推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[灌水] 請問有冇人記得七十年代有隻歌簾捲西風?

請問有冇人記得七十年代有隻歌簾捲西風?

請問有冇人記得七十年代有隻歌簾捲西風?唱者叫吳香倫,請問有冇師兄知道這位吳小姐近況?事緣最近發現在電視劇上一位臨記,十分似當年的她,不過查過多次,都沒有佢既名字?唔知係唔係?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-6-29 16:13 發表
請問有冇人記得七十年代有隻歌簾捲西風?唱者叫吳香倫,請問有冇師兄知道這位吳小姐近況?事緣最近發現在電視劇上一位臨記,十分似當年的她,不過查過多次,都沒有佢既名字?唔知係唔係?
http://www.vinylparadi ...

之所以突然記起吳香倫這歌星,始於去年的「畢打自己人」中的那個孔夫人一幕,講金燕姈同陳曼娜爭住去劉江舞會做舞伴那一集,那演員飾孔夫人,但一時間我搵唔到那一集。而事後某些劇集亦有她的踪影,不過多係一些閒角,且對白不多,不知是否同一人,今日找掌上明珠,終俾我找到一幕,就係做劉江老婆的那油畫就是她,看看大家是否有印象。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

冷門歌中的冷門...
記得呢首歌好似係 港台 其中一個播音話劇的主題曲..

唔知係咪呢?
若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

無錯!簾捲西風係當年港台廣播劇悲歡離合其中一首主題曲,而師兄係無線電視劇見到的閒角就是吳香倫,記得我年輕時常去新興大廈地牢愛群歌劇院聽歌,其中歌星都有佢,更有徐小鳳/廖小璇/劉鳳萍等!俱往矣!都三十年前有多!

回復 6# 的帖子

吳香倫仍粵語片甘草演員之一的吳殷志的女兒,自幼有在啟德遊樂場獻藝。

吳殷志是坐在最右方的堂主:

引用:
原帖由 王甘夾 於 2010-6-30 10:48 發表 無錯!簾捲西風係當年港台廣播劇悲歡離合其中一首主題曲,而師兄係無線電視劇見到的閒角就是吳香倫,記得我年輕時常去新興大廈地牢愛群歌劇院聽歌,其中歌星都有佢,更有徐小鳳/廖小璇/劉鳳萍等!俱往矣!都三十年前有多!
呵呵,多謝師兄資料,可惜的是,在最後結尾的演員表中,多次都找不到資料。所以我在一直估。

講起新興大廈,我只去過一次,那時好似又叫做東方歌劇院,不知是否師兄所講那間?

回復 8# 的帖子

係同1度地方,因為有幾間歌劇院輪流駐唱

引用:
原帖由 王甘夾 於 2010-6-30 15:06 發表 係同1度地方,因為有幾間歌劇院輪流駐唱
哦,原來係咁,個陣時唔係好敢去,好似有D唔正經咁,好驚,唔知係咪聽得粵語長片講得多,因為聽到歌廳舞廳呢D名詞,就形住有歌女、舞女之類既唔正經野,而家諗番起都好搞笑,那時好想聽歌,就會三五人去有人唱歌既餐廳,講真,那時餐廳又唔怕喎,都唔自己知諗乜。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-6-30 16:56 發表

哦,原來係咁,個陣時唔係好敢去,好似有D唔正經咁,好驚,唔知係咪聽得粵語長片講得多,因為聽到歌廳舞廳呢D名詞,就形住有歌女、舞女之類既唔正經野,而家諗番起都好搞笑,那時好想聽歌,就會三五人去有人唱歌既 ...
我個時還未興去酒廊唱歌,我記得後期去過尖東有間酒廊叫大白鯊,每人消費差不多200大元,廿幾三十年前都幾金

引用:
原帖由 王甘夾 於 2010-6-30 17:21 發表 我個時還未興去酒廊唱歌,我記得後期去過尖東有間酒廊叫大白鯊,每人消費差不多200大元,廿幾三十年前都幾金
哈哈,那時唔敢去酒廊架,只去一些餐廳。不過冇消費咁貴。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

不行啦,好像实在想不起她来着。只是觉得脸熟

仲有人靠比赛唱呢首歌抑或選港姐而入行?:
麥潔文(英文: Kitman Mak),是一位1980年代香港的歌手,演員江華之妻。
麥潔文的代表作有最為人熟悉的香港電台同名廣播劇主題曲《簾捲西風

寂寂天涯搖落處,勞身已厭登臨。江山如許著狂吟。無多飄泊淚,消得別離心。
濁酒一杯容我醉,任他明鏡霜侵。寒鴉辛苦又辭林。殊鄉風雨裡,憔悴是而今。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。