推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

69 123
發新話題

集體回憶之旅-荔園

集體回憶之旅-荔園

我聽我媽子講過..佢年輕時荔園既鬼屋係行入去.
我有記憶之時已是坐車入去..但每次進入洞中時都閉目不看.
浪費唔少金錢

大象天奴

天奴很懂人性.如果買蕉比佢食.我要佢講性謝謝先
佢會彎膝及點點頭.你玩佢呢.佢會噴水..
佢死後好似用咗ne填海..

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-21 00:26 發表
我聽我媽子講過..佢年輕時荔園既鬼屋係行入去.
我有記憶之時已是坐車入去..但每次進入洞中時都閉目不看.
浪費唔少金錢
細個 家姐拍拖, 帶過我去荔園.

當時覺得 d 野好殘舊, 隻大象又好可憐. d 人打 / 整蠱 佢...

回復 3# 的帖子

荔園係七十年代時既過山車真係驚險萬分.
原因唔係因為佢剌激.係因為佢太危險.唔知會唔會出軌...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-21 17:38 發表
荔園係七十年代時既過山車真係驚險萬分.
原因唔係因為佢剌激.係因為佢太危險.唔知會唔會出軌...
笑 c...

回復 5# 的帖子

我拍拖時荔園已不在.
如果唔係我會同當年既女友仔撐船去情人島浪漫一下..
多謝何老兄提醒..睇返又真係幾曖昧..
原文係.
如果唔係我會同當年女友仔..洩搖共對輕舟飄.

水哥, 改一個字, 快手, 否則笑C人!

Flowingwater 兄:

我在76年的時候曾經在荔園做過暑期工, 我記得當時大慨是這樣:
1. 那時仍沒有鬼屋
2. 除了大象外, 亦辦過 "珍寶" 表演團, 是泰國的小象
4. 玩過山車一週期花45秒 (那時旁邊的攤位我曾守過)

和你再分享多一些:
* 我在那裡見過狄龍多次, 是在玩溜冰
* 那時七小福已沒有在荔園表演多年, 但梅氏姊妹仍見到

相關搜索目錄: 暑期工

回復 8# 的帖子

tony兄.請問76年係荔園做pt人工幾多?

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 18:32 發表
* 那時七小福已沒有在荔園表演多年, 但梅氏姊妹仍見到
...
可否 elaborate, 薄命憐卿....

回復 8# 的帖子

仲好記得未入到動物園門口已聞到一陣動物味..
裡邊隻猩猩係luck晒毛.. .
oh..btw..突然想起裡邊有一隻老虎曾經走過出ne.好似咬傷管理員tim..

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-21 21:17 發表
oh..btw..突然想起裡邊有一隻老虎曾經走過出ne.好似咬傷管理員tim..
荔園有老虎?

真係虎落平陽囉...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-21 18:35 發表
tony兄.請問76年係荔園做pt人工幾多?
那時暑期工日薪不足10元, 每天工作12小時, 包兩餐伙食!

或者這樣比較罷, 我記得當時荔園門口的 6A 巴士成人票價是三毫子.

那時是一班年青玩在一起, 覺得暑期過得很快!

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-21 21:17 發表
除了大象外, 還有一條黑色細小的鱷魚也是動物園內的台柱, 整天懶洋洋地躺在池中, 遊客把零錢掉在牠的身上也沒有反應! 聽老員工說, 牠進駐了動物園很久了, 不過好像沒有長大過!

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-21 19:11 發表

可否 elaborate, 薄命憐卿....
Sue姐:
我記得當時園內是有幾個劇場, 有放映舊國/粵語片的, 有現場表現的 (包括粵曲. 國/粵語時代曲等), 那時候除了梅艷芳外還有一些不認識的老中青演員, 梅艷芳當時仍未成名, 我們一班的沒有特別留意她, 幾年後聽舊同學提起說, 才知道之前與她見過面.

另外, 當時剛巧也看過無綫電視在那里拍很多外境戲, 例如黃元申及張雷那齣C.I.D.等

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 23:40 發表

Sue姐:
我記得當時園內是有幾個劇場, 有放映舊國/粵語片的, 有現場表現的 (包括粵曲. 國/粵語時代曲等), 那時候除了梅艷芳外還有一些不認識的老中青演員, 梅艷芳當時仍未成名, 我們一班的沒有特別留意她, 幾年 ...
thanks...

