推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[灌水] 若有徒如此, 此生無憾!!!

引用:
原帖由 大隻西 於 29-12-2009 22:40 發表

你教到我呢班就知道痛苦
係喎、亞Sue唔係馴獸師。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-29 17:12 發表

請恕 Ah Sue 口不擇言, 覺得 黃兄 非折腰侍權貴之輩, 亦對百年樹人, 有所承擔. 在教育界, 日子不會好過.  處世為人, 會常被小人所負, 受盡傷害.

但若可重來,黃兄亦會作同一選擇。

p.s. 我係咪太坦白丫?
阿sue 真叻,幾乎全中。
我在一人之下超過十年,不招人妒是庸才,冷箭如雨下,當然體無完膚。但都是皮外輕傷,因有金鐘罩(工作實力)護體,群醜奈我唔何,我亦冷笑置之而已。二十多年前事了,只為引證阿sue準確。
學問之途,良師固然難求,佳弟子更是難得!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-30 00:28 發表
基督教神聖人員可結ㄐB但天主教不可、至於修女係嫁左神我末聽過、如果係真、咁神父又點呀?差的唔記得、德蘭好似封聖左?都糸唔好拿她開玩笑、以免引起天主教徒不快、罪過,罪過。
牛王妹雖頑劣, 斷不敢拿他人的信仰開玩笑.

曾就讀天主教學校, 修女戴上指環. 她說是嫁與神的 symbol. 冇吹水o家.

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-30 16:08 發表

我在一人之下超過十年,不招人妒是庸才,冷箭如雨下,當然體無完膚。但都是皮外輕傷,因有金鐘罩(工作實力)護體,群醜奈我唔何,我亦冷笑置之而已。 ...
你都好過我丫. 不招人妒是庸才.

而家學界已進步到, 有工作實力都冇用. 高層會搵人代勞, 榮譽歸於我子 / 我侄 / 我女人.

高層叫 Ah Sue take over 某甲負責既大 project , 要我同人講係某甲做 side 既. 但當中又不能 involve 某甲做任何野, 怕 某甲辛苦.

我當場呆若木雞, 唔識反應.  

p.s. 我冇誇張o家

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-30 17:30 發表

你都好過我丫. 不招人妒是庸才.

而家學界已進步到, 有工作實力都冇用. 高層會搵人代勞, 榮譽歸於我子 / 我侄 / 我女人.

高層叫 Ah Sue take over 某甲負責既大 project , 要我同人講係某甲做 side 既 ...
感受到現在工作環境同氣氛已經完全改變,
閑時上吓網;行吓山,不要計較太多,做好自己本份等退休.
做人最緊要開心.唔好比自己太大壓力.

引用:
原帖由 dynmv 於 2009-12-30 18:13 發表

感受到現在工作環境同氣氛已經完全改變,
閑時上嚘;行鴾s,不要計較太多,做好自己本份等退休.
做人最緊要開心.唔好比自己太大壓力.
其實我當時呆左, 係因為當事人點解可以咁若無其事 / 理直氣壯 / 理所當然. 我以為哩 d 野, 只會發生係私人機構 / 大陸官場 / 落後地方.

係咪我太理想主義哩?

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-30 18:27 發表

其實我當時呆左, 係因為當事人點解可以咁若無其事 / 理直氣壯 / 理所當然. 我以為哩 d 野, 只會發生係私人機構 / 大陸官場 / 落後地方.

係咪我太理想主義哩?
香港已經大陸化,從前一切按程序辦事,
有事老細頂著,但現在各人不擇手段但求自保,
不要介意工作量或其他,打工咁多年祗要自得其樂,
其他一笑致之.

ps: 功名利祿非我輩所求,
      呀Q精神

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-29 23:51 發表

老何兄會比我勝任.
老何兄早已是我老師。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-30 00:46 發表
係喎、亞Sue唔係馴獸師。
我係乜野

引用:
原帖由 大隻西 於 30-12-2009 23:40 發表

我係乜野
鋼之鍊金術師

香港大陸化。
真的,已開始很久了。以往香港人很寸,但工作努力勤奮,進取。頭腦靈活,開天辟地,一往無前。但現在香港人寸不起了,但工作時間還很長,但只因為老板將三個人工作改為一個人做,美其名叫做不斷增值,所以工作就瀉得就瀉,下級上司均是如此,總之小做小錯,頭腦轉向研究,宮心計加塘心風暴,有乜問題就賴政府,一切責任不在己身即可。

引用:
原帖由 36D 於 2009-12-31 10:04 發表
香港大陸化。
真的,已開始很久了。以往香港人很寸,但工作努力勤奮,進取。頭腦靈活,開天辟地,一往無前。但現在香港人寸不起了,但工作時間還很長,但只因為老板將三個人工作改為一個人做,美其名叫做不斷增值, ...
真係唔識論斷:

d Hallmates 初出道時, 放棄搵真銀, 留係政府做醫生, 諗住服務大眾.

