推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-17 19:35 發表    
..
黃仁宇兩本大作到手, 返工又有好嘢睇了.
注意 : 資本主義一書, 點睛處便是余英時於序言那句 :

我們對於這樣重要的一個概念竟缺乏基本的知識,正是因為中國史學家在這一個題目上完全交了白卷。
現在這個缺陷已由作者填補起來了。

求學問, 概念比論証重要得多;正如開普勒雖無微積分支持, 他的行星軌道是非正圓概念最後還是
被哈雷彗星証實了一樣。

你提及步陞, 謝氏與你有淵源嗎?

回老何兄: 我都係十幾年前响步陞買過幾對BOOTS, 响佢哋太子道嗰間分店, 有次行過步陞總店門口, 嘩,原來步陞係有自己物業 ,  可見以前既生意係做得幾大,
至於TWEBCO, 原來响外國反而出名, 响台灣同架仔國都有粉絲, 因為FLIP-CLOCK 唔易做.

至於資本主義與廿一世紀,我諗要翻睇幾次會好啲

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-17 18:15 發表

A....Ne瓣都唔駛up了, 自青島啤上市即已大定.
B....權貴子弟+確係有料= 唔憂冇人吼.
C....醫療, 妳我唔buy, 老傷病弱殘就ng buy都唔得.
      建築, e+已越來越多了。 我有個老番則師朋友, 作品之一係舊山頂老 ...
一講醫療, ah Sue 唔係懶矜貴, 國內既技術, 中西 e 融合, 可能好過香港. 但專業操守...

SARS 一役,  睇到洋鬼子既 professionalism, 如何 令香港醫療界 outperform 2 岸3 地, 甚至星加坡 .

uncle 話, 10 年 8 載前, 國內既 西-e, 薪資 = 救護員, 佢地從未當自己係專業人士...

相關搜索目錄: 建築

老何兄, 友人一家早幾年移民花旗, 現在己成花旗人, 友人亦已申請移民,應不出兩年即可成事, 而花旗經濟差, 去到都係揾食難, 我說移民花旗不論好醜,最少地球多一地方立足,又有可不可, 再說不論做什麼,不如去讀啲 emt 訓練班, (老何,牛奶蛇兄一定知道什麼是emt), 不過我同佢講有定心理準備可能都唔係响花旗長住, 現在真係逐水草而居,做個現代牧民   

歐盟經濟唔掂,現在德國總理倡議,歐洲經濟政府, 有論德國事成的話即可兵不血刃將歐元區的各國經濟自主權統一,謂之fourth reich 興起, 不過香港中文報紙甚少提及, 不過歐盟的興起根本就係要一統歐洲, 歐元就是手段.

呢排講嚟講去都係中,美,歐問題,反而南美洲諸國報道較少, 不知南美諸國如何??

相關搜索目錄: 報紙

emt 是 救護員課程吧 ? 在美國一般稱為 paramedic,是社區學院的两年課程.

美國医護人員奇缺, 被本土人視為厭惡性行業, 以我終日與医院打交道所見, 除黑人外, 就是菲律賓, 印度, 孟加拉, 非洲的人, 很多連英語也講不好, 就負起救急扶危的工作.除医院外要算救護車的救護員, 有私營的也有屬消防的, 都是一個 well paid 的行業.

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 00:11 發表
   老何兄, 友人一家早幾年移民花旗, 現在己成花旗人, 友人亦已申請移民,應不出兩年即可成事, 而花旗經濟差, 去到都係揾食難, 我說移民花旗不論好醜,最少地球多一地方立足,又有可不可, 再說不論做什麼,不如 ...
到外面栘民, 各自各理由, 如果已界中年, 在香港事業已有基礎, 還是要三思. 移民代價很大, 夫婦子女都會受很大沖擊. 香港是一塊福地, 不比美加鈕澳差.

牛奶蛇兄: 就係我朋友係响香港無事業,所以去邊都係一樣, 再者佢屋企人全部去晒花旗,得佢一個响香港之嘛. 現在香港年青人出路係比以前既少,所以更加要出去闖一闖.

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 00:11 發表
歐盟經濟唔掂,現在德國總理倡議,歐洲經濟政府, 有論德國事成的話即可兵不血刃將歐元區的各國經濟自主權統一,謂之fourth reich 興起, 不過香港中文報紙甚少提及, 不過歐盟的興起根本就係要一統歐洲, 歐元就是手段....
生果報有講, 而且論及第三帝國...

[quote]原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 00:11 發表

[歐盟經濟唔掂,現在德國總理倡議,歐洲經濟政府, 有論德國事成的話即可兵不血刃將歐元區的各國經濟自主權統一,謂之fourth reich 興起, 不過香港中文報紙甚少提及, 不過歐盟的興起根本就係要一統歐洲, 歐元就是手段. /quote]

ne個話題, 在香港一小小小圈子已談論多時, 一般意見是决定於宗教, 而俄人是最大阻力.
老何話EURO是政治問題係咁解, 關鍵是異形要踢散個地球, 美歐亞無分彼此,
以Schumpeter's creative destruction 的概念去理解, 世事便一眼無遺了. 故德國有心無力也!

引用:
..呢排講嚟講去都係中,美,歐問題,反而南美洲諸國報道較少, 不知南美諸國如何??.
你我超超小眾話題, 見面食飯先up.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-19 05:08 發表

到外面栘民, 各自各理由, 如果已界中年, 在香港事業已有基礎, 還是要三思. 移民代價很大, 夫婦子女都會受很大沖擊. 香港是一塊福地, 不比美加鈕澳差.
以我過來人經驗及觀察所得,若想移民成功冇回頭(回流),務必:

1. 越後生移民越好;
2. 單身,冇男/女朋友在港;
3. 在港一無所有,指物業、投資、生意;
4. 盡快與當地人結婚,人也好,鬼也好;
5. 忘記自己係中國人;
6. 習慣食凍食當飯,如三文治、薯片、朱古力;
7. 學識飲番两杯及有去 pub 嘅習慣;
8. 記得、記得臨起錨前要飲番杯「忘情酒」,從此在港之一切華洋轇輵,要一筆勾銷!  

