推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

有冇人用過"月老牌"洗頭粉洗頭?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-20 00:22 發表
sue姐仲未訓???
係咪執野執到暈..
執左少少咋. 因為c6 同我都 好怕間屋亂.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-20 00:25 發表

煲滾是100度  馬上淋上很燙的啊
攤凍少少, 但都係熱.

而家你明點解我鐘意亞爸多過亞媽啦.

冼親都喊, 人地生頭虱, 累埋我.

問唔問得, b 哥 / k 哥 / 何老大 / Mr. Wong 細個, 有冇生過 ?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-20 00:28 發表
睇完我即刻笑鬙Xne..
你係 70 後, d 同學應該冇生頭虱.

而家諗番, 可能爸媽教得好, 細個真係唔識嫌棄人.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 17:25 發表 攤凍少少, 但都係熱. 而家你明點解我鐘意亞爸多過亞媽啦. 冼親都喊, 人地生頭虱, 累埋我. 問唔問得, b 哥 / k 哥 / 何老大 / Mr. Wong 細個, 有冇生過 ?
嘻,好彩由細到大都未見過同學生過。自己更加未。所以茶仔粉只係見過,但從未用過,乜原來好難聞架?

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-19 23:53 發表 我也要買[茶仔粉]試試  中藥店有吧  怎樣使用的呢
茶仔粉係已經加工過的了。方便D人用,以前雜貨店才有。不過現在好難搵了。正確係用「茶仔頭」,乜野叫「茶仔頭」呢?
有冇見過茶仔餅?亦叫「茶仔頭」,好似而家D普洱茶餅咁,但仲要大個好多,約莫有一張大牌檔坐既圓摺「Dun」咁上下大,約有半寸厚。外表粗糙,深啡色,外層痴滿禾桿草,買時用鐵槌敲碎一塊塊,學似Sue姐話,再番去用黎煲水。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-19 20:57 發表 平時用洗頭膏 / 水, 但1有同學生頭虱, 亞媽就用茶仔粉幫我洗頭. 印象中 d 味道好難聞, 唔同洗頭膏 / 水 (香噴噴).
最早前我係用番梘洗頭,就咁沖涼用乜就洗頭用乜野梘,記得係用「蜂花壇香梘」,好香,但用幾日後就冇晒味。
後來高級左,就用「加信士」。

邊有而家咁幸福,咁多野用。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 17:25 發表

攤凍少少, 但都係熱.

問唔問得, b 哥 / k 哥 / 何老大 / Mr. Wong 細個, 有冇生過 ?
4五十年代,癩痢,頭虱,紫紅大瘡當年好普遍, 五彩班斕點綴項上。
居城寨九龍城期間, 各父母親應對方法簡單直接.......男的剃光頭, 女的剪短髮(椰簻O也).
還要每日以密度高的半月骨梳耕髮, 白色虱豕ㄘ颾瑂媔, 細過芝麻。
洗頭用品, 藍色工人穭@條, 體積若現今磚頭一方,購後以菜刀斬件待用。
港英政府為民解困, 建公菛D室於機場富豪酒店傍, 大餌坑定時}水,內設10多浴間, 3-6pm, 熱水供應, 浴間騰騰沸氣如登黃山。
說來奇怪兼立杆見影, 此設施啟用後, 小兒門瘡癬疥癩, 兩年內漸為少見, 但排隊垮磽蝒咿弊}涼洗衣人龍,有長冇短,
而老何為弟妹破柴燒水所耗汗水時間, 得以慳番,遂埋頭於水滸傳, 薛仁貴征東了。
有一物曰「錢澍田^蟝膏」,有兩次, 眉骨上生紫瘡, 一目不能張, 痛不能眠, 老父以該膏片置於水煲上燙熱敷之, , 三日而癒。
健康衛生問題, 港英小小投放, 即解民苦.......簡而言之, 對症下藥而矣, 觀今視昔, 張口無言。

相關搜索目錄: 酒店

印像中,兒時我用 42號雞強洗頭水 的。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-20 18:31 發表

嘻,好彩由細到大都未見過同學生過自己更加未。所以茶仔粉只係見過,但從未用過,乜原來好難聞架?
你係 80 後 ?

