推介:| 健康產品 | 心理健康 | 女性健康 | 健康檢查 | 膽固醇 | 脊醫 | 牙醫 | 激光矯視 | 減肥 | 香薰 |

發新話題

[疑難] 身體檢查問題...

身體檢查問題...

我屋企人成日逼去做body check...
我話我得果廿幾歲做乜做jek....跟住佢又話起碼半年要做一次咁...

簡直係浪費哂d時間......不過唸唸下其實body check 係幾多歲開始做先至arm呢~?~?
同埋點樣揀呀~~ thx all!^^

相關搜索目錄: Body check

引用:
原帖由 WindsorWong 於 2009-10-2 11:19 發表
我屋企人成日逼去做body check...
我話我得果廿幾歲做乜做jek....跟住佢又話起碼半年要做一次咁...

簡直係浪費哂d時間......不過唸唸下其實body check 係幾多歲開始做先至arm呢~?~?
同埋點樣揀呀~~ thx all!^^
人過中年,某些疾病的發病率,如糖尿、高血壓等便會逐步提升,透過定期體檢能有效監察身體變化。

引用:
原帖由 JaneWong 於 2009-10-5 16:26 發表

人過中年,某些疾病的發病率,如糖尿、高血壓等便會逐步提升,透過定期體檢能有效監察身體變化。
路過一問
我想問下呢...我屋企人年紀其實都唔小, 咁有咩add on 既checking 要加既呢?~~

引用:
原帖由 PollyAu 於 2009-10-6 18:40 發表

路過一問
我想問下呢...我屋企人年紀其實都唔小, 咁有咩add on 既checking 要加既呢?~~
以年屆40,身體沒大毛病的人為例,其體檢應包括一些基本項目,如血糖、全血圖計(包括驗紅、白血球)、腎功能、肝功能、全面膽固醇(包括好、壞膽固醇值、三酸甘油脂、總膽固醇)。若一段時間沒有照肺片,亦適宜進行。

相關搜索目錄: 膽固醇

引用:
原帖由 JaneWong 於 2009-10-5 16:26 發表

唔該哂!!! 咁我想問下有冇分男仔同女仔做咩檢查最arm 呢~~~ thxxxxx!

引用:
原帖由 WindsorWong 於 2009-10-8 15:39 發表

唔該哂!!! 咁我想問下有冇分男仔同女仔做咩檢查最arm 呢~~~ thxxxxx!
對女仕而言,應定期進行婦科檢查,如每兩年接受一次子宮頸抺片檢查。40歲以上的女仕,可考慮進行乳房超聲波或乳房造影;50至70歲的女仕,則必須每兩年做一次乳房造影。更年期後的女性,可進行骨質密度檢查,了解骨質疏鬆情況。

男仕方面,除基本項目,若踏入中年,可考慮作前列腺檢驗,尤其適合有尿頻、多夜尿等症狀的人仕。

其實今個月hong kong bank 既healthnet 有個專題係講緊身體檢查gaaa~ 你得閒可以上去了解一下!!!^^^
http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/insurance/healthnet/monthlyfeature

相關搜索目錄: 身體檢查

引用:
原帖由 JaneWong 於 2009-10-9 10:27 發表

對女仕而言,應定期進行婦科檢查,如每兩年接受一次子宮頸抺片檢查。40歲以上的女仕,可考慮進行乳房超聲波或乳房造影;50至70歲的女仕,則必須每兩年做一次乳房造影。更年期後的女性,可進行骨質密度檢查,了解骨質疏鬆情況。

男仕方面,除基本項目,若踏入中年,可考慮作前列腺檢驗,尤其適合有尿頻、多夜尿等症狀的人仕。

其實今個月hong kong bank 既healthnet 有個專題係講緊身體檢查gaaa~ 你得閒可以上去了解一下!!!^^^
http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/insurance/healthnet/monthlyfeature
e, 我都係hsbc既healthnet先知道咁多既information woh!!~
hk bank每月都feature唔同story~~好好用^^

相關搜索目錄: 身體檢查

引用:
原帖由 ArthurChu 於 2009-10-12 20:32 發表

e, 我都係hsbc既healthnet先知道咁多既information woh!!~
hk bank每月都feature唔同story~~好好用^^
唔該咁我想問下如果屋企人有cancer咁點呀?
係咪又要年年做body check?

引用:
原帖由 WindsorWong 於 2009-10-13 21:51 發表

唔該咁我想問下如果屋企人有cancer咁點呀?
係咪又要年年做body check?
了每年進行較全面的體檢,日常生活中亦要自我監察,尤其中年人、吸煙者或肥胖人仕,應定期量度血壓;若家族有糖尿病史或血糖指數接近超標,宜購買血糖計作定期檢查;女性則應每月進行乳房自我檢查來預防乳癌。

引用:
原帖由 ArthurChu 於 2009-10-14 22:52 發表

了每年進行較全面的體檢,日常生活中亦要自我監察,尤其中年人、吸煙者或肥胖人仕,應定期量度血壓;若家族有糖尿病史或血糖指數接近超標,宜購買血糖計作定期檢查;女性則應每月進行乳房自我檢查來預防乳癌。
\

哦...唔該哂.....hk bank個健康頻道果然有用!~^^

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。