推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

92 1234
發新話題

唔知點解硬係覺得舊屎D曲同詞好過而家好多

唔知點解硬係覺得舊屎D曲同詞好過而家好多

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-16 01:29 發表
呢首係其中一首

http://www.youtube.com/watch?v=Q2_Fvc3HinQ
呢首講真麻麻,「欲知三國事 細展春秋看」呢一句已經好有問題,《春秋》竟然知道幾百年後有三國???

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 02:44 發表

呢首講真麻麻,「欲知三國事 細展春秋看」呢一句已經好有問題,《春秋》竟然知道幾百年後有三國???
又係喎~!
不如c兄就借此題拋磚引玉,
講多d好詞同錯誤既詞分享一下好嗎?

係lor, 我up幾句, louis補多多...........

e+d歌ng入耳, 因冇旋律, 冇新意, 冇意境。
所謂作曲, 東拼西仄礂@品, 詞句作者冇文學及常識根底, 編曲配樂的對和聲全不了解..........
曲比唱更具靈魂, 歌者居次, 不題也罷。
最重要是聽者水平下降, 現實主導, 冇計!
老何買cd支出和20年前比較, 少左99.5%。

0.5%中有...........

http://www.youtube.com/watch?v=zYORPyJ2h5o

http://www.youtube.com/watch?v=BHqAllSQ_eM

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-16 03:42 發表

又係喎~!
不如c兄就借此題拋磚引玉,
講多d好詞同錯誤既詞分享一下好嗎?
劣詞:

「誓要將我苦難化為悲憤」呢句就夠晒九唔搭八, 但係霑叔唔知點解到死嗰日都唔肯改??? 我暫且將佢改為「誓要衝破苦難, 解除厄困」。

「別離容易見就難」(霑叔), 「見就難」刺耳之極, 成首歌嘅意境就衰喺第一句手上!!!

「踏著前路兩家互守望, 不必要怕路長」(鄭國江), 個「要」字完全係畫蛇添足, 作文寫成咁肯定俾先生扣分, 改為「不必怕路長」,「必」字唱兩個音就掂晒!!!

「只盼若能夢中會, 難捨分飛心未變」(許冠英),「只盼若能夢中會」解唔通, 扮文藝但係又唔夠功力, 改為「只盼夜闌夢中會」還勉强可以接受。

佳句:

「明日對花憶卿面」(Sam Hui), 以花比人, 冧死女!!!

「天造之材, 皆有其用」(Sam Hui) 就將「天生我材必有用」改寫得好靚!!!

「花依舊玉人杳」(Sam Hui) 出自「人面不知何處去, 桃花依舊笑春風」, 又係絕妙嘅改寫!!!

「湖海洗我胸襟, 河山飄我影踪」(霑叔), 夠豪氣夠詩意!!!

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-16 09:17 發表
係lor, 我up幾句, louis補多多...........

曲比唱更具靈魂, 歌者居次, 不題也罷。
咁又未必, 如果歌手質素夠高, 好多時真係可以幫首歌遮到醜, 例如呢首:

《恨海》張伊雯  1950

http://www.youtube.com/watch?v=j2ol8hPfvpo&fmt=18

靜靜的夜 輕輕的風
風入畫樓 影無蹤

青山又高 路迢遙
長夜漫漫 意悄悄

春去又春來 朝夕癡等待
你留下春的詩篇 如今變成恨海

天上的星 亮晶晶
別緒離愁 儂傷心

頭兩段還可以, 第三段開始個填詞人就墨水漸乾:

「詩篇變成恨海」, 同下面首「泰文幪面超人」嘅搞笑字幕「馬個屁股變菊花」一樣咁無厘頭:

http://www.youtube.com/watch?v=-1sGIo2K1Hk&fmt=18

「天上的星亮晶晶」(幼稚園唱遊咩!!!??? ) 同「別緒離愁 儂傷心」又係大像ㄖ霅灡I!!!

好彩首歌旋律夠靚, 張伊雯唱功好, 咁就遮蓋晒歌詞嘅錯謬!!!

