推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

簡單韓文

簡單韓文

先分享一句好多人都識o既韓文

打招呼用o既...即hello

annyong haseyo 안녕하세요

好朋友可以用

annyong  안녕

annyong  안녕 都可用黎講bye bye (causal 用語)

一緒ズ、生わペ

喎仲識一句

Ham sa ha mi ta

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-8-25 04:18 PM 發表
喎仲識一句

Ham sa ha mi ta

lee 句亦係好多香港人識o既, 意解多謝或感謝.

감사합니다 kamsa hamnida

另一句可用o既係:

고맙습니다 komap simnida

一緒ズ、生わペ

同輩份或者老死可用

komap woh
komap woh yo <- 禮貌少少
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 SKT174 於 2006-8-30 06:12 AM 發表
同輩份或者老死可用

komap woh
komap woh yo <- 禮貌少少
係呀, 其實大部份人平時都係講lee句多...

係colloquial d, 口語化d

我唔知我有冇寫錯:

고마워
고마워요

confirmed左d字lah...

一緒ズ、生わペ

기가막혀<  KEY 家 MARK 卻<    頂住條氣....

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-8-29 10:00 發表

lee 句亦係好多香港人識o既, 意解多謝或感謝.

감사합니다 kamsa hamnida
即係-金-沙-係-乜-呀....??

引用:
原帖由 kimkeumok 於 2006-9-1 05:25 PM 發表
기가막혀<  KEY 家 MARK 卻<    頂住條氣....
lee句我唔識呀, 多謝教導

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 kimkeumok 於 2006-9-1 05:25 PM 發表
짜증나 係有d似, 但係係同自己講多既expression.

一緒ズ、生わペ

日常用語

chi gim <-現在
on je <- 幾時
ka <- 去
wa <- 返

間單句子

on je ka? <- 幾時去﹖
chi gim ka? <- 而家去﹖
on je wa? <- 幾時返﹖
on je wa sor? <- 幾時返左黎 (sor 係過去式)

Killing me Soft 版主 - 打韓文就靠你喇

日常用語

지금 chi gim <-現在  
언제 on je <- 幾時
가 ka <- 去
와 wa <- 返

間單句子

언제가 on je ka? <- 幾時去﹖
지금가 chi gim ka? <- 而家去﹖
언제와 on je wa? <- 幾時返﹖
언제왔어 on je wa sor? <- 幾時返左 ...

打得唔岩就要幫忙lah...

一緒ズ、生わペ

or dee <- 邊度
it sor <- 有
op sor <- 無
kwa jong sil <- 洗手間
toon <- 錢
-----
製做間單句子

kwa jong sil or dee it sor ? <- 邊度有洗手間?

kwa jong sil or dee it sor yo? <- 請問邊度有洗手間?

toon op sor <- 無錢
toon it sor <- 有錢

very good

版主,請問 araso 是不是韓文 ,我我聽一個韓國人講過,但不明白。

引用:
原帖由 Minister 於 2006-10-4 02:40 PM 發表
版主,請問 araso 是不是韓文 ,我我聽一個韓國人講過,但不明白。
你所聽到的是解"明白了".....

例句

我可以問你araji? "明唔明?"
你就可以答araso..."明白了"....

本帖最近評分記錄
  • jimmyboy2102 體力 +20 araso..."明白了".... 2006-10-5 12:17
  • jimmyboy2102 威望 +20 araso..."明白了".... 2006-10-5 12:17

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-10-4 08:13 PM 發表

你所聽到的是解"明白了".....

例句

我可以問你araji? "明唔明?"
你就可以答araso..."明白了"....

哦! araso !!! Thank you very much!!!

引用:
原帖由 Minister 於 2006-10-5 03:53 PM 發表

哦! araso !!! Thank you very much!!!
唔駛客氣...

一緒ズ、生わペ

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。