推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

怡情開懷集

引用:
原帖由 tillama1 於 2011-7-31 17:07 發表

... 所以人們要說真話, 實話, 良心話, 國家才會進步, 不要愚忠, 一味話好, 一言堂, 否則 ...

喇嘛兄冇講錯!對!一定要講真話!

阿爺做錯好多嘢,乃事實,不容狡辯!

惟是為是、非為非,我絕唔相信一個政權可以K立六十多年,而佢咁多年所作所為,皆如反中亂港右仔所述,一無是處?

呢班右仔又有否講真話實話良心話呢?

駡還駡,又是否一定要長期唔轉話題,執住六四去食老本呢?佢哋是否亦別有用心,有着不可告人之目的呢?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-31 18:32 發表

駡還駡,又是否一定要長期唔轉話題,執住六四去食老本呢?佢哋是否亦別有用心,有着不可告人之目的呢? ...
死啦!!! 我話我 d 80 後 既小輩, 都係長期唔轉話題,執住佢地"只問收穫, 不問付出"去食老本o窩. 我是否亦別有用心,有着不可告人之目的呢?

呀! 筆兄你都係執住哩個看法, 咁話 E+ d 80 後 o窩...   

p.s. 泛民話題多籮籮 (e.g. 毒奶粉, 豆渣工程, 維權人士...)

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 tillama1 於 2011-7-31 17:07 發表

我都唔知 ne 個故仔係咪怡情開懷集. 定係慘劇了 .  國家實力無疑是上升中, 但令人擔心的是, 有很多隱憂呀, 多籮籮  !  所以人們要說真話, 實話, 良心話, 國家才會進步, 不要愚忠, 一味話好, 一言堂, 否則一夜可 ...
couldn't agree more...

引用:

我都唔知 ne 個故仔係咪怡情開懷集. 定係慘劇了 .  國家實力無疑是上升中, 但令人擔心的是, 有很多隱憂呀, 多籮籮  !  所以人們要說真話, 實話, 良心話, 國家才會進步, 不要愚忠, 一味話好, 一言堂, 否則一夜可 ...
只不個笑話一個,唔駛攪都話悲劇咁嚴重。

這些虛幻的不文笑話,只不過是用來滿足一些人的慾望,在所謂「笑話」中,原來會發覺到:-

啊,原來中國人是這樣缺德的,除了放飛劍,還有更利害的東西;
啊,原來中國人仍然是充滿小農DNA;
啊!原來中國人是那樣愚昧和盲目崇洋.........

然後,他們會覺得很舒暢......

相關搜索目錄: 笑話
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-1 17:37 發表

... 泛民話題多籮籮 (e.g. 毒奶粉, 豆渣工程, 維權人士...) ...
犯民呢班政棍正式冇胆匪類,嗌口號只敢閃閃縮縮,結乜鬼嘢束一黨專政唧?

嗱!夠薑就忠實咁表達自己,直接啲,喊打倒/推翻八產黨,又或好似早排港大有條陳姓姣婆,呢,响政府合署扮猪乸上樹嗰隻嘢,拎支雪山老虎旗出嚟揖揖漾漾我就話你有種嘞!

相關搜索目錄: 工程
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-1 19:19 發表

犯民呢班政棍正式冇胆匪類,嗌口號只敢閃閃縮縮,結乜鬼嘢束一黨專政唧?

嗱!夠薑就忠實咁表達自己,直接啲,喊打倒/推翻八產黨,又或好似早排港大有條陳姓姣婆,呢, ...
泛民或者只是想結束一黨專政唧, 唔係打倒/推翻八產黨. 清末 康有為都只是 想變法, 唔係革命. who knows ?

人各有志...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-1 18:48 發表

這些虛幻的不文笑話,只不過是用來滿足一些人的慾望,在所謂「笑話」中,原來會發覺到:-

然後,他們會覺得很 ...
在所謂「笑話」中,原來會發覺到:-

然後,我會覺得很痛心...

相關搜索目錄: 笑話

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-1 20:49 發表

泛民或者只是想結束一黨專政唧, 唔係打倒/推翻八產黨. 清末 康有為都只是 想變法, 唔係革命.
睇嚟黃小妹妳已俾呢亭無良政棍滾咗啦!

就算喊打倒/推翻八產黨都唔係佢哋心中說話,佢哋志大才疏,但又愛發白日夢,原來佢哋燒壞腦,想當權做皇帝呀!妳千祈咪鬼幫佢做茄哩啡呀!有辱無榮謘I

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-2 09:08 發表

睇嚟黃小妹妳已俾呢亭無良政棍滾咗啦!

就算喊打倒/推翻八產黨都唔係佢哋心中說話,佢哋志大才疏,但又愛發白日夢,原來佢哋燒壞腦,想當權做皇帝呀!妳千祈咪鬼幫佢做茄 ...
any proof ?!

in my side - source WIKI
  • 2008年中, 李柱銘宣佈不再參選立法會,結束其23年議會生涯。2008年立法會選舉,湯家驊曾私下要求李柱銘重新出選法律界,但李柱銘一早於2008年中表示不再於立法會尋找連任,故拒絕湯的要求。
  • 2002年江澤民從最高權力位置中退下,  2009 年9月,新華社再次以黨和國家領導人稱呼江澤民. 江澤民退休之後仍然活躍在政壇,在重大集會場合,江澤民與胡錦濤等仍然同時出現。

p.s. 個人非常欣賞何老大的言必有據...