相關搜索目錄: 投資 結婚
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

咁等我睇吓啲料先有得UP,哈哈

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-19 15:37 發表

以我過來人經驗及觀察所得,若想移民成功冇回頭(回流),務必:

1. 越後生移民越好;
5. 忘記 ...
#5 忘記自己係中國人
Yes,做得到的話.....世界之大,處處皆是吾家。

何苦來由

引用:
原帖由 西南風 於 2011-8-19 20:14 發表

#5 忘記自己係中國人
Yes,做得到的話.....世界之大,處處皆是吾家。
西南風兄一啲都冇講錯呀!所以呢點好蝦華人謘I

其實英國與美國皆早已變成世界民族大溶爐,以我親身經歷,佢哋有時都唔記得你係外人,亦冇理你是否外人,因為實在太多外人,真謘I

情况一如响香港嘅大陸人咁,依家通街都係阿燦喇,咁又點?看更、清潔、待應、售貨… you name it!你見到佢哋都冇乜特別感覺啦,係冇?而香港又可以冇咗佢哋咩?  

所以與其話當地鬼子佬歧視你,倒不如話你自己太自卑(or 自大),太放唔開民族觀念,太唔化,太唔溶入人哋社會,太執着好了!

相關搜索目錄: 清潔
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-19 15:37 發表

1. 越後生移民越好;
5. 忘記 ...
如何判斷成功與否, 當你發夢, 記电話號碼, 數銀紙都用英語時, 差不多了.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-19 21:56 發表

如何判斷成功與否, 當你發夢, 記电話號碼, 數銀紙都用英語時, 差不多了.
未必盡然!  

我早已發夢, 記电話號碼, 數銀紙都用英語,連依家仍然久唔久發夢講英文,都要回流!  

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-19 22:41 發表

未必盡然!  

我早已發夢, 記电話號碼, 數銀紙都用英語,連依家仍然久唔久發夢講英文,都要回流!  
閣下回流非因適應問題, 作別論.....

方才睇完周永新教授講保晚年問題, 從內中統計數字所得出結論,
現時收入中位數1.2萬樓下的1.8M打工仔+1.2/2萬收入的1M打工仔,
共2.8M人口, 因生活開支, 而錢則儲無可儲, 不要說奉養父母,
本身晚年肯定暈得一陣, 加上老何認為瓜梗的MPF, 因其只準
買升冇得買跌本質, 面世時碰正2000年開始的全球供過於求
大氣侯下, 結論可想而知.

連想這兩日熱議的有關老美經濟因人口老化因素, 會衰到2025年
才走上升軌(內容看連結)這實証研究, 歐洲節衣縮食10年,事必無可
避免; 外圍如此, 咁, 香港那2.8M打工仔點算, 未來莫非靠北大人養?
最敝亞爺現已頭痕透頂, 否則中央近日又點會下令加強武警(唔係公安)建設呢!

2.8M打工仔們, 你們自救係冇可能, 城堭廟則近在眼前, 支持周永新去迫HK SAR
快快拿出可行辦法, 若仍然認為side氣, 咁就如同等死無異!

http://www.frbsf.org/publications/economics/letter/2011/el2011-26.html

呢個特衰政府係咩都唔會做, 嗰啲高官都係等揾夠就上岸, MPF呢個真情係第一個要爭取取消,   現在香港生活水平, 無3萬一個月都好難每個月有錢淨, 只不過好多人唔認清形勢, 我有次响網台聽周教授講到香港係好悲觀, 無辦法,諗唔到有咩理由可以樂觀, 睇吓幾時不能自救者會向特府逼宮

周永新教授講既老人問題, 有無HYPERLINK?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-25 15:04 發表
   周永新教授講既老人問題, 有無HYPERLINK?
http://www.hkej.com/template/dailynews/jsp/detail.jsp?dnews_id=3182&cat_id=6&title_id=452117&rtd=23235

想讀畢, 磅水 , 買份睇lar!

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-25 15:02 發表
呢個特衰政府係咩都唔會做, 嗰啲高官都係等揾夠就上岸, MPF呢個真情係第一個要爭取取消,   現在香港生活水平, 無3萬一個月都好難每個月有錢淨, 只不過好多人唔認清形勢, 我有次响網台聽 ...
04 年, 有同事 兩夫婦, 月入 4 萬多, 都捉襟見肘..

97 到現在, 中下階層薪金冇乜點加, 通貨膨脹...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-25 14:35 發表

方才睇完周永新教授講保晚年問題, 從內中統計數字所得出結論,
現時收入中位數1.2萬樓下的1.8M打工仔+1.2/2萬收入的1M打工仔,
共2.8M人口, 因生活開支, 而錢則儲無可儲, 不要說奉養父母,
本身晚年肯定暈得一陣 ...
btw, 香港又有 唔少 隱形高收入者, 唔洗納稅...

咁就要睇你點洗呀, MPF 呢個註定二三十年後失敗既政策, 最成功就係益咗銀行,

月入四萬,咁又要睇你點洗, 如果夜晚唔開冷氣, 一年唔去旅行, 無兒無女, 要淨錢不成問題 現今社會鼓勵消費, 無錢都要儲十幾廿萬攪婚禮,根本自討沒趣, 非常時期自然要非常手段

相關搜索目錄: 銀行

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。