推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[原創] 唉 ! 菲律賓

終於覆電特首致歉 菲總統辯解忙救人

八名港人遇害,菲國政府受盡千夫所指,總統阿基諾三世昨日傍晚終回覆特首曾蔭權的電話,親自向曾蔭權致歉,解釋在事發當日因忙於指揮人質營救,才沒有接聽曾的來電。曾強調,市民要保持港人尊嚴,也要靜心處理今次事件。現時本港有逾十萬名菲律賓僑民,大家要互相扶持。

中國駐菲律賓大使劉建超、保安局副局長黎棟國等,昨與菲律賓總統阿基諾三世會面。劉會後指,菲國政府承諾盡快完成調查報告,副總統及外長屆時會親赴北京及香港匯報調查結果。交代善後 李少光哽咽

本港昨日瀰漫一片愁雲慘霧,各政府建築物均下半旗致哀,港交所開市前默哀一分鐘,晚上在維港舉行的「幻彩詠香江」同告暫停;特首曾蔭權昨結上黑煲呔,政務司司長唐英年取消外訪行程等,專注善後工作。港府還在社交網站facebook設立「深切哀悼菲律賓遇害港人」網頁,數萬名市民加入致哀。

保安局局長李少光昨日交代善後工作時,一度眼泛淚光和哽咽,氣氛叫人心痛。在今次事件中,國家副主席習近平和外交部都即時表達關注,以及遠赴前往菲國交涉。

城大專業進修學院學術統籌宋立功認為,中方對事件關注程度超乎尋常,若菲國不能作出滿意交代,將令原本因南沙群島海上資源爭奪而處於膠�的中菲關係,變得更加緊張。

相關搜索目錄: 建築
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

報料,,,甘多先,去吃午飯,,886 !
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-8-24 07:05 發表

大陸不是更亂嗎?港府小題大做,個別搶劫事件,竟然發出「黑色觀光警報」,又浪費納稅人血汗金錢去包機接送!:fire:
I am really sick of you.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-25 08:09 發表
引用:
原帖由 ali 於 2010-8-25 05:22 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=11925907&ptid=392317][/url]睇dailymail 話有2個生還者係British national,又唔見英國佬出手 。http://www.dailymail.co.uk/news/ ... ostages-killed.html

British National並不British Citizen,可能仲係BNO,英國佬講到明係旅遊證件,大陸出左面,佢仲唔側側膊咩?
有部份港人以為持BNO等於係英籍,到時係外國出事咪又係拍中國使館門。

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 ali 於 2010-8-25 19:29 發表 有部份港人以為持BNO等於係英籍,到時係外國出事咪又係拍中國使館門。
BNO跟特區護照權利同代價不成正比。特區護照:HK$2xx,BNO:HK$13xx。

多千幾銀,又冇乜Jetso,如果我唔係貪佢有個美國免簽我都費事欏。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-8-24 06:48 發表
首先向港人死傷者及其家屬致哀, 願r.i.p. 幾十年來對菲律賓這個國家不存好感, 菲律賓的r濟政治社會秩序, 只得一個亂字.

年青時行船時常到菲律賓的馬尼拉, 但極少上岸觀光, 因為冶安太差, 很多船員上岸被搶 ...
me too!!!

我欲無言。真是不明白亞洲/非洲/南美 的國家,為何會落到如斯田地?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-8-24 07:44 發表
大陸雖是亂, 但我不會把峖a冶安提並論, 今次的人質事件反影了菲律賓當局的無能, 我相信大陸公安會處理得更有效, 那個槍手早巳被擊弊. 如果由香港警察處理, 好可能人質與搶手皆平安無事.

曾蔭權在此 ...
agree.

我在香港看直播,菲律賓警察真是雞手鴨腳。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-8-24 09:28 發表
呢次事件.令我想起係"無常"面前. 人人平等.
安息吧.
me too...

覺得水哥很有慧性。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-24 10:38 發表
大陸如遇有持械挾持事件,十居其九會將兇徒打死,費事審。
早前廣州女警連開四鎗打死歹徒事件,好多人覺得太殘暴,
將該片段在網上傳來傳去,而家睇番就知邊個焺。

聽到有家屬要求香港政府將遺體運回加拿大,我總覺得這些事
由加拿大政府做是否更合適呢?
...
第 1 反應,是。2nd thought, 算了。如果可以令家屬好過點,無所謂。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-24 13:31 發表
RIP!

讀書時曾到過菲律賓,也是我這麼大個人唯一一次到菲律賓,之後都冇去,第一,冇好感,響一間豆泥餐館食飯,都要有持槍警衛做保安,實在不覺得會安好到那裡。
有一晚,同團幾個團友外出遊玩,坐的士回酒店, ...
希望只是個別例子,Now 和 蘋果報導,有菲律賓人把現場當作景點,專程去拍照。

2nd thought, 難道是香港人平時的作為,令菲律賓人有此表現?

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-24 16:09 發表
昨直播, 從恕艀靬蟈n。
方見Aquino III 電視出鏡, 更烚烚!

看這段.....................http://www.youtube.com/watch?v=jfwSZuts1w0

.............安息吧
三世祖!!!

