推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[原創] 曾在香港取景拍攝的境外電影

在船尾圍住木板鐵網,小朋友就是這樣長大的

蜑家姐姐淡素娥眉,穿上湖水藍色女唐裝衫,另有一番韻味

《龍爭虎鬥》乃小龍哥最後遺作,大家都知。

小龍哥離開亦不知不覺間已三十六年

石堅叔亦於今年辭世了

序幕戲小龍哥講述那個 ”Finger to the moon”的故事 …

那個是非常「細路」的董煒啊!

茅瑛飾演小龍哥的細妹。

那麼在茅瑛隔籬嗰位真的是冇人識?

上次叫人估吓就無人回應 ,今次再試多一次 !!亦即陳會毅隔籬嗰位是誰呢

回復 108# 的帖子

茅瑛隔籬鶡鴢Y咪叫太保呀?
香港版的龍爭虎鬥原來沒有油麻地的街景,真係睇小好多,
而且唔夠清,唔知外國版的有沒有中文字幕及語言呢?
香港版講茅瑛是李小龍的家姐。

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-1 17:18 發表
《龍爭虎鬥》乃小龍哥最後遺作,大家都知。
請勿怪我多事.

Tang 兄是有心人, 搜集資料, 勞苦功高.

作為一個做過研究的人來說, 可以斷言, 這些資料非常寶貴, 對研究電影史 / 香港史, 都會很有用. 亦幫助後人明白電影/ 香港的發展.

提議Tang 兄建立自己的 blog, 盡量把資料放在不同的地方, 以免散失...

碼頭明顯似60年代初的油麻佐敦海傍

引用:
原帖由 tykkwong 於 2009-12-1 21:24 發表
茅瑛隔籬鰟位係咪叫太保呀?
香港版的龍爭虎鬥原來沒有油麻地的街景,真係睇小好多,
而且唔夠清,唔知外國版的有沒有中文字幕及語言呢?
香港版講茅瑛是李小龍的家姐。
tykkwong 君,

這隻  Enter the dragon 「老外版」畫面睇落沒有做數碼修復,一般效果但可接受。只有英文對白和字幕,小龍哥親自配音架 !電影中只說茅瑛 是 sister,冇話 younger or older,所以我就當係細妹 ,睇茅瑛嗰陣時都係二十歲咁上下,諗住做唔到小龍哥家姐啩

香港早已出了數碼修復套裝,你有買嗎?成六舊幾水,都唔平

相關搜索目錄: 語言

對,是太保 !太保哥好早就出道,同陳星、狄威佢哋拍好多功夫片架!

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-1 21:59 發表

請勿怪我多事.

Tang 兄是有心人, 搜集資料, 勞苦功高.

作為一個做過研究的人來說, 可以斷言, 這些資料非常寶貴, 對研究電影史 / 香港史, 都會很有用. 亦幫助後人明白電影/ 香港的發展.

提議Tang 兄建立 ...
多謝 Sue 師妹的謬讚和建議 … 想愚兄我只痴長幾歲但並無多少學識,這樣稱呼妳也可以吧

說來慚愧 ,我曾經在 Yahoo, Sina 和Roodo 登記過 Blog 名 … 但至今並未寫過片言隻字 !我覺得有很多 Blog 友已經做了相同的事,資料詳盡兼圖文並茂,著實是精彩 !我只對貼圖有興趣,書寫文字非我之所長亦無點墨去下筆 … 故此今時今日仍然樂於在這媦g幾隻遊戲文字以自娛,真是見笑了

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-2 17:05 發表

多謝 Sue 師妹的謬讚和建議 … 想愚兄我只痴長幾歲但並無多少學識,這樣稱呼妳也可以吧

說來慚愧 ,我曾經在 Yahoo, Sina 和Roodo 登記過 Blog 名 … 但至今並未寫過片言隻字 h:" />!我覺得 ...
有人叫我師妹, 我都唔知幾開心.   如果叫小師妹,  我會仲開心 d . 千其唔好叫師9 就得啦...

希望你不會怪小師妹咄咄逼人.

"我覺得有很多 Blog 友已經做了相同的事,資料詳盡兼圖文並茂,著實是精彩",

Tang 兄的 資料詳盡, 不比他人遜色. 這個貼的圖片, 其中的 primary data (e.g. VCD), 甚至在香港也買不到...

小師妹只是擔心, 有日 server down 了, 一切化為烏有. 所以提議Tang 兄建立自己的 blog, 盡量把資料放在不同的地方. 或者Tang 兄亦可考慮把圖片 upload 上 facebook.

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-2 17:01 發表

tykkwong 君,

這隻  Enter the dragon 「老外版」畫面睇落沒有做數碼修復,一般效果但可接受。只有英文對白和字幕,小龍哥親自配音架 !電影中只說茅瑛 是 sister,冇話 younger or older,所以我 ...
就是太貴,所以只買了普通版,但質素與你的相差很多。

下為港版

下為港版
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 tykkwong 於 2009-12-2 19:17 發表

就是太貴,所以只買了普通版,但質素與你的相差很多。

下為港版

http://i20.photobucket.com/albums/b203/tangkennis/Ente ...
以我的經驗,外國影碟的畫質雖未經數碼修復亦有較好的水平,人家注重菲林保養吧 !反觀香港影碟的畫質,分分鐘將 D 當年 VHS 錄影帶過落VCD/DVD 就算數,咁又點會好呢  

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-2 17:41 發表

有人叫我師妹, 我都唔知幾開心.   如果叫小師妹,  我會仲開心 d . 千其唔好叫師9 就得啦...

希望你不會怪小師妹咄咄逼人.

"我覺得有很多 Blog 友已經做了相同的事,資料詳盡兼圖文並茂,著實是 ...
好說、好說  !難得小師妹勸勉之美意,亦希望可以儘快實踐也

(我都係念工程出身,我諗這個師妹稱謂都算有少少道理嘅 ... !)

相關搜索目錄: 工程

左邊的是關仁,以前都係粵語長片常客。右邊的就不認得是誰

《龍爭虎鬥》是唯 一的一部小龍哥電影中並沒有苗可秀 !換來的是鐘玲玲,一樣係靚女

細路仔模樣的孟海,他出道亦非常早!

湛少雄,以前係粵語長片中已經發現他做打手乙之類的角色了,今番同小龍哥同場演出,都算威  

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-3 18:50 發表

好說、好說  !難得小師妹勸勉之美意,亦希望可以儘快實踐也

(我都係念工程出身,我諗這個小師妹稱謂都算有少少道理 ... !)
多謝 Tang 兄 不覺得我囉唆....

Tang 兄 好 let o窩. 當時成績好既, 去 曬 工程 / 醫學院...

相關搜索目錄: 工程

此君是否王天林~?
引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-3 18:51 發表
左邊的是關仁,以前都係粵語長片常客。右邊的就不認得是誰

引用:
原帖由 bobyjey 於 2009-12-3 22:07 發表
此君是否王天林~?

噢,我都不敢肯定他是否王天林 ,對於王天林的印象仍然停留在《黑社會》中那個退休龍頭叔父的「肥叔叔」模樣。看其它版友有沒有補充 ...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。