上星期我將呢首歌填咗 D 老餅式廣東詞, 請各位前輩賜教:

《春怨》(調寄張伊雯《恨海》)

春風吹暖, 春心動搖
遊玩花間, 醉人情調

春光景緻, 春色撩人
盟訂終身, 儷影相襯

惜快樂苦短, 卿為何去遠?
痛離別春碎夢斷, 夜闌靜望眼將穿

千杯不醉, 枕孤淚垂
徒賸追憶, 恨春去

相關搜索目錄: 幼稚園

引用:
原帖由 foursea 於 2010-1-16 11:27 發表

"春秋"是指一般歷史書,不是指禮記春秋.
此說有點牽強, 「歷史」≠「歷史書」, 以「XX 春秋」嚟代表「XX 時代的歷史」OK,  但係以「春秋」作為歷史書嘅代稱就並不常用, 冇人會將「我睇歷史書」講成「我睇春秋」, 填詞人好明顯係為咗《三國春秋》呢個戲名夾硬塞句歌詞上去。

中文歌詞最高境界, 肯定係呢首:

《送別》

曲:
John P. Ordway
李叔同(弘一法師)

長亭外,古道邊,芳草碧連天。
晚風拂柳笛聲殘,夕陽山外山。

天之涯、地之角,知交半零落。
一瓢濁酒盡餘歡,今宵別夢寒。

RE : 7

曲是主幹, 不同歌者演譯而矣。
但兩者都要講運, 配襯合宜, 對機面世, 行運了。

LOUIS 你填得好D。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 12:15 發表
中文歌詞最高境界, 肯定係呢首:

《送別》

曲: John P. Ordway
李叔同(弘一法師)

長亭外,古道邊,芳草碧連天。
晚風拂柳笛聲殘,夕陽山外山。

天之涯、地之角,知交半零落。
一瓢濁酒盡餘 ...
非因弘一大名之故, 是曲詞皆有意境。好!

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-16 12:22 發表
RE : 7

曲是主幹, 不同歌者演譯而矣。
但兩者都要講運, 配襯合宜, 對機面世, 行運了。

LOUIS 你填得好D。
Thanks!!!

送別 - 城南舊事OST 1983

http://www.youtube.com/watch?v=KWSP0dD8gnM

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-1-16 14:23 發表
送別 - 城南舊事OST 1983

http://www.youtube.com/watch?v=KWSP0dD8gnM
城南舊事將弘一首詞改到鬼五馬六, 對大師實在係大不敬!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 02:44 發表

just for argument sake:

「欲知三國事 細展春秋看」, may carry these meanings:
  • 前事不忘, 後事之師.
  • 以史為鏡.
  • this history always repeats itself.

純為拋磚引玉, 請勿見笑.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-16 15:52 發表

just for argument sake:

「欲知三國事 細展春秋看」, may carry these meanings:
前事不忘, 後事之師.以史為鏡.this history always repeats itself.
純為拋磚引玉, 請勿見笑.
葉紹德有冇咁「禪」真係好成疑問。 (「為怕哥你變咗心」都寫得出!!! )

葉生唔係學者出身, 只係喺戲班整理曲目, 寫下小曲咁大把, 心水清兼細個有睇開粵語戲曲片, 都會發覺班友經常將 D 歷史先後次序搞到亂七八糟, eg. 漢朝知道有陳世美, 戰國有楷書字畫......所以我認為佢冇咁巴閉, 如果真係有咁巴閉, 更加唔會搬起石頭打自己隻腳, 惹人詬病。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 16:03 發表

葉紹德有冇咁「禪」真係好成疑問。 (「為怕哥你變髐腄v都寫得出!!! )

葉生唔係學者出身, 只係鶺葛Z整理曲目, 寫下小曲咁大把, 心水清兼細個有睇開粵語戲曲片, 都會發覺班友經賞將 D 歷 ...
葉先生不是我的至愛. 但有些詞, 實有深得我心之感.

李後主祝壽舞曲, "祝君皇, 和樂壽而康, 江山固金湯", 講出一個愛夫情切的少婦心事.

當然, 比之 "一願郎君千歲, 二願身體康健, 三願年年歲歲長相見", 有所不及...

班門弄斧, 請勿見笑...

同一作曲家, 兩首作品相隔 15 年, 水準可以係天堂與地獄:

《真善美》周璇 1944

http://www.youtube.com/watch?v=W6S3XPpJfh4&fmt=18

(影片《鸞鳳和鳴》插曲)

曲:侯湘(李厚襄)

詞:李雋青  

真善美 真善美 他們的代價是腦髓
是心血 是眼淚 哪件不帶酸辛味

真善美 真善美 他們的代價是瘋狂
是沉醉 是憔悴 哪件不帶酸辛味

多少因循 多少苦悶 多少徘徊 換幾個真善美
多少犧牲 多少埋沒 多少殘毀 剩幾個真善美

真善美 真善美 他們的欣賞究有誰
愛好的有誰 需要的又有誰 幾個人知這酸辛味

66 年後嘅今日, 歌詞依舊發人深省!!!

