推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[灌水] 自說自話 - 以前的香港女子

自說自話 - 以前的香港女子

先前何老大提過他的小輩,到國內工作的,很多的配偶,都是國內人。令我不禁想起港女的演變。

小時住的地方,鄰居都打開門。媽媽由得我在大廈內遊蕩。

有數次,我蕩到 1 個親戚家,見到她家中,有 1 個白髮滄滄的阿婆,滿面堆笑,坐在她的床邊。親戚對她不瞅不睬。回家後,又見到個婆婆,亞媽熱情招待,又細語安慰。

到 11 / 12 歲時,亞媽帶我去阿婆既喪禮,原來阿婆係親戚既母親。而親戚無出席。

聽到亞媽同亞爸講,親戚是阿婆的獨生女,因為家貧,細細個,就賣左佢被人做妹仔。親戚 1 路都唔肯原諒阿婆婆。

親戚嫁左亞爸 個 同鄉。佢話亞爸 個同鄉欺騙 (原來 1 把年紀 + 周身無蚊),所以夫妻關係惡劣。唔會同台吃飯,親戚又把食物鎖起,以防老公 / 子女偷吃,食就要比錢。

12 歲時,我在 中學就讀,親戚其中 1個女 (同我差不多年紀),番工廠。

有 1 次我 喉嚨痛,亞媽煲莧茜魚片湯,我詐嬌,唔肯飲。亞媽話我身在福中不知福,親戚個女喉嚨痛,要相金先惠,親戚先會去買。

親戚有個仔,成年後,有次來拜年。家姐話他用好羨慕妒忌既眼光,看著我們。後來他入了青山,直到現在,還未放出來。

親戚的女兒,嫁入夫家,當時是 70 / 80  年代,番工廠;放工後,要照顧家翁 / 家姑,叔仔 / 嬸母,小姑,起居飲食,做到氣 cut。

我烈女上身,不平則鳴。尤其是眼見我 d 家姐,嫁後惡side.

家姐叫我唔好害人,點解佢地可以咁惡,是因為她們有娘家可依靠,有事亞哥會出頭。親戚d女,又點得 ?

相關搜索目錄: 飲食

家家有本難唸的經,
宜家d小朋友正是身在福中不知福.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-19 17:46 發表
先前何老大提過他的小輩,到國內工作的,很多的配偶,都是國內人。令我不禁想起港女的演變。
有數次,我蕩到 1 個親戚家,見到她家中,有 1 個白髮滄滄 ...
佛家三業如輪轉, 因果纏身不由人。

落地喊三聲, 命運早已定!
我媽咪話唔好唔信, 顺逆隨之, 樂得泰然。

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-9-20 06:31 發表
家家有本難唸的經,
宜家d小朋友正是身在福中不知福.
咁, 養育有度需從嚴, 愛在心內口莫張, 以身作則是首要, 擇友選鄰要留神。

引用:
原帖由 老何 於 2010-9-20 10:15 發表

佛家三業如輪轉, 因果纏身不由人。

落地喊三聲, 命運早已定!
我媽咪話唔好唔信, 顺逆隨之, 樂得泰然。
agree...

我知何老大估到,我唔覺親戚是壞人,只是可憐 / 可恨。

而且我同親戚 d 仔女,其實同 1 個太公,同 一所宗。

因為先母娘家的唯一親人,e-媽,在彌留狀態。近來不時想起童年時遇到的女性,百感交集。發而為文,以抒感懷。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-19 17:46 發表 先前何老大提過他的小輩,到國內工作的,很多的配偶,都是國內人。令我不禁想起港女的演變。小時住的地方,鄰居都打開門。媽媽由得我在大廈內遊蕩。有數次,我蕩到 1 個親戚家,見到她家中,有 1 個白髮滄滄 ...
唉,唔識點講。

又有好多野想講。

但都係選擇路過。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-20 16:50 發表

因為先母娘家的唯一親人,e-媽,在彌留狀態。近來不時想起童年時遇到的女性,百感交集。...
另一個老人家,我全不熟悉。但年長後,越來越佩服她。

小時住的屋,單邊位有 1 家 3 口,3 代同堂,遠不如其他鄰居熱鬧. 婆婆早上擺檔賣芝麻糊,但門可羅雀,因為小朋友不喜歡黑黝黝的食物。

先母 part-time 早放工回家,1 定拖住我去幫襯,幫手收檔 (因 婆婆是駝背的)。我就極不樂意,覺得唔好食。尤其是我成日 cut, 婆婆教 阿媽 燉川貝,苦到死。

