推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[原創] 哈哈,俾我搵到張學童月票

哈哈,俾我搵到張學童月票

我居然可以響櫃桶度搵到張以前既學童月票,唔知有冇人用過?每個月六蚊,每日可以搭四次,搭巴士時,要俾巴士佬打窿。(星期日同公眾假期唔用得)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-20 02:44 發表
我居然可以響櫃桶度搵到張以前既學童月票,唔知有冇人用過?每個月六蚊,每日可以搭四次,搭巴士時,要俾巴士佬打窿。(星期日同公眾假期唔用得)
成四十年前既嘢都可以保留到,好難得。我係60s初開始用九巴月票,最記得係要去近東樂戲院的九巴辦事處買。有時D巴士佬打漏左窿或者懶得打,就可以搭多次。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-1-20 12:08 發表

成四十年前既嘢都可以保留到,好難得。我係60s初開始用九巴月票,最記得係要去近東樂戲院的九巴辦事處買。有時D巴士佬打漏左窿或者懶得打,就可以搭多次。
係呀,個度係好似叫水渠道。
順便講一下以前既巴士售票員,佢地可能見係細路仔又得意,成日同你傾偈,有時俾個打窿機你自己打,D打窿機好意,每個都有唔同既圖案,有竹D有星星。有D係個圓圈。不過好多時巴士因為人多,到左目的地都售票員都未曾迫到埋黎,所以有好多都冇打窿,但咁又可以搭多次。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-20 13:18 發表

係呀,個度係好似叫水渠道。
順便講一下以前既巴士售票員,佢地可能見係細路仔又得意,成日同你傾偈,有時俾個打窿機你自己打,D打窿機好意,每個都有唔同既圖案,有竹D有星星。有D係個圓圈。不過好多時巴士因為 ...
係呀,D打窿機係有好多不同既圖案。
我都揾到一張咁多幾十年前既中巴舊車飛,我都唔記得係幾耐之前,果時全程只係收三毫子。
一於用黎引玉。

搵開又搵到一張九巴半價證,張半價證係月票之後既產物,好似本護照咁大個。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-20 15:41 發表
搵開又搵到一張九巴半價證,張半價證係月票之後既產物,好似本護照咁大個。
請問九巴半價證係幾時停用o家? 點解我印象中, 12 歲以後, 學童 / 我 都要比全費既 (地鐵就有減免)?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-20 16:04 發表

請問九巴半價證係幾時停用o家? 點解我印象中, 12 歲以後, 學童 / 我 都要比全費既 (地鐵就有減免)?
正確時間唔記得,但應該係十分短命之產物,最多係三幾年就停用了。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-20 16:13 發表

正確時間唔記得,但應該係十分短命之產物,最多係三幾年就停用了。
thanks. 怪不得啦...

c hing 值得紀念!

如果不夠用還可向同學借用.

印像中售票員係車中間有個位,
以前由車尾上車,
未買飛就企車尾,
買咗飛就企車頭。

引用:
原帖由 rqrj 於 2010-1-22 13:51 發表
以前由車尾上車,
未買飛就企車尾,
買咗飛就企車頭。
呢個設計係70年代中期既事了,係一個售票員管晒成架車,控制住賣票人流,應係三間黃線巴士時候實行既,較早前(60-70年代初)那段時間,係分大細車,大車樓下兩個售票員,一前一後,而樓上就一個售票,(大車3C,1,1A等),細車(7號,3號等)。再早一些時候,仲有一個守閘員,負責拉閘。

好舊,真得懷念啊....

引用:
原帖由 rqrj 於 2010-1-22 13:51 發表
以前由車尾上車,
未買飛就企車尾,
買鱄葩N企車頭。
D 人會唔會守規矩o家 ? 而家東鐵都好多人逃票o家o窩 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-22 16:50 發表

D 人會唔會守規矩o家 ? 而家東鐵都好多人逃票o家o窩 ?
個陣時好少呢D事發生,最多發生時係最初好多人唔知有呢個規矩,時日一過,大家習慣左就好少再有呢類事件發生,唔似而家D人咁架!

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-22 20:00 發表

個陣時好少呢D事發生,最多發生時係最初好多人唔知有呢個規矩,時日一過,大家習慣左就好少再有呢類事件發生,唔似而家D人咁架!
考起 ?!

而家 d 人 富貴 d o家o窩. 起碼冇人捱餓...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-22 20:05 發表

考起 ?!

而家 d 人 富貴 d o家o窩. 起碼冇人捱餓...
但以前D人老實好多架,冇而家D人咁古惑,你睇下,廉記調查員(人工都唔少啦)買支紅酒都要捽走條barcode,自己廉條平價barcode落去,呢個已經唔係有冇錢既問題,係人既心態同普世道德價值觀問題。

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-22 22:46 發表

但以前D人老實好多架,冇而家D人咁古惑,你睇下,廉記調查員(人工都唔少啦)買支紅酒都要捽走條barcode,自己廉條平價barcode落去,呢個已經唔係有冇錢既問題,係人既心態同普世道德價值觀問題。
真係考起, 咁有預謀, 只係為 $700, 而家應該工都無埋...

相關搜索目錄: 紅酒

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。