推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

發新話題

[疑難] 冷氣問題

冷氣問題

小弟剛買了部年份高七人車代步,數天前行行車突然無左冷氣(係連風都無出),真係好突然,開車肯定仲有因我仲覺得凍較細左,平時完全無問題兼好夠凍,自己check過fuse無斷,上網搵料同睇下人地經驗,心知以自己白痴知識分分鐘去車房任人開價,無辦法下谷住周圍搵下朋友睇下有冇相熟車房可以信賴,最後托上托下搵到一間,成8點車房差唔多收先走去,師傅check左10分鐘左右就話應該(真係應該,佢個樣好似唔肯定)係個冷氣極力指老化要換,未知個泵有冇壞,要擺低再攪先知,最差情況都係二千樓下,會幫我先買料後再通知我揸過去整,我無懷疑師傅既專業,況且我都唔識無資格懷疑,心諗都係要比$啦,但係同朋友講左佢就懷疑極力指壞無理由連風都無埋,最多齋風出冇冷氣,建議我搵多間比較,宜家比佢講完個心又十五十六,各位brother有冇經驗可以幫下?

如果個極力子死左,關唔關冇風出都係要整架啦.折衷順變啦.
至於係咪點你話個極力子死,可以搵多間車房望下既,都好易睇既者.
this is a public forum. not your own dog house, don't wowo anywhere.

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-10-14 16:43 發表
如果個極力子死左,關唔關冇風出都係要整架啦.折衷順變啦.
至於係咪點你話個極力子死,可以搵多間車房望下既,都好易睇既者.
死極力子點會連風都無架
二千樓下算抵啦
買個新冷氣pump最少3K幾野
不過係唔係攪唔點唔洗俾先

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2010-10-15 07:54 發表

死極力子點會連風都無架
二千樓下算抵啦
買個新冷氣pump最少3K幾野
不過係唔係攪唔點唔洗俾先
係吖,都係我朋友識先覺得唔多似,我都以為係架,因為我係車痴(汽車白痴),不過師傅果晚可能係因我太夜先去到佢冇時間細心咁check,我第日再攞去佢最後都發現原來係粒power transisitor燒左,更換攪掂,不過粒野都唔平.....

相關搜索目錄: 汽車

引用:
原帖由 鐡軍 於 2010-10-15 20:51 發表
係吖,都係我朋友識先覺得唔多似,我都以為係架,因為我係車痴(汽車白痴),不過師傅果晚可能係因我太夜先去到佢冇時間細心咁check,我第日再攞去佢最後都發現原來係粒power transisitor燒左,更換攪掂,不過 ...
攪 得 點 好 事 來 呀
唔 係 好 似 我 地 d 老 爺 野 咁 死 冷 氣 pump 俾 錢 想 買 個 新 pump 都 冇

相關搜索目錄: 汽車

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2010-10-16 19:52 發表

攪 得 點 好 事 來 呀
唔 係 好 似 我 地 d 老 爺 野 咁 死 冷 氣 pump 俾 錢 想 買 個 新 pump 都 冇 h:" />
係買L左個新泵返黎先話你知唔關個泵事
this is a public forum. not your own dog house, don't wowo anywhere.

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-10-17 18:34 發表
係買L左個新泵返黎先話你知唔關個泵事
呢 D 發 生 得 太 多 以 經 唔 想 多 講

这问题比较麻烦啊

我做過冷氣維修,要有風:先跟電源線路,保險絲,接駁點等等。再檢查風機。由於風機線路多數不會同泵頭極力子相連,所以應該分別處理。
如泵頭極力子有問題,高壓喉唔會熱,而亦聽唔到著泵"TICK"一聲。
但我懷疑冷氣泵極力子同風機都經的保險絲斷左,可能係車頭左邊的大FUSE箱。

相關搜索目錄: 保險

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。