搬家後,聽到阿媽對家姐講,婆婆個女,以前打住家工,比老闆 呃, 大左肚。 老闆娘唔比入宮。婆婆同個女,唔肯將個孫送比人,1 手1 腳,湊大佢。要家姐帶眼識人。

當時我聽到,好驚問阿哥,阿媽成日咁惡對我,會唔會我係人地既女,送左比亞媽。

成長後深思反省,當時社會風氣保守,生活艱難,婆婆對她女兒,仍然不離不棄。婆婆沒受過教育,見識又不會多,實在難得。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-19 17:46 發表

有數次,我蕩到 1 個親戚家,見到她家中,有 1 個白髮滄滄 ...
如有雷同,實屬巧合。

我有一個至親,家埵酗@個哥哥,兩個妹妹,佢老豆好勤力,一年生一個。

佢亞媽重男輕女,生完仔後生一個女,就即刻交被人養,點知繼續都係女,唯有自己湊番。

至親十歲左右至重返母家,佢亞媽唔係好鐘意佢,十三歲就唔俾佢讀書,話學費貴,至親

有個伯娘好好人,又有些錢,應承可以負責所有學費,但佢亞媽都係唔制,係都要至親做

妹仔,僱主並非別人,正是一個剛剛中了頭獎馬票的親戚,至親細細個有要壎J又要買R

煮飯,攪到有少少寒背。

到大個左又試返回母家,沒有文化唯有做工廠,件工計唯有搏命做,出糧個日要將個糧袋

完整奉獻俾亞碼,亞媽執起幾十蚊俾個女後就全部收歸國有。

但至親雖然讀書不多,但讀書人亦未必有如此美德,她侍母至孝,縱使亞媽對她不好,例

如想係雪櫃咫鋮T水飲都要相金先惠。她從不計較, 交家用從不間斷,現在佢亞媽80歲,

入住老人院,至親差不多每天都煮R煲湯帶去老人院,洗完碗先至走。

至親在自己生日那天買了最靚的海蝦煎俾亞媽食,有人問點解你亞媽咁對你,你都對佢咁

好,佢話因為亞媽生佢出來好辛苦。

所以話佢亞媽真係好好彩有個咁孝順鴾k。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-20 18:38 發表 另一個老人家,我全不熟悉。但年長後,越來越佩服她。小時住的屋,單邊位有 1 家 3 口,3 代同堂,遠不如其他鄰居熱鬧. 婆婆早上擺檔賣芝麻糊,但門可羅雀,因為小朋友不喜歡黑黝黝的食物。 先母 ...
以前香港女人,秉承中國女子的傳統,嫁雞隨雞,只知相夫教子,兩情相悅,自由戀愛者甚少,一般都係人地介紹或媒人之類而結識,跟住就結婚,感情都係結婚後先培養,母親如何教自己,自己就如何教仔女。
加上搵食艱難,而且一生十個八個,那來時間照顧,那時在街上見到大既(先大個三幾年)就要咩細既出街凑仔了。那時做母親的,唔嚴點得?一不小心,就會學壞,細路仔個個在街上做人,就如我等,一放學就響街玩。
七八十年代,經濟起飛,女子受教育機會多左,自然搵錢亦相對增多,加上七十年代大陸偷渡潮,在八十年代末,造成男女兩性的失衡,要搵個老婆,實是艱難。由於經濟好轉、女性矜貴,造成係女都有幾個人追,僧多粥少情況下,自然吃香。加上女性受育機會增多,收入增加,跟以往倚賴男性生活的習慣改變,久而久之,造成公主病。
公主所生公主,更公主,漸漸形成今日的港女....

