推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

46 12
發新話題

五個海盜分寶石由

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-3 02:44 PM 發表
二號仔.....嘩!亞三號仔都幾毒喎,不過冇法喇,唯有按三號仔的方案提前提出,望佢唔好 ban,留番條命仔先。亞一號哥哥、一號大大、大哥大大,你俾少少好處我,我一定撐你。
2號點解要怕3號? 佢要2票唔一定from3號, 依家2號咁樣自己1粒都冇, 但如果佢俾1粒4號, 1粒5號, 自己有98粒, 4同5號撐佢, 一樣唔駛死.
引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-3 02:44 PM 發表
一號仔.....二號仔同四號仔咁可憐,每人一粒喇。三號仔同五號仔咁大想頭?一粒都冇,食自己喇。其餘98粒我要晒。
2號知道ban左1號到自己提案可以攞98粒, 點會同意1號分1粒俾佢? 結果最多得4號接受, 1號死梗.

回復 26# 的帖子

問題1  :  因為 ban 左一和二號仔至輪到三號仔提意見............................A
              因為五號仔要收足100粒至會投支持票......................................B
              因為如果得不到三號仔的支持,就會出現兩票對兩票之局面,未能超過半數,後果就是俾人掟落海.........................................................................................  C

問題2. : ban 左一號仔之後,就只會餘下四張有效票,二號仔亦知道如果滿足五號仔的條件(100粒)則會失去三號仔和四號仔的支持,結果還是要餵鯊魚。So  輪到二號仔提意見的時候,還是要順著三號仔的意思以求保命。

在那條論線之中的爭議點是你可否接受三號仔(99粒)和五號仔(100粒)的立論而已。

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-3 04:13 PM 發表
問題1  :  因為 ban 左一和二號仔至輪到三號仔提意見............................A
              因為五號仔要收足100粒至會投支持票......................................B
              因為如果得不到三號 ...
A - 既然未到3號話事, 2號係唔需要理3號想點, 只需要2票+自己1票.
B - 未到5號話事, 唔到佢想唔想要100粒, 因為3號話事先過佢, 佢已經冇機會得到100粒. 所以2號俾1粒佢都要支持.
結論, 2號唔需要3號既支持, 只要分1粒俾4號同5號佢2個已經會支持佢, 有98粒兼唔駛餵鯊魚, 所以佢唔會接受1號俾1粒佢, 所以1號唔係要2號既票.

呢個遊戲最重要既地方係有d唔會發生既事係不切現實(如3號根本冇機會得到99粒同5號根本冇機會得到100粒), 反對只會錯過眼前最好機會, 即係不智, 而當自己有話事權, 要攞最多野同時保命, 係唔需要俾多1粒其他人(2號唔需要俾3號), 相反落錯注只會招致殺身之禍(1號俾1粒2號而唔俾3號同5號).

引用:
原帖由 毛球 於 2010-10-3 16:55 發表

A - 既然未到3號話事, 2號係唔需要理3號想點, 只需要2票+自己1票.
B - 未到5號話事, 唔到佢想唔想要100粒, 因為3號話事先過佢, 佢已經冇機會得到100粒. 所以2號俾1粒佢都要支持.
結論, 2號唔需要3號既支持, 只要 ...
遊戲自有遊戲的羅輯、準則。如果三號仔或五號仔用一粒寶石也可以得到他們一票,一號仔大可用二粒寶石任意的俾二、三、四、五中的兩個就可輕易過骨了~~遊戲也結束了。   
引用:
呢個遊戲最重要既地方係有d唔會發生既事係不切現實(如3號根本冇機會得到99粒同5號根本冇機會得到100粒), 反對只會錯過眼前最好機會, 即係不智, 而當自己有話事權, 要攞最多野同時保命, 係唔需要俾多1粒其他人(2號唔需要俾3號), 相反落錯注只會招致殺身之禍(1號俾1粒2號而唔俾3號同5號).
難得一遇的提問。我亦借此機會發下up 風
回到現實生活中,今日的「正苦」就是在〝民主〞、〝法治〞精神之下去維護51%的人(有投票權的)的利益而得以存活。
至於要拉攏那51%的人,我與大姐你都几難有個共識吧。

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-3 05:57 PM 發表
遊戲自有遊戲的羅輯、準則。如果三號仔或五號仔用一粒寶石也可以得到他們一票,一號仔大可用二粒寶石任意的俾二、三、四、五中的兩個就可輕易過骨了~~遊戲也結束了。   
如果我係1號, 你係2號, 你"否"左我你可以攞98粒, 我依家俾2粒你, 你同唔同意? 如果你堅持揀同意我冇意見. 不過我都係唔會俾2粒你.
引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-3 05:57 PM 發表
難得一遇的提問。我亦借此機會發下up 風
回到現實生活中,今日的「正苦」就是在〝民主〞、〝法治〞精神之下去維護51%的人(有投票權的)的利益而得以存活。
至於要拉攏那51%的人,我與大姐你都几難有個共識吧。
事實係我唔需要同你有共識, 首先我同你都唔係1號, 而係2,3,4,5號 ...... (按錯掣之前打左d野冇左, 算!)