因為睇書,當時 60 / 70 前期,d 細路 2 行鼻涕,生頭虱,屋企有老鼠 / 蝨,好普遍。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-20 18:40 發表

茶仔粉係已經加工過的了。方便D人用,以前雜貨店才有。不過現在好難搵了。正確係用「茶仔頭」,乜野叫「茶仔頭」呢?
有冇見過茶仔餅?亦叫「茶仔頭」,好似而家D普洱茶餅咁,但仲要大個好多,約莫有一張大牌檔 ...
exactly. 細個慘痛既回憶,記到而家。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-20 20:14 發表

4五十年代,癩痢,頭虱,紫紅大瘡當年好普遍, 五彩班斕點綴項上。
居城寨九龍城期間, 各父母親應對方法簡單直接.......男的剃光頭, 女的剪短髮(椰簻O也).
還要每日以密度高的半月骨梳耕髮, 白色虱豕ㄘ颾瑂媔,  ...
係啦。亞媽日日都咁做,痛死人。

而且 1 見我搔頭,有殺錯,無放過。

其實香港人當時係貧,所以污糟,定係中國人污糟 ?

引用:
原帖由 manxcat 於 2010-3-20 21:01 發表
印像中,兒時我用 42號雞強洗頭水 的。
未聽過 。講黎聽下,唔該丫。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-21 00:04 發表

未聽過 。講黎聽下,唔該丫。
原來我打錯好多字...
鮮黃色液體,透明圓柱形膠樽裝,應該叫 42雞蛋洗頭水,
印像中70年代電視廣告好常見的。

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 manxcat 於 2010-3-21 02:16 發表

原來我打錯好多字...
42號雞蛋洗頭水我個時都買過一枝來用,覺得麻麻地用晒就冇再幫襯。
70年代有隻棕櫚洗頭水,綠色的,洗完頭個陣味好清新同感覺輕柔,唔知點解後來停產,另出新品種。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 23:44 發表 你係 80 後 ?因為睇書,當時 60 / 70 前期,d 細路 2 行鼻涕,生頭虱,屋企有老鼠 / 蝨,好普遍。
唔係呀,我都唔後生,但真係未見過有同學生過蝨。自己都冇。但老媽子講就話我細個生過「大瘡」,仲要搞到去割添。印像中頭蝨冇生過,亦未見過人生過。但瘡呢D野就成日生,那時乜鬼野都搽上去,藍藥水又有,紅藥水又有,最頂唔既係老媽子成日去藥材舖買D一毛子塊既膏藥黎「廉」,真係好肉酸架!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 23:58 發表 係啦。亞媽日日都咁做,痛死人。 而且 1 見我搔頭,有殺錯,無放過。 其實香港人當時係貧,所以污糟,定係中國人污糟 ?
居住環境同衛生係一個好大問題。當時人多,住既方稠密,成七八人塞埋一間房,有些房仲長年不見陽光。水,又係一個問題,制水就慘,就算唔制水,一條水喉,成七八伙人用,好多人用好多容器盛水留用,自然衣服及個人衛生差。Sue姐見過「鎖水喉」未?原因係制水,水壓唔夠,令高層住戶無法接到水,於是有人諗出「鎖水喉」呢個方法,就係為保每層樓都可接到水,每層樓只接一個小時,當時間一過,第二層樓既人就會黎「鎖水喉」,用一個鐡罐兩個孔用把鎖鎖住,等其他人用唔到。再其次,就係六十年代好多樓根本冇廁所,廚房又係佢,廁所又係佢,十分不衛生,加上冇水廁,用馬桶、倒夜香,真係惡劣頂透。
而家我地會鬧D姪仔姪女將D食物拿入洗手間,以前個個都係響那個「洗手間/廚房」煮飯,諗起都噁心。