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-9-20 19:08 發表

如有雷同,實屬巧合。

我有一個至親,家埵酗@個哥哥,兩個妹妹,佢老豆好勤力,一年生一個。

佢亞媽重男輕女,生完仔後生一個女,就即刻交被人養,點知繼續都係女,唯有自己湊番。

至親十歲左右至 ...
理兄,你懂得欣賞佢,其實都好難得。

我有 1 個親戚,有類似遭遇。我識得既人,個個 now 佢死蠢。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-9-20 19:51 發表

以前香港女人,秉承中國女子的傳統,嫁雞隨雞,只知相夫教子,兩情相悅,自由戀愛者甚少,一般都係人地介紹或媒人之類而結識,跟住就結婚,感情都係結婚後先培養,母親如何教自己,自己就如何教仔女。
加上搵食 ...
其實我百感交集,就是覺得,以前的香港女子 ,命苦

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-20 20:26 發表 其實我百感交集,就是覺得,以前的香港女子 ,命苦
我覺得香港人以前都命苦。
而家睇見D人就幸福得多。日昨新聞,話綜援戶, 租金津貼超出10-20%。又有人出頭耳。但竟然有人話買八十蚊對鞋只可著三個月,買三百幾就唔同喎。
唔怕講句,追女仔時代成千銀對波鞋都買過,而家我都係著百零蚊對波鞋而已,一般都著到十個月至一年。呢個已經唔知係乜野世界了。

講番,香港最幸福的並不是90後及80後,佢地成長時,已經好多機會俾人晒。只係依靠父母餘蔭而已。我等算是先苦後甜輩,最幸福者,莫如70後出生的這批人。

相關搜索目錄: 波鞋

引用:
原帖由 suewong 於 2010-9-20 20:13 發表

理兄,你懂得欣賞佢,其實都好難得。

我有 1 個親戚,有類似遭遇。我識得既人,個個 now 佢死蠢。
我的親戚,是男性。我 d 家姐,就算唔覺得佢娘親是壞人,都是衰人。

這位婆婆,抗日時,父親早死,淪為孤兒;沿途行乞。當時做乞兒,點搵到食?佢話試過,同其他乞兒,爭地下既包紙,打架。

到婆婆年青時,嫁夫又早死。1 家 7 口 (1 個遺腹子),靠婆婆 洗公廁+搭木屋賣比人,擔負起。1 個女人仔,要同 三山五惡打交道。

到我 親戚 中三時,婆婆唔肯再供佢讀書。親戚半工讀,婆婆剪爛佢既校服 / 書。其他家姐 / 妹,都有類似遭遇。結果只有親戚可以堅持下去。

親戚事業初有成,唔想婆婆再住公廁,買樓比佢。婆婆話,如果不是 1 筆過比 side 屋價,寧願仍然住公廁 (因為婆婆驚 2 頭唔到岸)。結果親戚負重債 (personal loan), 比高息。

婆婆同親戚住得好近,婆婆成日同 d 街販講,無兒無女。 叫d 街販將賣淨既食物,平價比佢。又去 d 廟拾祭品。親戚話偏僻,驚治安唔好。但婆婆依然故我。

終於,1 個星期日早上,親戚和太太,由家中散步去山頂,發覺婆婆在山澗洗衣 (慳水電)。親戚終於失控,當場狂 now。 我話佢太太,點解唔勸阻。她答:山澗咁滑, 其實是好危險;而且,she deserves that.

家姐 都話 親戚死蠢。但我好欣賞佢。

我覺得婆婆只是可憐人,生活磨折,令她沒有安全感。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-9-20 20:50 發表

我覺得香港人以前都命苦。
而家睇見D人就幸福得多。日昨新聞,話綜援戶, 租金津貼超出10-20%。又有人出頭耳。但竟然有人話買八十蚊對鞋只可著三個月,買三百幾就唔同喎。
...
真是好 lau 哩 d 人,連累有需要的人。

300 幾文,唔算狼啦。有人要求買 Gucci 眼鏡框 (千多 2 千元), 不成功,投訴到申訴專員 / 審計署。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-9-20 19:08 發表

如想係雪櫃咫鋮T水飲都要相金先惠。她從不計較, 交家用從不間斷,現在佢亞媽80歲,

入住老人院,至親差不多每天都煮R煲湯帶去老人院,洗完碗先至走。
...
理兄,請替我 kiss / hug 你至親 1 下。

ah Sue 自問重情義,但都好怕去老人院探 e-媽。  

老人院的氣氛/環境,我去親,都感覺難受。

还说的有一定的道理
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 -1 文不對題 2010-9-30 07:31
  • LouisLee 威望 -1 文不對題 2010-9-30 07:31
  • LouisLee 金錢 -1 文不對題 2010-9-30 07:31

/

说的非常好,呵呵
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 -1 文不對題 2010-9-30 07:30
  • LouisLee 威望 -1 文不對題 2010-9-30 07:30
  • LouisLee 金錢 -1 文不對題 2010-9-30 07:30

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。