天地不仁,以萬物為"雛"狗。

引用:
原帖由 manxcat 於 2010-8-24 17:26 發表
即使被其他人話我無知我都唔理,我真係好嬲!
眼白白睇住班人質無辜犧牲,
睇住個槍手不下數次企晌車門甚至揮晒手靚相都影到一大輯,
都冇狙擊手收佢皮,真係睇到爆晒粗!
睇住班 Filipino Sorry We Aren'tʌ ...
唔係o丫。你的反應好正常喎。

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-8-24 19:52 發表
要用九條香港人命同幾個家庭去換來是次菲律賓特警既國際笑話,
實在太大代價~!!!

蠢人就是最不可原諒的,特別係菲律賓呢一班~!
agree....

只希望菲律賓能吸取經驗教訓,不要讓慘劇重演。

相關搜索目錄: 笑話

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-24 23:54 發表

今日香港政府已是一個弱勢政府,你點做都有人話既啦,點同十幾二十年前?有好多野,都係門面工夫、公關技巧黎姐,何苦睇得咁重?
唔通發個警示你估香港人就唔去咩?上次泰國一樣發黑旅警,D人咪一樣咁去?

我今日已幾十歲人,我唔食飯,阿媽都係咁叫,再晏D唔食,就淥埋碗公仔面欏入黎,你估我咁大個人真係餓唔餓唔知咩?出於關心,我睇點都冇乜錯既。 ...
同意!!!

你就好啦,仲有亞媽錫。

諗起其中 1個女仔,拾零歲,咁就變左孤兒。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-8-24 23:56 發表

請控制情緒, 不作人身攻擊.
我都明白佢既感受,朋友是其中 1 個受害者,是會悲憤交集的。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-25 00:04 發表

包機,係代表一種心意,響咁既意外、環境下,就算做乜野都無補於事,咁是否乜野都唔做呢?這時對死者親屬多一點關懷,多一點安慰,係一個負責任政府應該要做架!

唔好太執著啦。咁做人好辛苦架!
100x 100% 同意

引用:
原帖由 waikee2001hk 於 2010-8-25 00:12 發表
請大家見諒

本人會控制本人的EQ........
唔係o丫,你唔算好過份。

個時亞媽不在,亞哥叫我去佢屋企住。我答:你屋企唔係我屋企。

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-25 00:14 發表

老豆叔,大陸一向對呢種事既處理方法係「坦白從寬,抗拒從嚴」,
我睇過好幾單,基本所有都係以殺死匪徒結束的,好有經驗,幾乎一百巴仙成功。

但菲律賓呢?開槍、殺人多過食飯既國家,人民早就對呢種事習以
...
我替2 個國家,都悲哀。

人命咁唔值錢。

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-25 00:18 發表
其實好多人無必要因為咁而抽水,太感情用事了!
一個好既民族,應該理智點去睇整件悲劇,要鬧既當然要鬧,但同別國民族無關,如果大家係針對菲律賓人,咁就變左對事不對人,而抽水既就更加無恥。

注:我係講緊網 ...
希望香港人渲泄情緒後,可以回復理智。始終我們不是全理性的。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-25 08:15 發表

任何人都有情緒既。香港還好,在大陸,如果對方處理不好,很容易做成仇菲情緒。

所以我話阿奎諾政治IQ零旦囉。
作為一個政治領袖,表現其實好重要,發生左D咁既事,響菲律賓可能日日都有發生,所以都唔當一回 ...
在亞洲 1 些地方,因父 / 祖父之名,就可飛黃騰達。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-8-25 09:09 發表
阿奎諾究竟笑什么 ? 我想任何正常人面對如此悲劇都不會笑得出, 有人話他本身有病, 思覺失調之類, 如果不是, 他可能生就一副小丑面, 哭笑不能自主. 不適宜再出鏡.
人家天生 1 副福相;不需要像平民,經歷民間疾苦,自然笑容可掬

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-8-25 13:41 發表 終於覆電特首致歉 菲總統辯解忙救人2010-08-25八名港人遇害,菲國政府受盡千夫所指,總統阿基諾三世昨日傍晚終回覆特首曾蔭權的電話,親自向曾蔭權致歉,解釋在事發當日因忙於指揮人質營救,才沒有接聽曾的來 ...
呢條阿奎諾,講大話唔眨眼。頭先仲話,佢開記者會時既微笑,就係代表憤怒,佢不如話槍手殺人係為左D人好,唔使做人咁辛苦?呢個國際社會渣子真係....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-25 22:42 發表 希望只是個別例子,Now 和 蘋果報導,有菲律賓人把現場當作景點,專程去拍照。 2nd thought, 難道是香港人平時的作為,令菲律賓人有此表現?
係真的,國內新都有報道。

仇華情緒菲律賓不及印尼那麼利害,但一向都有。
都係錢作怪而已。
華人在菲,都是勤儉致富,菲人懶散,導致華富菲貧,菲律賓貧民住的房屋破落不堪,華人墓地竟然窮奢極侈,成強烈對比。
在第三世界,仇華似見怪不怪。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-25 23:03 發表 唔係o丫,你唔算好過份。個時亞媽不在,亞哥叫我去佢屋企住。我答:你屋企唔係我屋企。
今日響小巴,見一對母子坐在一起,母約三十來歲,子,十歲不到吧。後面坐一男子,年紀不太大,不到六十。
母子傾談,面男子時而搭咀,知是女子之父,兒之外公。

閒談間,孩童突曰:車,佢係你老豆之嘛,又唔係我老豆。男子苦笑。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。