大象:天奴 Tino (? - 1989年2月3日)

中華民國50年(1961年)拍攝。
荔園遊樂場 (Lai Chi Kok Amusement Park,1949年 - 1997年3月31日),原名:「荔枝園」位於荔枝角的海濱。
動物園裡餵飼鹿及緬甸大象明星天 奴(Tino,? - 1989年2月3日)

Erotic Dance - 美女金槍 Beauties Guns

四位衣著清涼的美艷辣妹,在臺上大跳肉感露底草裙艷舞,舞臺下,對「睇肉藝術」甚有研究的尤光照(1908年3月30日 - 1967年8月16日)及鄭君綿(1917年 -1994年8月2日)看得如癡如醉;夏萍(1937年10月6日 - )及楊茜對比舞臺上波濤胸擁的辣妹們則自慚形愧,只好靦腆而逃,看得陶醉入迷的尤光照(1908年3月30日 - 1967年8月16日)竟把新來的印度阿參當作伊人。  

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 23:06 發表

那時暑期工日薪不足10元, 每天工作12小時, 包兩餐伙食!

或者這樣比較罷, 我記得當時荔園門口的 6A 巴士成人票價是三毫子.

那時是一班年青玩在一起, 覺得暑期過得很快!
81年上調至30元一天,當時小弟駐守太空衛星,我姑丈駐守恐龍屋。

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2009-12-22 00:57 發表
中華民國50年(1961年)拍攝。
荔園遊樂場 (Lai Chi Kok Amusement Park,1949年 - 1997年3月31日),原名:「荔枝園」位於荔枝角的海濱。
動物園裡餵飼鹿及緬甸大象明星天 奴(Tino,? - 1989年2月3日)

[youtube] ...
從影片所見, 大象 1961 時靚仔好多. 70 年代, 病下病下...

引用:
原帖由 antoine90 於 2009-12-22 01:35 發表

81年上調至30元一天,當時小弟駐守太空衛星,我姑丈駐守恐龍屋。
五年人工加 3 倍

當時通貨膨脹好勁 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-21 22:37 發表

荔園有老虎?

真係虎落平陽囉...
70年代中, 老搜喜愛在新界行山旅遊,有老友係在茘園右側之九華徑村為村長, 梁xx, 每次清早出發, 他總會把從茘園動物園弄來之老虎屎乾拈點在鞋頭边, 那真是奇蹟, 所到圍村之處, 內裡惡犬當嗅到老虎味, 就唔敢狂吠,禁若寒蟬, 調頭揾路走. 駛得 !

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 老搜 於 2009-12-22 14:40 發表

70年代中, 老搜喜愛在新界行山旅遊,有老友係在J園左側之九華徑村為村長, 梁xx, 每次清早出發, 他總會把從J園動物園弄來之老虎屎乾拈點在鞋頭, 那真是奇蹟, 所到圍村之處, 內裡惡犬當嗅到老 ...
曾在大型動物園聽到虎嘯, 當場風起雲湧, 真有號令天下之感....

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 antoine90 於 2009-12-22 01:35 發表

antoine90兄:
我們當時每天是由攤位領班 黃姑娘 編排輪值不同崗位的, 因為部份崗位真是很辛苦的!

例如過山車旁的幸運轉盤, 因為太接近過山車所以很吵耳, 工作一天耳朵受罪不小, 那時沒有職安健的意識嘛! 另外是送百箭牌香口膠作獎品的八角亭, 那是全荔園最賺錢的攤位, 但亦是最辛苦的一個, 在那崗位工作根本沒有機會停下來, 尤其是在分批用飯的時間, 所以那崗便安排了四個工作人員當值, 而其它的只需要兩個.

我做暑期工那時仍未有恐龍屋及單軌火車. 而太空衛星則不肯定. 我記憶中那時的遊戲主要有旋轉木馬. 摩天輪. 噹噹船及密月花車.

Sue姐:
我那時在荔園做暑期工是需要跟領班的, 不同工種的領班 (例如攤位, 劇院, 機動遊戲, 餐飲等) 各自有他們的工人, 當中以攤位遊戲的工人要求最低 (不需懂外語, 無需特別技能, 幾乎零訓練便可馬上開工), 所以不同工人的工資是不同做的, 而且工資是由員工與個別領班擬訂的, 公司亦沒有發糧單的.

不過覺得那時賺到的零用錢已好好用 (看齣電影也只是幾塊錢嘛!).

antoine90兄:
那時公司的制度比較散渙, 我們上班仍不需穿制服, 工作崗位亦沒有閉路電視監察. 你那時是否已不同了?

相關搜索目錄: 暑期工 外語

回復 24# 的帖子

前輩一提起太空衛星及蜜月花車.
即刻想起羅文那首..心裡心裡有個謎..
事關有印象七十年代入到那處的位置時正播放這歌;

69 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。