推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

34 12
發新話題

男人女人對愛情的不同回味

男人女人對愛情的不同回味

呢個帖前兩、三天貼在愛情區,卻冇乜反應,惟有貼返過來,睇下各位同ah sue點睇。

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

男人回味愛情

戀愛時:她是世界上最好的姑娘,我一定要娶她!

結婚1年:我的老婆還不錯,稱得上是賢內助,

只不過有些小毛病,偶爾也耍耍脾氣

結婚5年:她開始變得越來越俗不可耐,越來越蠻不講理。

結婚10年:她是世界上最醜最不近人情最不講道理的女人,

當初我怎麼會娶她?

結婚20年:不計較那些缺點,除去脾氣太糟糕,

她還勉強可以容忍。

結婚30年:有時候她也挺明白事理,挺懂感情,

挺會料理生活?

結婚40年:老伴真是不錯,持家有方,在外又可獨擋一面,

來世一定還要娶她。

她去世了:我真是說不出的難過,因為我失去了世界上最好的女人。

********************************************************************************************
********************************************************************************************

女人回味愛情

初相識:又笨又呆,真是十足的傻小子!

戀愛時:他太老實了,不過還挺聽話,讓人可憐,我會嫁給他嗎?

結婚1年:我的他還不錯,知書達理,又會體貼人,還有一點點魅力。

結婚5年:才發現他聰明絕頂,才華橫溢,超凡脫俗,非同一般。

結婚10年:他是世界上最好的人,真不知道如果沒有他,

我該如何生活?

結婚20年:他可以稱道、可以炫耀的地方真是越來越少了,

充其量只能算是個男人

結婚30年:他的毛病越來越多,懶惰,愚訥,固執,無能。

結婚40年:整個又呆又笨的糟老頭,下輩子說啥也不能嫁他。

他去世了:這個死老頭子,害了我一生,撇下我就走了!

相關搜索目錄: 結婚

William Cowper 寫下 God moves in mysterious ways..........是啊, 愛情的痛苦建立在別人的所有。

婚姻又是什活H

蕭伯納言人所不敢言:Marriage is popular because it combines the maximum of temptation with the maximum of opportunity。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-4-25 13:32 發表
呢個帖前兩、三天貼在愛情區,卻冇乜反應,惟有貼返過來,睇下各位同ah sue點睇。

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

男人回味愛情

戀 ...
C6 的 version:

結婚10年:她挺明白事理,挺懂感情,挺會料理生活. 來世一定還要娶她。

她去世了:我真是說不出的難過,因為我失去了世界上最好的女人。

Ah Sue 的 version:

初相識:發現他聰明絕頂,才華橫溢,超凡脫俗,非同一般。

結婚10年:又笨又呆,毛病越來越多,真是十足的傻小子!太老實了,不過還挺聽話,我當初應該嫁給他嗎?不過如果沒有他,我該如何生活?

他去世了:這個老頭子,撇下我就走了!

p.s. I expect our versions are similar to that of your good selves

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-25 20:30 發表 婚姻又是什活H 蕭伯納言人所不敢言:Marriage is popular because it combines the maximum of temptation with the maximum of opportunity。
錢鍾書: 婚姻像圍城, 內堛漱H要出來, 外邊的人要進入...

亦舒: 婚姻像黑社會, 加入時興高彩烈, 滿腦幻想; 其實苦不堪言...

我只怕神仙眷屬也要歷滄桑...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-25 22:51 發表

C6 的 version:

結婚10年:她挺明白事理,挺懂感情,挺會料理生活. 來世一定還要娶她。

她去世了:我真是說不出的難過,因為我失去了世界上最好的女人。 ...
尊夫對你真是沒得說的了,得夫如此,是你的福氣;令人羨慕的幸福太太。(不要叫C6了,不要咒詛嘛!如果我的她如此叫我,我會非常非常upset。)
不知是不是女生的通病,很多結了婚好幾年的太太,都會覺得她的他又蠢又鈍(很多他還是博士級人馬)。即是讀書與處世是兩碼子事。?

