推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

33 12
發新話題

[原創] 厠所、廚房?

厠所、廚房?

香港幾十年間發展一日千里。舊式舊樓,以前居然沒有廁所,所有大小二便,都廚房進行,十分不衛生,時至今日,洗手間的豪華,實不可同日而語。以前舊式樓宇,人數多,伙數多,一間房,閒閒地住十個八個人,一層樓,少說也有十伙八伙人。
爭廁所、爭廚房,煲水沖涼真係難以想像那個年代是如何生活的。
香港新一代,實在太幸福,真是不識愁滋味,前塵往事,俱往矣。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-11 10:44 發表
香港幾十年間發展一日千里。舊式舊樓,以前居然沒有廁所,所有大小二便,都廚房進行,十分不衛生,時至今日,洗手間的豪華,實不可同日而語。以前舊式樓宇,人數多,伙數多,一間房,閒閒地住十個八個人,一層樓,少 ...
諗起都...

亞哥話,50 年代,住洋樓,都是要落街,去公廁。

我而家個洗手間,是酒店設備,不過為左景觀,無窗。

除了抽氣扇,我要不停開風扇,唔係廁所,濕漉漉。

相關搜索目錄: 酒店

回復 1# 的帖子

令我諗起D 〝小強〞, 都有好多年冇見過 D 真嘅   〝小強〞。                   .

引用:
原帖由 YU? 於 2010-7-11 21:23 發表
令我諗起D 〝小強〞, 都有好多年冇見過 D 真   〝小強〞。                   .
咁好!!!

有乜方法?你屋企唔煮食 ?

舊居 1 個月 滅 1 次蟲,屋企無事,原來去 side 停車場 溝渠。

回復 1# 的帖子

我住過廣東道舊樓,廚房角落放有一個木桶,這就是屎塔,家家戶戶用痰罐倒落屎塔,每晚放出門口,夜香婆把它倒進夜香車,不時有飲完喜酒返家,醉下醉下,到笫二朝起身聞到臭味,才知昨晚件飲衫沾到屎。

有些夜香婆會直接上樓收夜香,
好多時會經過「冷巷」再入廚房,
所經之處,其臭無比,住床位者首當其衝,
兒時有一老友乃係床位租客,
有次探佢,碰正倒夜香,臭到想嘔之際,
老友不慌不忙話唔駛驚,有辦法,
原來佢燒報紙,用d 火菼幾下,乜野臭味都無晒,
我都而家都想知點解。

相關搜索目錄: 報紙
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-7-11 22:44 發表
有些夜香婆會直接上樓收夜香,
好多時會經過「冷巷」再入廚房,
所經之處,其臭無比,住床位者首當其衝,
兒時有一老友乃係床位租客,
有次探佢,碰正倒夜香,臭到想嘔之際,
老友不慌不忙話唔駛驚,有辦法,
...
燒臭氣,就如厕所内臭氣熏天,子要燃點火柴一枝
便臭氣沒有了,不如師兄試試吧 !
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-11 20:11 發表 諗起都... 亞哥話,50 年代,住洋樓,都是要落街,去公廁。我而家個洗手間,是酒店設備,不過為左景觀,無窗。 除了抽氣扇,我要不停開風扇,唔係廁所,濕漉漉。
哈哈,係呀,成十伙人住,你話一個單位住幾多人呢?一個廚房,厠所係佢、廚房係佢,差不多成日都有人。如果唔落街,點解決呢?
我記得,我就使落街既,因為太細,不論大小二便,都用「痰罐」坐在上面解決,至於年紀稍長者,就一定要落街。
講起用「痰罐」解決,諗起都驚,小弟居然有次在解決時,俾隻貓腦貓咬左那里一啖,自此以後,不敢用「痰罐」,就算用,都不敢在「冷巷」解決。

以前樓底高,加上燒柴,整個廚房燻得黑麻麻,油煙積得成寸厚,每逢二三月,潮濕天氣之時,那些油煙會自然溶解,從而滴下,人們煮飯,均要戴雨帽才敢進廚房,十分誇張。

回復 4# 的帖子

都冇乜特別嘅,只不過是堅持〝堅壁清野〞和〝應做就卽做〞的原則罷了。

〝堅壁清野〞~我家就真的是'餐煮餐食餐餐清'(過年果兩日例外),難得的是隔離左右都有咁嘅習惯。

〝應做就卽做〞~飯后的食具係卽時清洗、整理(記得要卽時抹乾水)。垃圾於屋內/大厦內不過夜。

自〝沙士〞之後,督促管理公司十足執行之前所訂立的工作程序、指引。真的,〝小强〞絕跡了我住的大厦了。

妹尾家的廁所佈置很簡單,但有放小東西的地方、軟木告示板,和一盞讀書的聚光燈,看來妹尾先生也是「馬桶看書族」的一員。之前在生活智慧王看見的生活大發現–在廁所點打火機就可以馬上除臭,在妹尾介紹自家廁所時也有提到點燃一支火柴就能立即除臭,這生活智慧不知是誰先誰後。
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-7-12 11:47 發表 妹尾家的廁所佈置很簡單,但有放小東西的地方、軟木告示板,和一盞讀書的聚光燈,看來妹尾先生也是「馬桶看書族」的一員。之前在生活智慧王看見的生活大發現–在廁所點打火機就可以馬上除臭,在妹尾介紹自 ...
點火柴?但我覺得火柴既味仲難聞,注意,點火柴產生的二氧化硫冇乜益,最好用別的方法。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-12 08:17 發表

