推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

36 12
發新話題

小孩子時的讀物!

小孩子時的讀物!

大家記唔記得兒童樂園當時連載的故事有小圓圓,西遊記,畫俠李子祥,叮噹等等!仲有連載日本漫畫似是EXAM的始祖!占美樂園,生報同金報專連載香港本地漫畫!唔知有冇人仲有記得咩70同80年代既讀物可以回憶同分亨享一下!

相關搜索目錄: 遊記
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
keve

引用:
原帖由 keve0223 於 2010-4-19 20:01 發表
大家記唔記得兒童樂園當時連載的故事有小圓圓,西遊記,畫俠李子祥,叮噹等等!仲有連載日本漫畫似是EXAM的始祖!占美樂園,生報同金報專連載香港本地漫畫!唔知有冇人仲有記得咩70同80年代既讀物可以回憶同分亨享一下!
兒童樂園, 小時的至愛讀物. 我 d 家姐出糧就買比我睇. 大左先知, 是高消費...

d 家姐真是錫我, 父母真是教得佢地好...

當年小朋友思想沒有現在複雜,所以故事雖然比較單純,但一樣看到津津有味
keve

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-19 20:44 發表

兒童樂園, 小時的至愛讀物. 我 d 家姐出糧就買比我睇. 大左先知, 是高消費...

d 家姐真是錫我, 父母真是教得佢地好...  
我讀小學的時候,「兒童樂園」可算是奢侈品,老豆一定唔會買,但我好恨睇,
有一次,無意中知道有過同學仔屋企有訂「兒童樂園」,
得佢同意,去他家嵃鄙\飽,
我依稀記得睇左半天,足足睇左幾十本。
不扮高深,只求認真......

我睇呢本野
中國童話選 作者豐子愷兒時讀本,私人珍藏薄裝本1985年第二版,約25年
供大家參考
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-4-19 22:32 發表

我讀小學的時候,「兒童樂園」可算是奢侈品,老豆一定唔會買,但我好恨睇,
有一次,無意中知道有過同學仔屋企有訂「兒童樂園」,
得佢同意,去他家嵃鄙\飽,
我依稀記得睇左半天,足足睇左幾十本。
好像 60年代都幾毫子 1 本, 可以買到好多零食...

回復 1# 的帖子

我七十年代未睇.好似有咩變形豆既故事咁.....
當然.我相信大家都係睇老夫子大..
但你地仲記唔記得另有一本叫"妙夫子"!!
不落兩邊

還有這些只售五毫的翻版漫畫,每次不情願去『飛髮』時的唯一慰藉………….
有借有還,上等人也!

睇多兩頁,回味…………….
有借有還,上等人也!

《兒童樂園》要賣6毛子一本,好貴,但全彩印刷,同《老夫子》一樣,都係賣6毛。《兒童樂園》外,仲有一本叫《小朋友畫報》,入面有個叫胡阿圖人物,唔知有冇人記得?《老夫子》之類的後來就有《朱先生and八姑》。最早期又有《傻偵探》。

相關搜索目錄: 印刷

我就睇一本叫...新知的雜誌..

有時會睇下老爺車...

相關搜索目錄: 雜誌
若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

引用:
原帖由 khadafy 於 2010-4-20 10:44 發表

有時會睇下老爺車...
小孩子時的讀物!  飛哥咁早熟...

引用:
原帖由 mygo 於 2010-4-20 09:57 發表
《兒童樂園》要賣6毛子一本,好貴,但全彩印刷,同《老夫子》一樣,都係賣6毛。《兒童樂園》外,仲有一本叫《小朋友畫報》,入面有個叫胡阿圖人物,唔知有冇人記得?《老夫子》之類的後來就有《朱先生and八姑》。最早 ...
記得老師同同學講, 我睇《兒童樂園》, 話我父母有 文化 (其實亞媽唔識字)...

記得《小朋友畫報》,唔記得胡阿圖.

相關搜索目錄: 印刷

我記得兒童樂園有個作者叫許冠文。

引用:
原帖由 khadafy 於 2010-4-20 10:44 發表

有時會睇下老爺車...
老爺車有一金句:

不准駛入,照入

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-20 20:25 發表

小孩子時的讀物!  飛哥咁早熟...
小弟從小就喜歡食蝦醬呀,符乳呀,南乳呀等等食品..

可能有 D 關係!

引用:

有時會睇下老爺車...
老爺車同新知,個字時算係咸書,冇得睇,仲有一本叫藍皮書既好都係。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-20 20:29 發表

記得老師同同學講, 我睇《兒童樂園》, 話我父母有 文化 (其實亞媽唔識字)...

記得《小朋友畫報》,唔記得胡阿圖.
一個細路,著西裝,打條好大好濶既領帶。

老爺車...good~!

我到鍾意睇
新知以前成日買,約1蚊本
有時連姊妹到買
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-4-22 00:57 發表
我到鍾意睇
新知以前成日買,約1蚊本
有時連姊妹到買
我都買過姊妹  朱玲玲做時裝模特兒

相關搜索目錄: 模特兒

引用:
原帖由 keve0223 於 2010-4-19 08:01 PM 發表
占美樂園我看過!!!難得有人記得!!

回復 22# 的帖子

我係93年讀緊預科時在鴨記地攤上見到本七十年代既姊妹.就胡里胡塗咁買
係青春既薛家燕做封面.本書該仲係屋企某一膠箱內.
不落兩邊

點解無人講呢本經典之一.......小流氓 嘅?

夠唔夠暴力?
夠唔夠血腥

36 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。