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-4-26 16:19 發表

尊夫對你真是沒得說的了,得夫如此,是你的福氣;令人羨慕的幸福太太。(不要叫C6了,不要咒詛嘛!如果我的她如此叫我,我會非常非常upset。
不知是不是女生的通病,很多結了婚好幾年的太太,都會覺得她的他又蠢又鈍(很多他還是博士級人馬)。即是讀書與處世是兩碼子事。?
...
Wong 兄真是 1 個老實人, 不明白女人心. (打情罵俏)...

兩人長久生活相處, 會出現 1 些實際的問題. 如 c6 年紀比我大, 初識時覺得他英明神武, 在他的專業手屈 1 指, 又比我世故.

結婚後,  發覺他粗心大意, 專整爛家具 / 電器...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-26 22:57 發表

Wong 兄真是 1 個老實人, 不明白女人心. (打情罵俏)...

兩人長久生活相處, 會出現 1 些實際的問題. 如 c6 年紀比我大, 初識時覺得他英明神武, 在他的專業手屈 1 指, 又比我世故.

結婚後,   ...
後生時(六、七十年代)真係唔明,激到D女友扎扎跳。.......幾十年黎,受過唔少教訓。而家,我自問比好多人都明囉。
至於"C6",我唔認為係打情罵俏,只有幹粗活的才會一天到晚如此叫自己的丈夫,對於一個受過高深教育的人,更是不成體統,有失身份。(對唔住,請恕直言,又激親你。一次過講晒就算。)

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-4-29 16:29 發表

後生時(六、七十年代)真係唔明,激到D女友扎扎跳。.......幾十年黎,受過唔少教訓。而家,我自問比好多人都明囉。
至於"C6",我唔認為係打情罵俏,只有幹粗活的才會一天到晚如此叫自己的丈夫,對於一個受過高深 ...
想像到個情形...

咁我以後叫佢做飯票啦...

問過點解飯票在我面前, 成個小朋友咁. 飯票說: 男人心中住了 1 個永遠長不大的兒童. 而且他們那 1 代 (40/50 後), 沒有童年, 小小年紀就要照顧弟妹, 17/ 18 歲就知道要分擔家庭經濟.

現在有機會, 希望做下小朋友...

回復 9# 的帖子

在下都係..係HEHE HAHA既情況下.
朋友會覺得我太白痴. 亂UP二十四.
又鐘意成日買零食.好似小朋友咁.
但我係一個會一邊食零食.一邊睇信報既小朋友.
不落兩邊

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-29 17:47 發表

想像到個情形...

咁我以後叫佢做飯票啦...

問過點解飯票在我面前, 成個小朋友咁. 飯票說: 男人心中住了 1 個永遠長不大的兒童. 而且他們那 1 代 (40/50 後), 沒有童年, 小小年紀就要照顧弟妹, 1 ...
阿sue 你係盛處㗎? 順德頂勒,咁從善如流、咁順得人既?搞到我都好唔好意思,因為你鍾意點叫就點叫,我絕對尊重你的決定,亦冇權干涉你的作為。我只係將我既想法坦誠相告,並冇試圖要改變你既意思。anyway 你肯改,點都好過唔改。
尊夫講得對,男人都會有赤子之心,在親人(或愛人)面前才會偶爾表現出來。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-4-30 13:45 發表

阿sue 你係盛處? 順德頂勒,咁從善如流、咁順得人既?搞到我都好唔好意思,因為你鍾意點叫就點叫,我絕對尊重你的決定,亦冇權干涉你的作為。我只係將我既想法坦誠相告,並冇試圖要改變你既意思。anyway  ...
無傷大雅, 從善如流又何妨...

從小到大, 家人都說, 我堅持 / 表態 時, 都是大是大非. 所以 so far 出聲, 家中飯票 / 小輩都驚...

祖籍真是順德, 所以遺傳為食 / 愛吃...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-30 21:27 發表

無傷大雅, 從善如流又何妨...