講起用「痰罐」解決,諗起都驚,小弟居然有次在解決時,俾隻貓腦貓咬左那里一啖,自此以後,不敢用「痰罐」,就算用,都不敢在「冷巷」解決。
你仲咁鍾意貓貓 ?mygo 1 D 都唔記仇 (係做朋友既首選)。

我比蜜蜂針過,以後見到都驚。

引用:
原帖由 YU? 於 2010-7-12 09:18 發表
都冇乜特別鵅A只不過是堅持〝堅壁清野〞和〝應做就滌窗牧滬鴢h罷了。

〝堅壁清野〞~我家就真的是'餐煮餐食餐餐清'(過年果兩日例外),難得的是隔離左右都有咁鼤惯。

〝應做就Õ ...
我都係咁做,但 10 多年前,半夜起身,發覺佢地在廁所去水位,操出來。

從此以後,日日倒水落水位,不過廁所就濕漉漉。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-12 21:56 發表 你仲咁鍾意貓貓 ?mygo 1 D 都唔記仇 (係做朋友既首選)。我比蜜蜂針過,以後見到都驚。
其實細個都鍾意貓狗,所以一向都唔驚,但就唔敢再用痰罐在冷巷解決了。細細個都知驚,不過唔係驚佢地咁解啫。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-12 22:03 發表 我都係咁做,但 10 多年前,半夜起身,發覺佢地在廁所去水位,操出來。 從此以後,日日倒水落水位,不過廁所就濕漉漉。
但我個人覺得舒適既洗手間,最好地下唔好濕。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-7-11 22:44 發表 有些夜香婆會直接上樓收夜香,好多時會經過「冷巷」再入廚房,所經之處,其臭無比,住床位者首當其衝,兒時有一老友乃係床位租客,有次探佢,碰正倒夜香,臭到想嘔之際,老友不慌不忙話唔駛驚,有辦法, ...
早年(大約10年前)油麻地廣東道及旺角上海街一帶,間唔中仲見人倒夜香,但近年冇咁夜收工,不見久矣。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-13 07:40 發表

但我個人覺得舒適既洗手間,最好地下唔好濕。
me too...

所以飯票 1 沖完涼,賓賓 (我 ) 即刻抺.

都唔明白,而家D新樓,厠所竟然無窗,全靠抽氣扇。如果把抽氣扇壞左,米要戴氧氣筒去方便。真係嘔血。

引用:
原帖由 36D 於 2010-7-14 09:41 發表 都唔明白,而家D新樓,厠所竟然無窗,全靠抽氣扇。如果把抽氣扇壞左,米要戴氧氣筒去方便。真係嘔血。
Building code 已改,現在厠所不用有窗,劃則師可顧少一瓣。

引用:
原帖由 36D 於 2010-7-14 09:41 發表
都唔明白,而家D新樓,菮珜熊M無窗,全靠抽氣扇。如果把抽氣扇壞左,米要戴氧氣筒去方便。真係嘔血。h:" />
舊居洗手間有窗,窗外有樹,鳥語花香。有時我會擔凳入去看書 / 聽小鳥唱歌。

而家 菮珜熊M無窗。

如果厠所無窗,全靠抽風,咁就大件事,若抽風壞鬼左,閂左門米係密閉空間?(無理由方便唔閂門卦!)再加上方便時所產生的氣體,真係無眼睇。
所以而家D樓宇設計,真係荒謬!

引用:
原帖由 36D 於 2010-7-15 18:06 發表
如果菮珛L窗,全靠抽風,咁就大件事,若抽風壞鬼左,閂左門米係密閉空間?(無理由方便唔閂門卦!)再加上方便時所產生的氣體,真係無眼睇。h:" />
而家D新樓,多數菮珛L窗!!!!

引用:
原帖由 36D 於 2010-7-15 18:06 發表
如果厠所無窗,全靠抽風,咁就大件事,若抽風壞鬼左,閂左門米係密閉空間?(無理由方便唔閂門卦!)再加上方便時所產生的氣體,真係無眼睇。h:" />
吾兄杞人憂天矣,
君不見所有酒店的廁所都係無窗嗎?
只要買定一把同型號抽氣扇做後備,
即壞即換,無問題。

不扮高深,只求認真......

小時侯住的地方厠所設備真的很不足夠,一層樓差不多三十人只有一個冼手間,爭用厠所的事情差不多每晚都發生,我們一班小孩子的只可以用一個大盤一起沖涼,完全沒有私隠可言,但當時卻覺得很好玩.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-7-15 23:42 發表

吾兄杞人憂天矣,
君不見所有酒店的廁所都係無窗嗎?
只要買定一把同型號抽氣扇做後備,
即壞即換,無問題。
理兄文質彬彬,竟然識換!!!

飯票飲水都唔得閒,Ah Sue 唔識換。

33 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。