佢地話我聽, 有 d 姿豱帕J人, 郁 d 要留院, (唔使比醫療費),

同管理層講, 咁係浪費社會資源, 令到有需要既人, 得唔到適當既治療.

管理層話, 議員會幫哩 d 弱勢社群出頭, 叫我 Hallmate 唔好製造麻煩.

Hallmates 話, 管理層好大喜功, 一連串醫療事故, 係意料中事. 當初堅持既理念, 令到佢地好唔開心. 佢地做到顧問醫生, 都有無力感.

中國化既 香港人, 好似已經冇 side 西方既優良傳統 (e.g. 專業精神).

p.s. 覺得中國化既 香港管理層, 好 cheap.....

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-29 19:55 發表
(2)

父............去左bin!..........冇表情地問
母............雙眼紅得咁交關, 滴d眼藥水先la........往十字箱取藥
哥............細佬, 你手背損左wor.........走近看
父............成12點半先番歸, 去打 ...
有冇續集?

係咪因為咁, 要你去美國?

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-31 19:03 發表

有冇續集?

係咪因為咁, 要你去美國?
有。不是。

(3)

哥.............戒出境!十年八年前就有, 細佬去抗議, 又唔係作反!
姐.............不過比人當暴徒拉左, 在架豬籠車入便已被人打到嘔血了。
父.............你地個個都唔知世界, 以前在廣州, 工人學生遊行, 行行下就有人打交
                  搶野放火, 遊行! 你地知唔知乜野後果丫?
姐..............最多坐監, 洗死牙!
父..............你舖話法, 坐監當睇大戲wor, d做頭ge的左去流花橋打靶架!
哥..............Daddy, ne度係香港, ng係國民黨, 共產黨ge廣州. 再者要加價d人, 都ng知
                  每次過海加斗零, 次次咁比, 蝻あncome計, 跟住巴士又加, 問d窮ge點算.
                  住九龍城時, 斗零買R都冇, 你話個斗零幾咁緊要丫!
我..............呀哥就講得arm勒, 我同呀慶佢地都係咁諗, 先至去抗議。
父..............你估你地抗議d鬼佬就ng加 lor wor!?天星係Jardine架!

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-31 21:01 發表
(3)

父..............你舖話法, 坐監當睇大戲wor, d做頭ge的左去流花橋打靶架!
哥..............Daddy, ne度係香港, ng係國民黨, 共產黨ge廣州. 再者要加價d人, 都ng知
                  每次過海加斗零, 次次咁比, 蝻あncome計, 跟住巴士又加, 問d窮ge點算.

...
哥 - 說得好, 我都會咁諗 / 講.

父 - 我 2nd though 既反應.

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-31 02:04 發表
鋼之鍊金術師
好 in o窩

引用:
原帖由 suewong 於 1-1-2010 16:12 發表

好 in o窩
咁你都G係乜、即是你都in埋一份lor

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-2 01:23 發表
咁你都G係乜、即是你都in埋一份lor
教書時, 因為要同學生 speak in same language, 個個星期買 "一本便利" / "face".

D 雜誌都唔好睇既...

相關搜索目錄: 雜誌

引用:
原帖由 suewong 於 2-1-2010 18:40 發表

教書時, 因為要同學生 speak in same language, 個個星期買 "一本便利" / "face".

D 雜誌都唔好睇既...
為班學生仔女、咁嘅no taste magazine 都要硬食,真是辛苦左校長啦、又壹証明你是好校長。

相關搜索目錄: 雜誌

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-31 02:04 發表
鋼之鍊金術師
妙句

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-3 00:43 發表
為班學生仔女、咁嘅no taste magazine 都要硬食,真是辛苦左校長啦、又壹証明你是好校長。
好校長

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-3 00:43 發表
為班學生仔女、咁鮦o taste magazine 都要硬食,真是辛苦左校長啦、又壹証明你是好校長。
引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-3 01:58 發表

好校長
係鬼. 教書時, 如果唔用佢地有興趣既話題, 去解釋 / 舉例 / 比喻, 真係冇乜人 so 我 o家.

so far, 只係得一個舊同事, 上堂全英文, 再用中文解一次. 其他人, (包括 Ah Sue), 除左 d terms, 全中文. 真係誤人子弟.

個舊同事, 結果個個學期都 poor rating, 要寫悔過書..

表面佢若無其事, 但見親我, 都講. 所以都係做女人好 d, 唔開心, 可以嘈...

方從立法會回來, 好happy。香港是我家----是年青人感情所在。好!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。