推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

31 12
發新話題

懷舊茶餐廳 (永香冰室 )

地址 :土瓜灣炮仗街29號地下
電話 : 2712 1452類別 :                
港式、茶餐廳/冰室、果汁/奶茶

土瓜灣嘅舊冰室...

呢度可能歷史比白宮更舊,而且差唔多肯定冇乜點翻新過,雜物貨品充斥店內,堆得高高,連所謂嘅"餐牌"都係用張紙以人手寫上。加埋吊扇,窄窄嘅廂座卡位,彷如時光倒流數十載...

呢度有依家絕無僅有嘅窩蛋多士供應。味道並不特別,只係放隻太陽蛋响塊牛油多士上。吃嘅只是懷舊情懷...

相關搜索目錄:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

很古式喔          
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

參考地圖
地址 :土瓜灣炮仗街29號地下

相關搜索目錄:

老何師兄
幫你塭到資料
請笑納

白宮....................土瓜灣地標冰室, 加埋炮仗街永香, 那一帶的陳年冰室孖寶。

回復 4# 的帖子

多謝師兄 青見相
永香....個名真係唔多老黎
行過尼間鋪感覺上好奇怪
五十年不變
應是老豆剩落祖業了但 吳知距點生存??????

今日去了,飲下午茶
D架啡夠香,.但不夠滑
牛治多士要薄切

相關搜索目錄:

................

齋睇幅相個英文地址,
以為條路叫做 「爆春街」

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-5-9 20:24 發表
今日去了,飲下午茶
D架啡夠香,.但不夠滑
牛治多士要薄切
杯架啡個 look 似華田

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-5-8 22:39 發表
老何師兄
幫你塭到資料
請笑納

白宮....................土瓜灣地標冰室, 加埋炮仗街永香, 那一帶的陳年冰室孖寶。
merci beaucoup!

永香, 經過就永遠香噴噴, 說的是约59年.
現今去淺水灣游水, 肚餓大把洐. 老何去跳海, 回家路上就去永香買d麵包皮。
大熱天時, 90六七度, 城寨九龍城頑童消暑去處, 唔識死兼游得下的, 有一地方必去,
土瓜灣偉倫纱廠碼頭, 在貴州街旭日街交界。
在這裡落水, 成班頑童大家奮勇向前, 游去邊?海心廟, 包尾鶩茩n比錢。
海心廟上有兩炒蜆檔, 兼賣泥妗, 有隻艇仔接送遊人, 在落山道尾落船, 但冇碼頭, 需沿依附海旁之竹梯下船,
驚險百出, 老何親見一護花西裝友獻殷勤而墮海, 小何笑到肚痛。
老何泳術不俗, 皆因暑期回鄉, 魚塘坑涌, 游過不亦樂乎之故, 因而永不包尾, 包尾者需付錢買一碟炒蜆以賞大家。
因填海關係, 蜆檔亦被迫收皮, 填海泥頭亦形成泥灘, 引來更多兒童嬉水, 悲劇因而發生。
永香d麵包皮, 另舍煙Q, 浸於加糖憭穭ㄦ|散收收, 弟妹見我回來, 雀躍不矣!

引用:
原帖由 老何 於 2010-5-12 18:39 發表

永香d麵包皮, 另舍煙Q, 浸於加糖憭穭ㄦ|散收收, 弟妹見我回來, 雀躍不矣! ...
當時食麵包皮糖水都咁開心....  

記得 80 年代後期, 同班 大學師兄上山頂, 回程去飲野. Ah Sue 話: "好丫. 美心快餐好近". 原來班師兄諗住文華酒店 coffee shop.

相關搜索目錄: 酒店

回復 11# 的帖子

九十年代前期大學畢業.唔愁搵唔到錢.
緊係去酒店.依家去快餐店.隨時拿埋一大堆 master degree.
九十年代後全球一體化加上中港融合.
社會大學畢業到就有用d.

不落兩邊

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-12 21:28 發表

當時食麵包皮糖水都咁開心....  

記得 80 年代後期, 同班 大學師兄上山頂, 回程去飲野. Ah Sue 話: "好丫. 美心快餐好近". 原來班師兄諗住文華酒店 coffee shop.
自己鶗N食麵包皮, 都唔想下一代食, 望佢地去半島文華嘆, 自己都開心。因此之故, 多左名詞一個 : 啃老一族!
妳成日都被一句話激親 : 我好命,吹咩。--------------------講真, 真係吹漲。

回復 12# 的帖子

我明明係度.又話我離線.
你地係咪都係咁??
不落兩邊

引用:
原帖由 老何 於 2010-5-12 18:39 發表

merci beaucoup!

