推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

49 12
發新話題

問你聖誕點算......

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-12 11:37 發表
係既......有時候我實在太無心思啦.........其實係咪講mood既呢?....
鍾意你o既女人就幾時都有 mood~~

引用:
原帖由 LilFluffy 於 2006-12-12 11:46 發表
HK $ 80- 90 per 100 g
做前菜買一塊百零蚊既已夠...
煎香拌小小沙津配紅莓醋汁
就肉眼所見, o個舊百零蚊o既應該超過 200g, 可能平o左!

引用:
原帖由 fachai 於 2006-12-12 23:47 發表

鍾意你o既女人就幾時都有 mood~~
我開始有d mood啦.....不過唔係鵝肝喎......

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-13 10:58 發表

我開始有d mood啦.....不過唔係鵝肝喎......
新女 ??!

打回原形喇..Wahahahahaaaa!!!!

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-8 09:27 發表
又到聖誕啦......本來是開心既.....有假放.....但一諗到要同另一半開餐....都唔知食乜...........問你地聖誕點算......?.....好苦惱呀.......
今年諗住去嘉年華fing到飽fing到夠..
fing到嘔fing到反哂胃就乜都唔想食..
跟手返屋企一覺訓到大天光 ~

引用:
原帖由 小潔 於 2006-12-13 03:19 PM 發表

~~~~可能會病

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2006-12-12 10:27 PM 發表

咁件鵝肝洗唔洗'葉'呢?
聽講最好係面頭撲少少粉等佢乾身D先好煎喎, 如果唔係太濕就唔香脆.
其實我未試過, 唔知係米咁呢??
唔洗醃架, 落少少鹽就okay.
你可以撲少少粉既, 但唔上粉一樣可以煎脆, 因為鵝肝好多油, 所以佢自己出d油都會煎得佢香脆.
記得切厚d, 如果唔係就會好似牛油咁落鑊即溶架... 煎香兩面就即上碟啦!

引用:
原帖由 fachai 於 2006-12-12 11:48 PM 發表

就肉眼所見, o個舊百零蚊o既應該超過 200g, 可能平o左!
Sogo唔會益你既
鵝肝油份好高, 而油又比水輕, 所以大大舊都會好輕身囉~

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-11 05:52 PM 發表

兩位大俠.....有所不知.....其實我係一位地獄廚神呢......
廚神, 見係同道中人一樣咁為食, 幫你度個應節menu 啦!
1. 香煎鵝肝 - 真係切厚塊, 熱好pan煎香兩邊就得, 好易呢... 可配簡單沙津同toast左既法包 ~ $100
2. (a) 芝士焗龍蝦 - 開邊, 加少少牛油, 忌廉, 洋蔥蓉同芝士放上面焗熟
    (b) 黃金龍蝦(如矛焗爐) - 開邊斬件, 撲粉走油 (或猛火兜), 蒸熟咸蛋黃, 搓成容, 落油起鑊, 將咸蛋黃容炒到起沙, 再落龍蝦番兜, 落酒, 上碟! 呢個好好味架 ~ $ 250 okay啦呱?
3. 煎牛扒 - 用少少盬, 胡椒, 香草醃, 牛油起鑊煎, 已經不錯啦 ~ $ 200

夾埋六舊水應該仲有找 考慮下
本帖最近評分記錄
  • Free2Go 體力 +20 very good idea..... 2006-12-14 11:28
  • Free2Go 威望 +20 very good idea..... 2006-12-14 11:28

引用:
原帖由 LilFluffy 於 2006-12-13 10:31 AM 發表

唔洗醃架, 落少少鹽就okay.
你可以撲少少粉既, 但唔上粉一樣可以煎脆, 因為鵝肝好多油, 所以佢自己出d油都會煎得佢香脆.
記得切厚d, 如果唔係就會好似牛油咁落鑊即溶架... 煎香兩面就即上碟啦!
用牛油定olive oil煎會好食d?
定係唔洗落油, 佢自已會愈煎愈出油?
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 LilFluffy 於 2006-12-13 10:49 AM 發表

廚神, 見係同道中人一樣咁為食, 幫你度個應節menu 啦!
1. 香煎鵝肝 - 真係切厚塊, 熱好pan煎香兩邊就得, 好易呢... 可配簡單沙津同toast左既法包 ~ $100
2. (a) 芝士焗龍蝦 - 開邊, 加少少牛 ...
加多個湯同甜品就perfect!!
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 小潔 於 2006-12-13 15:19 發表

乜妳原來咁fing得架......食d野先....如果唔係妳會好辛苦......

引用:
原帖由 LilFluffy 於 2006-12-13 18:49 發表
1. 香煎鵝肝 - 真係切厚塊, 熱好pan煎香兩邊就得, 好易呢... 可配簡單沙津同toast左既法包  ~ $100
2. (a) 芝士焗龍蝦 - 開邊, 加少少牛油, 忌廉, 洋蔥蓉同芝士放上面焗熟
    (b) 黃金龍蝦(如矛焗爐) - 開邊斬件, 撲粉走油 (或猛火兜), 蒸熟咸蛋黃, 搓成容, 落油起鑊, 將咸蛋黃容炒到起沙, 再落龍蝦番兜, 落酒, 上碟!  呢個好好味架 ~ $ 250 okay啦呱?
3. 煎牛扒 - 用少少盬, 胡椒, 香草醃, 牛油起鑊煎, 已經不錯啦  ~ $ 200

夾埋六舊水應該仲有找  考慮下  
....等我寫低佢先............開番個小組研究下點整先.....謝謝......

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-8 09:27 發表
又到聖誕啦......本來是開心既.....有假放.....但一諗到要同另一半開餐....都唔知食乜...........問你地聖誕點算......?.....好苦惱呀.......
前幾日同我honey講,
24/12無約人想兩條油自己過,
不過我唔煮又唔想出街食/叫外賣,
最好有人煮俾我食啦....
佢都同你一樣話自己下廚喎....
我request左要食牛排, 其他果d就佢諗
總算平時o既老火湯無白費心機

目標~~意大利~~1個月

引用:
原帖由 KOG 於 2006-12-13 17:13 發表

