人看過電影,死亡筆記

我想請問一下你們有沒有人發現此電影好像特別強調尼采哲學
??

唔...呢套[死亡筆記 ]  ↓

我冇睇過,死未...

引用:
原帖由 victory999 於 2006-8-21 20:57 發表
唔...呢套  ↓

我冇睇過,死未...

打回原形喇..Wahahahahaaaa!!!!

引用:
原帖由 小潔 於 2006-8-22 12:50 AM 發表

看了。悶到嘔!
劇情同漫畫一樣。無新意。
靚仔夜神月竟然變左肥仔!
L完全扮唔出個種天才兒童feel。
講咩尼采,其實只係有幾秒影住夜神月拎位本尼采睇。係咁大把。大概係導演想表達夜神月既天才心態。
所以超無新意!悶到爆開!

引用:
原帖由 beef_cheuk 於 2006-8-23 09:22 AM 發表
看了。悶到嘔!
劇情同漫畫一樣。無新意。
靚仔夜神月竟然變左肥仔!
L完全扮唔出個種天才兒童feel。
講咩尼采,其實只係有幾秒影住夜神月拎位本尼采睇。係咁大把。大概係導演想表達夜神月既天才心態。
所以 ...
如果你有本死亡筆記,你會點做

回復 #7 kftsui 的帖子

是落手果幾個 抑或幕後黑手  或者是區議員的父母呢 他們好可能也曾打算過他吖
IT IS DARKEST BEFORE DAWN.

是關於倫理的問題呢。

最近看一本叫《指環王與哲學》,裡面討論魔戒為人類帶來力量,但不懂得控制力量最後只會令靈魂帶來腐敗及不幸。
同樣,我們可以將這個道理應用到死亡筆記上。
因此,當我們面對力量的時候,要認識自己是否有能力駑駕這戒指。明顯我只是一個再普通不過的人,我並沒有任何能力去判斷那個應該死。

語言哲學的問題︰
如果依據羅素的theory of description,在筆記上寫上description。筆記會否殺死我心中所想的那個人呢?

相關搜索目錄: 語言

where can i find <<指環王與哲學>>

文星。但最後一本給我買了。哈哈!

冇睇過

引用:
原帖由 beef_cheuk 於 2006-8-30 10:28 AM 發表
文星。但最後一本給我買了。哈哈!
那一家出版社??
深圳書城有沒有得買,
作者是誰

人o係同政府訂立契約o既時候,已經將自己進行審判罪行同執行刑罰既權利交左俾政府,一個守法既公民應該將認為不公義既事交俾政府判決,而唔係由自己去判人死刑.真係枉個主角讀法律......

Not yet ah

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。