《何必羨花都》林鳳•張英才 1959

曲:侯湘(李厚襄)
詞:吳一嘯  

http://www.youtube.com/watch?v=VnWY1ekU9SU&fmt=18

Louis Lee 譯音歌詞:

塘鵝海相, 翻撈串髦
乘鳳破 Long, 鴛鴦嬉波滔
情如海闊, 哀比傘高
快艇噬來, Long 化刺銀刀

oi 碎花威慾女, 餓愛郡尉海上 Hold
餓愛蚌鵝瘋景尾, 印忍呵別羨花都
塘鵝海上, May 厲於話滔
個盛穿開雙, 快 Lock 勢姦髦

見咁多,講歌詞幾十年來最差,最詞不達意連文法邏輯都錯既,首推無記:帝女花(帝女芳魂)!

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-17 17:40 發表
見咁多,講歌詞幾十年來最差,最詞不達意連文法邏輯都錯既,首推無記:帝女花(帝女芳魂)!
呢首濕碎啦, 有時經過麥記借個 toilet 用下, 入到去就聽見佢地播埋 D 九唔搭八歌, 四個字形容:「語無倫次」, 如果三十年前聽到 D 咁嘢, 肯定會以為個填詞人精神錯亂!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 19:27 發表

呢首濕碎啦, 有時經過麥記借個 toilet 用下, 入到去就聽見佢地播埋 D 九唔搭八歌, 四個字形容:「語無倫次」, 如果三十年前聽到 D 咁嘢, 肯定會以為個填詞人精神錯亂!!!
查實呢十零年小弟都唔會去搵歌黎聽,
有收音機呢樣野都幾乎唔記得,
昨晚出街食飯見到咩勁歌甘曲頒獎禮,
好似個個得獎歌手都係多謝林夕,
唔通香港得返一個填詞人?

講開又講, ah sam 係 ng 係讀中文系架!?

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-17 20:34 發表

查實呢十零年小弟都唔會去搵歌黎聽,
有收音機呢樣野都幾乎唔記得,
昨晚出街食飯見到咩勁歌甘曲頒獎禮,
好似個個得獎歌手都係多謝林夕,
唔通香港得返一個填詞人?
林夕 D 嘢家陣咪又係九唔搭八, 但係以前佢有 D 歌係填得幾好, 例如黃耀明首《四季歌》:

紅日微風吹幼苗,雲內歸鳥知春曉,哪個愛做夢,一覺醒來,床畔蝴蝶飛走了。
船在橋底輕快搖,橋上風雨知多少,半唱半和,一首歌謠,湖上荷花初開了。
四季似歌有冷暖,來又復去爭分秒,又似風車轉到停不了,令你的心在跳。
橋下流水趕退潮,黃葉風婸暑晴鶠A快快抱月睡,星星閃耀,凝望誰家偷偷笑。
何地神仙把扇搖,留下霜雪知多少,螞蟻有洞穴,家有一個門,門外狂風呼呼叫。

連前輩級詞人都求其亂寫一通, 有乜辦法唔死???

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 21:04 發表

林夕 D 嘢家陣咪又係九唔搭八, 但係以前佢有 D 歌係填得幾好, 例如黃耀明首《四季歌》:

紅日微風吹幼苗,雲內歸鳥知春曉,哪個愛做夢,一覺醒來,床畔蝴蝶飛走了。
船在橋底輕快搖,橋上風雨知多少 ...
有行內人提及過,
過去大碟銷量多,
銷情好版稅又多,
填詞有分紅還可糊口.
但現時已沒有了分紅,
唔出名既就算用左你首詞都唔會出你名,
兼且得果幾百蚊,
如果再沒良心的,
偷了用也不過一分一毫給作者,
未來香港填詞將無以為計!

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-17 21:01 發表
講開又講, ah sam 係 ng 係讀中文系架!?
Sam 主修心理學, 但係港大入學試中文攞 A, 之前喺書局睇過一本書, 當年全香港只有 29 or 39 人 (一下記唔清楚) 中文得 A, 阿 Sam 都算勁抽!!!

92 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。