從小到大, 家人都說, 我堅持 / 表態 時, 都是大是大非. 所以 so far 出聲, 家中飯票 / 小輩都驚...

祖籍真是順德, 所以遺傳為食 / 愛吃...
順德妹仔認真骾(音 kang), 口水點得燈,豆腐做得櫈.....
以前D順德人都會咁講,有冇聽過? 呢句"恕文"係從家母處得知。
又咁轎,我係半個順德人,即係半個鄉理。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-29 18:29 發表
難得真性情!

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-29 18:29 發表
難得真性情!
最鄙睨那些虛偽、賣弄、擺款、傲慢、無禮....的所謂飽學之士。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-5-1 16:01 發表

順德妹仔認真骾(音 kang), 口水點得燈,豆腐做得_.....
以前D順德人都會咁講,有冇聽過? 呢句"恕文"係從家母處得知。
又咁轎,我係半個順德人,即係半個鄉理。
點解?

我淨係知道, 順德人食左先算.

有學者說: 文革時, 順德 (南番順), 相對沒那麼多批鬥, 因為順德人覺得食最要緊...

小時考第 1, 亞爸就帶我去食好野 (e.g. 北京填鴨), 到百貨公司買玩具 / 衣裙...

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-1 17:58 發表

點解?

我淨係知道, 順德人食左先算.

有學者說: 文革時, 順德 (南番順), 相對沒那麼多批鬥, 因為順德人覺得食最要緊...

小時考第 1, 亞爸就帶我去食好野 (e.g. 北京填鴨), 到百貨公司買玩 ...
係話順德D女仔把口long過油,天上既雀仔都可以tum佢落黎,D口水好似油一樣可以點燈,所以順德D媒人婆、大妗姐出晒名。
另外係講順德D女仔好硬淨,好獨立,所以梳起唔嫁"印"既自梳女特別多。
順德有味菜式叫"蒜頭豆豉蒸縮骨大頭魚",有冇試過?前兩年回港食過,而家諗起都流口水...

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-5-3 09:50 發表

係話順德D女仔把口long過油,天上既雀仔都可以tum佢落黎,D口水好似油一樣可以點燈,所以順德D媒人婆、大妗姐出晒名。
另外係講順德D女仔好硬淨,好獨立,所以梳起唔嫁"印"既自梳女特別多。
順德有味菜式叫"蒜 ...
又唔覺. 成日比我 d 朋友 / 飯票 話我講話直...

看過書, 因為順德是魚米之鄉, 出產蠶絲. 女子經濟獨立, 而且舊社會嫁為人婦, 日子不好過. 所以有此選擇.

通常會選擇以自己子侄 繼承/ 不落家...

年輕是夫妻,老來只是伴。

引用:
原帖由 dongli 於 2010-5-6 12:23 發表
年輕是夫妻,老來只是伴。
個伴如果相知心,其實真是好好。

年輕是夫妻,老來只是伴
可惜我失恋了

引用:
原帖由 prolong 於 2010-5-7 19:47 發表
年輕是夫妻,老來只是伴
可惜我失恋了
不可惜!舊的不去  新的不來。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-25 23:00 發表

錢鍾書: 婚姻像圍城, 內堛漱H要出來, 外邊的人要進入...

亦舒: 婚姻像黑社會, 加入時興高彩烈, 滿腦幻想; 其實苦不堪言...

我只怕神仙眷屬也要歷滄桑...
錢先生、倪女士的比喻都非常貼切。

年輕時常聽人家說:男人最幸福係"發達死老婆",
到宜家個女人行咗去,先知道幾時係最幸福...

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-5-19 21:27 發表
年輕時常聽人家說:男人最幸福係"發達死老婆",
到宜家個女人行鬙h,先知道幾時係最幸福...
在女士來說: 死在夫前 3 分貴, 死在夫後賤過泥...

佢修得到 (我都望自己會係咁)

34 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。