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-3 11:17 發表

我不同意你對五仔的角度分析。
按你所提的規則,若五仔否決四仔的提意(100粒寶石全歸五仔所有),則表示放棄了對寶石的擁有權,四仔就可以攬住D寶石跳落海,一去不回(遇唔遇到鯊魚就下回分解)。
攬著寶石落海,唔係唔得,只係冇按遊戲規則玩啫∼其實如果唔按規則玩,在第一個提按要哂一百顆而不被接受後,一號可以攞支砲仔出嚟殺光佢哋∼

只要按規矩玩,四仔你提案比哂一百粒五號仔∼五號就算投反對票,按規矩,四號都係要死∼四號死後∼餘下的一百粒也是由五號仔自動取得∼就算五號在四號提案後反對,放棄寶石的擁有權,在四號仔死後,寶石也是一粒冇少自動歸五號∼就算五號前後矛盾,你都吹佢唔脹∼就算佢先放棄所有寶石擁有權,佢最後都係全數獲得一百粒寶石∼

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2010-10-3 23:47 發表

攬著寶石落海,唔係唔得,只係冇按遊戲規則玩啫∼其實如果唔按規則玩,在第一個提按要哂一百顆而不被接受後,一號可以攞支砲仔出嚟殺光佢哋∼
只要按規矩玩,四仔你提案比哂一百粒五號
五號仔穩袋100粒寶石之後,再擲毫決定四號仔的生死..........果然好有娛樂性,不過我就認為冇呢個必要。
引用:
條件︰ 每個海盜都是很聰明的人,都能很理智的判斷得失,從而做出選擇。
問題︰ 第一個海盜提出怎樣的分配方案才能夠使自己的收益最大化?
引用:
事實係我唔需要同你有共識, 首先我同你都唔係1號, 而係2,3,4,5號,
大姐,還是先以一號仔的角度去檢視2、3、4、5號的處境,才決定花多少資源於某兩位身上才吻合問題的要求。

引用:
如果我係1號, 你係2號, 你"否"左我你可以攞98粒, 我依家俾2粒你, 你同唔同意? 如果你堅持揀同意我冇意見. 不過我都係唔會俾2粒你

二號仔須然投反對票,但亦不表示一號仔就實俾人掟落海,因為他可以改為拉攏三或五號仔支持便可過關..............唉!可憐的四號仔。
寫到呢度,再修訂下一號仔的方案:
一號仔自己袋99粒,一粒俾三(或五)號仔。搞掂,收工。

再嘆多句...........可憐的四號仔

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 ali 於 2010-10-3 02:26 發表
1號海盜提出33顆寶石歸自己,33顆寶石歸2號海盜,另33顆寶石歸3號海盜,4號海盜得一粒,5號海盜食自己。
3-2通過分贓方案
二仔必定會投反對,因為一仔死後,佢可以提案為自己爭取最多,三十三粒對佢來說太少∼

引用:
原帖由 毛球 於 2010-10-3 13:55 發表

咦, 我尋日明明睇到係個"每"字, 點解會係個"第"字, 好彩你冇編輯既紀錄, 唔係我一定懷疑你改過.
我改過啲乜就唔記∼但我係有改過∼因為我習慣出咗街先複睇內容,有錯再改∼你可能係我出咗街,睇咗個錯的版本∼唔出奇∼

有討論∼非常好∼           

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-4 12:19 發表

五號仔穩袋100粒寶石之後,再擲毫決定四號仔的生死..........果然好有娛樂性,不過我就認為冇呢個必要。

大姐,還是先以一號仔的角度去檢視2、3、4、5號的處境,才決定花多少資源於某兩位身上才吻合問題 ...
你能否把你的答案的成個推論,再一五一拾講一次∼因為好亂∼我好想知你係咪睇到啲我睇唔到的嘢,定係你推論中有出錯的地方∼
你上一個推論話三號分配的話會比一粒四仔,二號要買賬比三號,把三號的分配方案一成不變照抄,以求自保∼呢度我唔贊同,但係你依家又過了自己個答案∼
好想知邊度出現問題∼我番睇了好多次都捉不到你的推論∼
我捉不到你的推論內容∼

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2010-10-4 15:20 發表

你能否把你的答案的成個推論,再一五一拾講一次∼因為好亂∼我好想知你係咪睇到啲我睇唔到的嘢,定係你推論中有出錯的地方∼
你上一個推論話三號分配的話會比一粒四仔,二號要買賬比三號,把三號的分 ...
讓我用另一個形式表述一下我最後的修訂方案:1/99; 3/1