引用:
原帖由 manxcat 於 2010-3-21 02:16 發表

原來我打錯好多字...
印象中用過。幾香。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-21 16:58 發表

唔係呀,我都唔後生,但真係未見過有同學生過蝨。自己都冇。但老媽子講就話我細個生過「大瘡」,仲要搞到去割添。印像中頭蝨冇生過,亦未見過人生過。但瘡呢D野就成日生,那時乜鬼野都搽上去,藍藥水又有,紅藥水 ...
真奇怪。

印象中亞媽如臨大敵。

所以覺得好似好普遍。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-21 16:58 發表

唔係呀,我都唔後生,但真係未見過有同學生過蝨。自己都冇。但老媽子講就話我細個生過「大瘡」,仲要搞到去割添。印像中頭蝨冇生過,亦未見過人生過。但瘡呢D野就成日生,那時乜鬼野都搽上去,藍藥水又有,紅藥水 ...
好似無生過瘡,熱"費"生得多。記得 70 / 80 年代初期,我 d 侄子好鐘意我去佢地屋企,因為平時亞哥唔肯隨便開冷氣,我 1 去,即刻開。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-21 17:09 發表
居住環境同衛生係一個好大問題。當時人多,住既方稠密,成七八人塞埋一間房,有些房仲長年不見陽光。水,又係一個問題,制水就慘,就算唔制水,一條水喉,成七八伙人用,好多人用好多容器盛水留用,自然衣服及個人衛 ...
嘩! 聽到都驚。

"而家我地會鬧D姪仔姪女將D食物拿入洗手間" - 佢地幾大?將D食物拿入洗手間,做乜 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 23:58 發表

其實香港人當時係貧,所以污糟,定係中國人污糟 ?
貧與v糟並無關係。
貧......經濟上, 城市總比農村好, 但老何5六十年代於鄉間所見, 農村的瘡癬疥癩比香港少得多,
          但在傳s的物質循環再用理念下, 垃圾並不多見, 水源空氣比現今潔靜得多, 只因老八犧牲
          掉農村利益支持城市工業, 以至農村物質貧乏兼餓肚皮, 但居住環境健康.
污糟...清潔是動物天性, 是自然而然的本能,觀貓狗牛羊豬(要是放養,豬自我清潔行為比貓自愛得多,
           城市人誤會了)便一目了然, 何G人類。不存在中國人污糟這說法. 污糟是物質豐裕度的反影,
           老何在鄉間城市的生活體驗, 倒覺得大眾缺乏的是衛生知識, 因教育並不普及有以至之。
           再者, 污糟抽象得很, 洋人經一天活動後, 噴些辟味劑於身上, 倒頭便睡, 污糟乎 ?!

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 17:25 發表

攤凍少少, 但都係熱.

昨日已買來用了  樣子很嚇人 像乾了的馬糞  味道可接受  用後思維也清晰多了  步行起來感覺有仙氣罩著似的  打麻雀都贏了錢

小時每天不是在山澗游水  便是在街喉沖涼 沒有虱菌附身  這是頑皮的好處。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-21 18:39 發表

貧與v糟並無關係。
貧......經濟上, 城市總比農村好, 但老何5六十年代於鄉間所見, 農村的瘡癬疥癩比香港少得多,
          但在傳s的物質循環再用理念下, 垃圾並不多見, 水源空氣比現今潔靜得多, 只因老八犧 ...
鬼子佬多數係寒帶地方生活,唔日日洗澡,都可以接受。但中國人....

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-20 20:14 發表

健康衛生問題, 港英小小投放, 即解民苦.......簡而言之, 對症下藥而矣, 觀今視昔, 張口無言。
...
for argument sake:

衛生問題, 相對現今的難題,簡單很多。

第1手消息,當時牽涉到國際 / 經濟的範疇 (eg,越南難民),殖民地官員,都會請示英國,然後指示本地官員執行.

回復 49# 的帖子

咁有咩咁奇?唔通我理解錯?
依家有咩涉到國際 / 經濟的範疇.都會請示中央.然後指示本地官員執行
不落兩邊

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。