永香, 經過就永遠香噴噴, 說的是约59年.
現今去淺水灣游水, 肚餓大把洐. 老何去跳海, 回家路上就去永香買d麵包皮。
大熱天時, 90六七度, 城寨九龍城頑童消暑去處, 唔識死兼游得下 ...
童年何老大真是足跡遍港九 !  海心廟小弟都留有不少腳毛, 食過蜆, 游水則未試過, 依稀記得有一製冰廠在附近.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-5-12 22:01 發表
九十年代前期大學畢業.唔愁搵唔到錢.
緊係去酒店.依家去快餐店.隨時拿埋一大堆 master degree.
九十年代後全球一體化加上中港融合.
社會大學畢業到就有用d.
其實每 1 時期畢業都有他們的難處:
當時班同輩 / 師兄 都為移民煩惱...

引用:
原帖由 老何 於 2010-5-12 22:07 發表

自己鶗N食麵包皮, 都唔想下一代食, 望佢地去半島文華嘆, 自己都開心。因此之故, 多左名詞一個 : 啃老一族!
妳成日都被一句話激親 : 我好命,吹咩。--------------------講真, 真係吹漲
關鍵是: 父母不在時, 他們還可否成日去半島 / 文華 ? 就算好像老大咁, 大把留比仔女, 仔女 (當唔大使 / 敗家), 唔識投資+通貨膨脹, 真是未必過到世...

我覺得何老大哩 d, 先苦後甜, 先係好命...

我家姐捱過窮, 而家都話, 食慣好野, 馬會中菜廳都嫌差.

未捱過既下 1 代, 第日馬死又落唔到地,  點算 ?

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-5-12 22:25 發表
我明明係度.又話我離線.
你地係咪都係咁??
me too...

回復 18# 的帖子

sue姐姐仲未訓既???
不落兩邊

細佬仔時代真係無乜邊餐食得飽,零用錢極少,
最頂得肚餓就係買麵包皮,尤其是那些黐左奶油d 來多士邊就最好味,
我多數最西環間「祥香」冰室買,好似現在仍然做緊生意。

西環友多數去海皮就咁跳落海游水,真係浸死左都無人知,
或者去西環尾金銀、鍾聲泳棚旁邊游水(因為無錢買入場券),
到游水叻左就玩偷渡,游水入泳棚玩,然後沖身後施施然由正門走。

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2010-5-12 22:42 發表

童年何老大真是足跡遍港九 !  海心廟小弟都留有不少腳毛, 食過蜆, 游水則未試過, 依稀記得有一製冰廠在附近.
前年往傲雲峰小輩處, 見到NE間冰廠個, 竟然尚有遺跡, E+ NG 知點........譚公道,木廠街。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-13 00:20 發表

關鍵是: 父母不在時, 他們還可否成日去半島 / 文華 ? 就算好像老大咁, 大把留比仔女, 仔女 (當唔大使 / 敗家), 唔識投資+通貨膨脹, 真是未必過到世...

我覺得何老大哩 d, 先苦後甜, 先係好命...

我家 ...
我隻馬騮一早聲明, 斗零都NG駛留比佢, 事關佢M得重多過我

如果唔係識性時, 包租婆追收租時齞辿PD說話刻骨難忘, 以後係點都唔知?
所以老何認為人之能發, 最大動力是.................自尊, 而最佳助推力是受辱

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 老何 於 2010-5-13 16:56 發表

我隻馬騮一早聲明, 斗零都NG駛留比佢, 事關佢M得重多過我

如果唔係識性時, 包租婆追收租時齞辿PD說話刻骨難忘, 以後係點都唔知?
所以老何認為人之能發, 最大動力是.................自尊, 而最佳助推 ...
你真是好命...

不是因為佢M得重多過你, 所以好命. 而是今時今日的年輕人, 不好逸惡勞, 能自立. 真是家山有福.

識有70 後成日提住老豆, 唔好同個低下層既舅父來往, 怕舅父問老豆借錢, 第日會分少左身家...

引用:
原帖由 老何 於 2010-5-13 16:56 發表

所以老何認為人之能發, 最大動力是.................自尊, 而最佳助推 ...
我識有人自尊心強到嚇死人, 冇做過 1 天工. 人家問起 / 勸導, 就發惡鬧人, 話人地睇低佢...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-5-13 12:00 發表
細佬仔時代真係無乜邊餐食得飽,零用錢極少,
最頂得肚餓就係買麵包皮,尤其是那些黐左奶油d 來多士邊就最好味,
我多數最西環間「祥香」冰室買,好似現在仍然做緊生意。

西環友多數去海皮就咁跳落海游水,真係 ...
你一定唔係街童, 所以冇機會執爛娃瘚扔M零用錢的方法, 其實幫D呀公呀婆寫信都賺得幾毫ga
红磡土瓜湾d细路一樣好似西環友, 不過佢地目標係大環泳棚(e+大環山游泳池), 我試過兩三次,
但大環太遠, 都係海心廟跳海近d.

講件事, 我諗世上都冇bin幾個咁好彩, 海心廟灘旁有舊大石, 頑童爬上其上跳水, 一童跳後不久,
即三爬兩撥游上灘, 面色a白,衣起棚牙,眼淚水都標埋, 在灘上雙手拉開泳褲腳係咁跳躍, s童望之不解,
突見一物從褲內墜落灘上, 視之..........泥吨@條。
該童不是小何, 因冇錢買泳褲。

31 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。