A~~一號仔必須要在2345號仔之間拉攏到二位支持方可以順利過關。至於邊兩個就得看看下面的檢視了。

B~~五號仔梗係想得返佢同四號仔玩喇,四號仔實俾晒100粒佢,重
要求佢俾條生路添。不過佢都知無可能個提意權會留到四號仔處,因為要過三號仔果關。如果三號仔得到提意權就一定提出100粒全部自己袋晒,而四號仔則為免接那燙手山芋而投下同意票,結果五號仔還是一無所得。如果我俾一粒佢,佢實支持我;不過我俾或唔俾,到二號仔有提意權在手的話,二號仔都會俾一粒黎拉攏佢。唔…..
俾粒寶石佢,佢投贊成票的機會都係得一半一半咋。

C~~四號仔自己知自已事,佢都知個提意權在手是禍不是福,不但分不到寶石重要俾五號仔玩。所以四號仔為求個提意權唔好留到落自己度,會對之前的任何提意都投下贊成票、不論有冇寶石分。哈!哈!好一張鐵票,連一粒寶石都不用花。

D~~三號仔有提意權在手的話,佢都知四號仔會無條件的支持任何提案,佢實提意自己袋晒100粒。不過……佢都知過唔到二號仔果關,二號仔有提意權的話,二號仔只會拉攏五號仔而唔會係三號仔,so 三號仔一粒都冇得分。咁…….
我俾一粒過佢,三號仔實會舉手舉腳支持我。掂晒!!

E~~二號仔……. 超!我都夠票過關,啋佢都有味喇。

一號仔最終提案是:一號可得99粒;三號仔可得1粒,其餘幾位

引用:
引用:
原帖由 毛球 於 2010-10-3 10:25 PM 發表
如果我係1號, 你係2號, 你"否"左我你可以攞98粒, 我依家俾2粒你, 你同唔同意? 如果你堅持揀同意我冇意見. 不過我都係唔會俾2粒你.
引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-4 12:19 PM 發表
二號仔須然投反對票,但亦不表示一號仔就實俾人掟落海,因為他可以改為拉攏三或五號仔支持便可過關..............唉!可憐的四號仔。
咁即係唔係用二粒寶石任意的俾二、三、四、五中的兩個.

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2010-10-4 02:24 PM 發表

我改過啲乜就唔記∼但我係有改過∼因為我習慣出咗街先複睇內容,有錯再改∼你可能係我出咗街,睇咗個錯的版本∼唔出奇∼
我估係我睇錯.

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-4 08:18 PM 發表

讓我用另一個形式表述一下我最後的修訂方案:1仔/99粒; 3仔/1粒

A~~一號仔必須要在2、3、4和5號仔之間拉攏到二位支持方可以順利過關。至於邊兩個就得看看下面的檢視了。

B~~五號仔梗係想得返佢同 ...
1號搵命搏1粒都唔益4,5號, 4,5號梗係先反對1號再睇下2號仲敢唔敢唔分俾佢地啦, 1號仔最後順利跳海囉.

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-4 20:18 發表

讓我用另一個形式表述一下我最後的修訂方案:1仔/99粒; 3仔/1粒

A~~一號仔必須要在2、3、4和5號仔之間拉攏到二位支持方可以順利過關。至於邊兩個就得看看下面的檢視了。

B~~五號仔梗係想得返佢同 ...
有一個失誤,建基於呢個推論另一個失誤∼
所以成個結論出問題∼
仲有冇失誤我唔敢肯定∼
四號係”鐵票”,呢個一定係推論失誤∼
四號的生死或有冇得執,有一個分界線:三仔,三仔無論點分法,四仔都可以投贊成票,四仔最多乜都冇,但係可以保命∼但係對於四仔而言,一及二仔的分配方案,佢仍有權投贊成或反對票∼只要一或二都有著數比佢∼佢都有機會優勝過三仔的分配方案∼如果你係四仔,你點會唔巨大化自己利益呢?何不等一下,看看一仔及二仔有乜著數比自己呢?

你個思路唔係咁走法∼一仔出乜條件要人贊成佢,好視乎二仔出乜條件,所以要分析二仔的條件,而二仔的條件也是要取決於三仔的方案,你一層一層去推敲,才會知個結論∼你的想法是直接以一仔的角度去睇哂所有人∼個人感覺推論較鬆散∼但無論如何,四號一定唔係鐵票∼

回復 44# 的帖子

是的!閣下的結論是對的。多謝指教   

往前再檢視自己發的帖子,發現自己的失誤是過度的追求"利益巨大化"的原則上。~~ali 兄的33粒比我原提意多8粒; 毛球大姐的97粒又比全軍盡兄的96粒多了一粒; 於是我就向98粒、進而向99粒的方向發展,結果........就是俾人掟落海囉。~~  

唉!自己行左拾幾年船,今日落得如斯下場   

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-5 13:51 發表
是的!閣下的結論是對的。多謝指教   

往前再檢視自己發的帖子,發現自己的失誤是過度的追求"利益巨大化"的原則上。~~ali 兄的33粒比我原提意多8粒; 毛球大姐的97粒又比全軍盡兄的96粒多了一粒; 於是 ...
放心啦∼其實個海冇鯊魚∼我一早落咗防鯊網∼因為我都驚被人丟落水∼所以我至係呢度最奸果個∼騎∼騎∼騎∼

46 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。