推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

香港有無公正委員會?

香港有無公正委員會?

我個朋友在鄉下買著層樓(几年前),現要賣出去,因工作問題而不可以回鄉,所以一切都由父親處理,樓買著了,錢也收了,但轉不了名,鄉下那邊要求要寡佬証,身份証,回綁証,同公証書!實個知道公証書在哪裡辦呀!

點解無人理我ge

引用:
原帖由 開心果 於 2006-12-7 17:41 發表
我個朋友在鄉下買著層樓(几年前),現要賣出去,因工作問題而不可以回鄉,所以一切都由父親處理,樓買著了,錢也收了,但轉不了名,鄉下那邊要求要寡佬証,身份証,回綁証,同公証書!實個知道公証書在哪裡辦呀!
搵律師Notary Public啦
IT IS DARKEST BEFORE DAWN.

引用:
原帖由 開心果 於 2006-12-9 09:58 AM 發表
點解無人理我ge
Of course. Just ask any law firm!

去公聯會咪得囉!
如果有法律就唔使返唔到去!

引用:
原帖由 忽然一Q 於 2006-12-9 08:39 PM 發表
去公聯會咪得囉!
如果有法律就唔使返唔到去!
不是返不了家鄉,是因為有工作在身,請不了這麼多天假,公司唔俾.

都係去公聯會,
佢地會教你點做。

引用:
原帖由 忽然一Q 於 2006-12-11 10:26 PM 發表
都係去公聯會,
佢地會教你點做。
多謝!

呢個係中國內地有關, 所以公證書應該要搵 "中國委託公證人" (China Appointed Attesting Officer),  Notary Public 內地未必承認的.

諗起莊重慶事務所個廣告
引用:
原帖由 lordnel 於 2006-12-26 02:31 發表
呢個係中國內地有關, 所以公證書應該要搵 "中國委託公證人" (China Appointed Attesting Officer),  Notary Public 內地未必承認的.

相關搜索目錄: 廣告

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。