相關搜索目錄: 法律界

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-2 17:06 發表

any proof ?!...李柱銘宣佈不再參選立法會,結束其23年議會生涯。..
大嫂妳太睇少我哋李大撞棍啦!

區區一個小小香港嘅爛鬼議員,邊度係撞棍想坐嘅位呀?

佢成日當咗自己孫大炮上身,救國救民,唔做皇帝都起碼做總統吖!

至於proof?咁多年反中亂港所作所為,仲唔夠呀?去問死鬼同路人騎牆華就最清楚!

你信不信,我反正信了!

審視生活中的70%─

一部高檔手機,70%的功能都沒多大用處;
一款高檔轎車,70%的快速度都是多餘的;
一幢豪華別墅,70%的面積都是空閒的;
一個科研單位,70%的設備都是擺樣子的;
一群公務人員,70%都是混飯吃的;
一所國立大學,70%的教授都是扯談的;
一大堆社會活動,70%都是空虛無聊的;
一屋子衣物用品,70%都是閒置沒用的。

結論:生活要簡單!不要為物慾所累。

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-7 16:32 發表
審視生活中的70%─

一部高檔手機,70%的功能都沒多大用處;
一款高檔轎車,70%的快速度都是多餘的;
一幢豪華別墅,70%的面積都是空閒的;
一個科研單位,70%的設備都是擺樣子的;
一群公務人員,70%都是混飯 ...

我 d 手機,用 成 5 /6 年...

不過因為係宅女, 住屋, 真是喜歡寬敞 d...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-7 16:46 發表

我 d 手機,用 成 5 /6 年...

不過因為係宅女, 住屋, 真是喜歡寬敞 d...
講到住屋,作為香港人真係汗顏。

在深圳同我按腳的女技師,她說她在襄陽老家的住所是150平方米,是有二層,共300平米。
另一個四川說她也有兩層房子,一間是有帶電梯的,老了留給自己住。
我在鄉間有個表妹,不是有錢人,她在縣城的房子是四層高,每層三單位,每單位約30平米,合共12個單位,只有她和她兒子兩個人住。
兩年前路經武昌,看到賣的房子一般都是148平米或以上,在香港豆潤咁大又話係豪宅,真失禮。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-7 18:11 發表

講到住屋,作為香港人真係汗顏。

在深圳同我按腳的女技師,她說她在襄陽老家的住所是150平方米,是有二層,共300平米。
另一個四川說她也有兩層房子,一間是有帶電梯的,老了留給自己住。
我在鄉間有個表妹 ...
香港最差是住房,每次一落機,見到東涌的樓房,都不禁皺晒眉頭。香港的樓都係白鴿籠咁,仲貴到不合理,郁下都幾百萬,一般打工仔點買得起樓呀?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-7 18:11 發表

在香港豆潤咁大又話係豪宅,真失禮。

...
係公屋附近/隔離, 都係豪宅...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-8 12:46 發表

香港最差是住房,每次一落機,見到東涌的樓房,都不禁皺晒眉頭。香港的樓都係白鴿籠咁,仲貴到不合理,郁下都幾百萬,一般打工仔點買得起樓呀?
黃兄你 out 啦...

e+ 係郁下都過千萬

I Q 題

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-8 12:46 發表

長安不易居

真的要問諸君一句 :  撫心自問, 既然明知此地如此難居, 為何仍要往此湧擠 ?  

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-8-8 17:45 發表

長安不易居

真的要問諸君一句 :  撫心自問, 既然明知此地如此難居, 為何仍要往此湧擠 ?    
問得好!  

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-8-8 17:45 發表

長安不易居

兩個字----方便

衣 食 住 行 都方便,
去醫院 - 方便
去黃金睇電腦 - 方便
去鴨寮街 - 方便
返大陸按摩唱粵曲 - 方便

總之乜嘢都方便,全世界都搵唔到。

相關搜索目錄: 電腦

老婆今日往深圳唱粵曲,無人煮飯要食自己,
踢對拖鞋去大家樂醫肚,叫咗個紐西蘭牛扒加魚翅湯,
筆兄請放心,係素翅,48蚊,八達通一拍攪掂,
前後唔駛半粒鐘,真爽。

你話係咪好方便呢?

教人動容的無盡的愛--伉儷情深

http://www.cclw.net/withess/3-05/cammwjq.html

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-9 12:51
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-9 12:51
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-9 12:51

引用:

長安不易居

中層 -- 長安不易居; 在基層來說 - 香港是天堂...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-8 20:06 發表

兩個字----方便

自由, 美食天堂...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-9 16:03 發表

自由, 美食天堂...
美食天堂, 輪到澳門都未輪到香港!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-9 17:12 發表

美食天堂, 輪到澳門都未輪到香港!!!
絕對同意!我每次回港,都會去澳門一趟,擦餐飽。如果香港掂,我就唔使過疏打埠啦!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。