推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

放假奇談

放假奇談

某年某月某日,某部門某科成立。職員共有五人,架構如下:

高級X計師 --> X計師 --> 一級X計主任 --> 二級X計主任 --> 文員

X計師下達行政指令,非領導級人員放假必須根據以下規定:

一)放假前兩個月先填寫「預計放假申報表」,未有先事申報的放假
可以不矛批准;
二)放假人數不可超逾編制的一半(文員不受限制);及
三)相連職級的兩個人不可一起放假。

即係話:

1)高級X計師和X計師仍然可以一起開會、 一起放假;
2)X計師放左假,一級X計主任不可放假;
3)一級X計主任放左假,二級X計主任不可放假;及
4)高級X計師/ X計師和文員放左假,其他人不可放假
(高級X計師/ X計師除外)

幾個月後,該組加多個二級X計主任,放假規條新增一項

四)兩名二級X計主任不可一起放假。

即係話:

人手加左,放假反而難左!
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

係指年假?
一年有幾多日先?

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-8-25 11:52 發表
係指年假?
一年有幾多日先?
年假多少因人而異。

好簡單啫,
高級X計師/X計師除外,文員不受限制。
高級X計師/ X計師和文員放左假,三個二級X計主任不可放假,
一級X計主任放左假,三個二級X計主任不可放假,
一個二級X計主任放左假,二個二級X計主任不可放假。
即係話:
二級X計主任最好唔放假,我有無計錯。
咁高智慧嘅嘢,緊係用屎忽”Lum”出嚟

某年某月某日,該科再加入三人。職員共有九人,架構如下:

高級X計師 --> X計師 --> 一級X計主任(二人) --> 二級X計主任 (四人)--> 文員

放假規條亦隨之新增兩項:

五)兩名一級X計主任不可一起放假;及
六)在同一名一級X計主任旗下的兩名二級X計主任不可一起放假;

寫出黎仲複雜過23條;簡單而言即係話:

1)只要高級X計師和X計師再加文員都去了開會/放假,餘下六人
只有一人可以放假;
2)X計師放左假,只有一位一級X計主任可以放假;
3)一級X計主任放左假,他旗下二級X計主任不可放假;及
4)高級X計師/ X計師和文員放左假,其他人不可放假
(高級X計師/ X計師除外)。

人不停地加,人人也愈來易放放假,但二級X計主任除外,因為:

在盤古初開時二級X計主任主要看一級X計主任的面口便可放假。

但現在,他先要看看自己team的二級X計主任放不放假,然後再睇
佢阿頭,即一級X計主任放不放假!

加左人放假仲難左,放假仲難過借錢!呢d現象真係令人「嘆」為觀
止。唉,鬼叫你膊頭無花咩,頂硬上喇。

回復 #4 chanpowing 的帖子

引用:
二級X計主任最好唔放假,我有無計錯。
全篇帖子精華所在!

仲有,呢個部門將專業/半專業/非專業的職系分得好清楚o架!例如
X計師放假,就算係找高級X計主任double-up(up?高級X計主任的起
薪點仲高過X計師喎!),如果該人無沙紙,個title只可以叫Oi/c,而
唔可以叫X計師!

咁X計師真係好似醫生咁專業?又唔係播!你在U度果其有一科係讀X計就
得喎!所以不少X計師只識經濟,唔識X計!

人地general grade的EO都照actAO啦!呢個「專業部門」,真係好「專
業」。架!因為處長咪係由X計師升上去囉!

呢个問題唔會喺我公司我个Dept出現
因為....縮到得返兩个人
唔係你就係我放
除非識生仔, 否則Long vocation永遠冇得放
我出差另外嗰個更加唔駛放
大時大節我就更加唔駛指意有得放
入廠Body Check都要較啱週未

咁你仲想點?

「X計師」?虛名嚟嘅啫,佢有無你咁識亨受!可能佢知你咁嘆,“褸”你唔帶佢去玩。

條rule 好似無setX計師放左假,他旗下二級X計主任唔可以放假喎?

引用:
原帖由 chanpowing 於 2006-8-25 13:57 發表
X計師條rule 好似無setX計師放左假,他旗下二級X計主任唔可以放假喎?
再加這種無理指令,咁二級X計主任咪變成「官守職員」:d官走哂,細o既留守?!

五隻手?

1. 官守
2. 忍手
3. 廝守
4. 握手
5. 揮手

....施以援手、上下其手....

二級X計主任可以放假,就係
.
.
.
.
.
.
..

.
.
.
.
.
.
..
.
.
病假

引用:
原帖由 薑餅 於 2006-8-25 07:15 PM 發表
二級X計主任可以放假,就係
.
.
.
.
.
.
..

.
.
.
.
.
.
..
.
.
病假
係囉!谷鬼氣~射佢波!

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-8-25 12:46 PM 發表
呢个問題唔會喺我公司我个Dept出現
因為....縮到得返兩个人
唔係你就係我放
除非識生仔, 否則Long vocation永遠冇得放
我出差另外嗰個更加唔駛放
大時大節我就更加唔駛指意有 ...
遲d我撈開個dept.都会係咁。

真淒涼 
IT IS DARKEST BEFORE DAWN.

冇偈啦......d野外判曬,處長話我地冇野做、人工貴效率底,如果唔係要留幾件做外判工程監管,連幾件都冇得剩呀。

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 bbq 於 2006-8-25 11:19 PM 發表

遲d我撈開個dept.都会係咁。
不過小人有小人的好處,至少唔駛咁煩(辦公室政治)

相關搜索目錄: BBQ

引用:
原帖由 Butt 於 2006-8-25 11:37 AM 發表
某年某月某日,某部門某科成立。職員共有五人,架構如下:

高級X計師 --> X計師 --> 一級X計主任 --> 二級X計主任 --> 文員

X計師下達行政指令,非領導級人員放假必須根據以下規定:

...
所以成日話官府X計佬好蠢﹝出面個啲醒佢地好多﹞,呢類所謂指令,俾人拎去投訴﹝唔係去部門呀,係去管人事個局喎﹞,佢地解畫都解到死。剩係俾人問公務員事務規例都冇要求人申請一日假都要兩個月前通知,你地憑乜咁做,佢都即刻企係度。

X=統?

引用:
原帖由 薑餅 於 2006-8-26 07:14 PM 發表

不過小人有小人的好處,至少唔駛咁煩(辦公室政治)
唉..........就係幣在人少都。老細話要 cut 位,有人支特又有人反對,自然又有衝突爭拗。

引用:
原帖由 webhunter 於 2006-8-26 23:42 發表
X=統?
桶?

嘩,咩黎架,呢d咁既部門都仲可以存在架?

我做果組仲離普,放假要1年前申請!!!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。