推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

有關【如意通】電話咭的問題

有關【如意通】電話咭的問題

早前聽講有一張叫【如意通】既電話咭,仲可以晌香港 send sms 上大陸,琴昨晌羅湖玉桂園酒家飲完茶之後順手晌附近既店鋪買了一張,今日囉出黎試試send,記得個 sales 話要在電話字頭前加 00186才可以,試 send 了一個給sms 比囡囡,之後二十分鐘之後再打電話上去,點知囡囡話收唔到!?
請問各位師兄有冇用過呢張咭,係唔係我操作上搞錯呢?
請指教。謝謝。

p.s. 希望版主大人唔好刪我呢個 topic,我唔係賣廣告既,謝謝。

相關搜索目錄: 廣告

你買中港通,如意通都不用加字頭,直接13………就可以,
如果唔得可能你給人搵了笨七

引用:
原帖由 流浪的人 於 2006-11-12 12:46 AM 發表
中港通都可以的~我試過~
中港通都系聯通既網~不過只在廣東省通行~
無漫遊的~

在香港send上大陸~按+86加號碼就ok
在大陸send俾大陸~直按號碼

有時候網絡有問題~好幾個鐘無service~

引用:
原帖由 流浪的人 於 2006-11-12 00:46 發表
唔該 C hing,果然係唔使加字頭就咁打就得,加00186反而send 唔到。同囡囡玩 sms 玩到依家,張咭應該淨番好少錢,聽日上去要充值。

引用:
原帖由 任我痕 於 2006-11-12 02:12 發表

中港通都可以的~我試過~
中港通都系聯通既網~不過只在廣東省通行~
無漫遊的~

在香港send上大陸~按+86加號碼就ok
在大陸send俾大陸~直按號碼

有時候網絡有問題~好幾個鐘無service~
C Hing,個 sales 都係話要加 00186,但係囡囡話收唔到 sms ,反而好似之前既 C hing 所講唔加就咁打就 send 到,我都一頭霧水,不過唔理點都好,同囡囡聯絡到就得勒。
唔該晒 C hing 。

用了如意通一卡两号一年多,在香港發sms 去大陸,0086....,在大陸發不用加字頭,但要留心,一定要在香港七十一或聯通門市買的才有保障,有的大陸買的卡不能發sms,而且去七仔充值又方便,還有去聯通門市,有一短訊套餐,二十元一百條,比五毛一條平宜,可考慮。

用了如意通一卡两号一年多,在香港發sms 去大陸,0086....,在大陸發不用加字頭,但要留心,一定要在香港七十一或聯通門市買的才有保障,有的大陸買的卡不能發sms,而且去七仔充值又方便,還有去聯通門市,有一短訊套餐,二十元一百條,比五毛一條平宜,可考慮。

我現在用的叫中港通(一咭兩號紅色的可以選電話號碼)在過關後出了地道,
一路上你會見到櫃台,在那裡買每張120含50,
每個短訊0.2大陸,1元是香港,不用什麼套餐

聯通 - 自由風

現時香港火車上有個聯通廣告, 就是自由風, 話是廣東省內可全覆蓋, 但是會分深圳卡, 東莞卡, 廣州卡。月費最少為$199有600分鐘, 而中港短信畫一為$0.50每個 (有短信套餐為$20有100個)。
増值服務會有免費的跨境來電顯示, 來電待接, 三人會議, 香港接駁鈴聲; 來電轉駁及留言信箱要$28每月 。
其它收費如隧道費, SIM卡費, 國際長途或澳門漫遊的按金, 帶號轉台費, 補發SIM卡費, 補發月結單費, 申請詳細月結單費, 重新接駁費, 更改帶號時間費, 取消轉台費, 更改手提號碼費, 更改用戶(轉名)費。合共12項。

引用:
原帖由 流浪的人 於 2006-11-12 11:37 AM 發表
我現在用的叫中港通(一咭兩號紅色的可以選電話號碼)在過關後出了地道,
一路上你會見到櫃台,在那裡買每張120含50,
每個短訊0.2大陸,1元是香港,不用什麼套餐
你深水步鴨記買只需要$78含$50

引用:
原帖由 又如何 於 2006-11-11 11:53 PM 發表
早前聽講有一張叫【如意通】既電話咭,仲可以晌香港 send sms 上大陸,琴昨晌羅湖玉桂園酒家飲完茶之後順手晌附近既店鋪買了一張,今日囉出黎試試send,記得個 sales 話要在電話字頭前加 00186才可以,試 send 了 ...
如果你果張係一卡兩號如意通
應該打 0086 而唔係 00186

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 又如何 於 2006-11-12 03:58 AM 發表

唔該 C hing,果然係唔使加字頭就咁打就得,加00186反而send 唔到。同囡囡玩 sms 玩到依家,張咭應該淨番好少錢,聽日上去要充值。
有時同囡囡玩SMS都釨貴,我試過幾天用了一百元.

如意通真系好好用的! 不过听万众会出一张和如意通差不多的卡, 真的吗?

引用:
原帖由 SMUmbrella 於 2006-11-12 01:04 PM 發表
現時香港火車上有個聯通廣告, 就是自由風, 話是廣東省內可全覆蓋, 但是會分深圳卡, 東莞卡, 廣州卡。月費最少為$199有600分鐘, 而中港短信畫一為$0.50每個 (有短信套餐為$20有100個)。
増值服務會有免費的 ...
雖然真係好平又送好多野咁,不過好多盲點同埋成日都收唔到.......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。