~~~~可能會病
fing 走脂肪

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-14 11:25 發表

乜妳原來咁fing得架......食d野先....如果唔係妳會好辛苦......
講笑咋..

今年會係屋企自己整..
唔駛出去同人迫餐死 ~

引用:
原帖由 小丫環 於 2006-12-14 21:58 發表

前幾日同我honey講,
24/12無約人想兩條油自己過,
不過我唔煮又唔想出街食/叫外賣,
最好有人煮俾我食啦....
佢都同你一樣話自己下廚喎....
我request左要食牛排, 其他果d就佢諗
總算平時o既老火湯無 ...
係屋企食....又真係幾溫馨既......又浪漫.........咁佢係咪第一次整野俾妳食架......

引用:
原帖由 小潔 於 2006-12-15 08:56 發表

講笑咋..

今年會係屋企自己整..
唔駛出去同人迫餐死 ~
都岩.....同人迫都唔好玩既......自己煮重正啦.......但係佢煮定係.......

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2006-12-14 12:10 AM 發表

用牛油定olive oil煎會好食d?
定係唔洗落油, 佢自已會愈煎愈出油?
講味呢就一定牛油煎好味架啦, 但olive oil健康囉...
但我就會用最健康既方法: 乜油都唔用, 因為佢自已會愈煎愈出油

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2006-12-14 12:11 AM 發表

加多個湯同甜品就perfect!!
甜品技考高d, 出街買啦...
做得好既 Creme Brulee 係一絕呀!

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-14 11:27 AM 發表

....等我寫低佢先............開番個小組研究下點整先.....謝謝......
客氣啦, 我仲賺埋錢!~
唔明就開聲, 你要準備下架...

引用:
原帖由 LilFluffy 於 2006-12-15 15:59 發表

客氣啦, 我仲賺埋錢!~
唔明就開聲, 你要準備下架...
我會啦.....如果妳出書我幫妳買本啦......

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-15 04:56 PM 發表

我會啦.....如果妳出書我幫妳買本啦......
我未有咁既本事...
不過我都成日睇人地d書 睇下睇下就學識架啦~

引用:
原帖由 Free2Go 於 2006-12-15 10:21 發表

係屋企食....又真係幾溫馨既......又浪漫.........咁佢係咪第一次整野俾妳食架......
算係啦, 我好時做野做得辛苦都會煮下湯俾我飲(3次咁大把)
只係寄望唔好要執手尾

目標~~意大利~~1個月

49 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。