推介:| 嬰兒用品沙田 | Baby Product Shatin | cocoonababy | 兒童服裝 | 幼兒教育 | 兒童雜誌 | 嬰兒玩具 | 玩具 | 兒童產品 | 陪月 |

發新話題

七 成 家 長 過 度 保 護 子 女 10 歲 小 孩 不 會 綁 鞋 帶

七 成 家 長 過 度 保 護 子 女 10 歲 小 孩 不 會 綁 鞋 帶

【 本 報 訊 】 高 小 學 生 不 懂 刷 牙 、 10 歲 兒 童 不 懂 綁 鞋 帶 並 非 笑 話 , 而 是 適 齡 兒 童 不 懂 自 理 的 活 生 生 例 子 。 有 調 查 顯 示 , 多 達 七 成 家 長 過 度 保 護 子 女 , 事 事 為 子 女 代 勞 或 安 排 傭 人 完 成 , 結 果 令 子 女 無 從 學 習 種 種 生 活 技 能 , 建 議 家 長 學 懂 逐 步 「 放 手 」 , 按 子 女 年 齡 安 排 合 適 職 責 , 引 導 他 們 學 習 自 理 。  

缺 乏 自 理 能 力

循 道 衞 理 楊 震 社 會 服 務 處 日 前 訪 問 212 名 家 長 , 其 中 逾 半 是 專 業 或 中 產 人 士 , 大 部 份 有 聘 用 傭 人 。 中 心 主 任 方 明 慧 表 示 , 受 訪 者 需 填 寫 測 試 表 ( 表 一 ) , 若 有 四 項 或 是 上 述 答 案 屬 「 是 」 即 為 過 度 保 護 。 結 果 發 現 68% 受 訪 者 過 度 保 護 子 女 , 最 常 見 的 保 護 方 法 是 當 孩 子 面 對 身 體 上 或 情 緒 上 的 苦 惱 時 , 盡 快 介 入 試 圖 幫 助 他 們 , 達 46% ; 36% 會 為 滿 足 子 女 慾 望 而 放 寬 管 教 準 則 。
調 查 又 發 現 , 25.8% 受 訪 者 屬 強 勢 父 母 , 即 經 常 干 預 及 限 制 子 女 ; 19.7% 屬 「 廿 四 孝 」 父 母 , 會 盡 量 滿 足 子 女 慾 望 ; 12.1% 屬 「 全 能 」 型 , 即 事 事 為 子 女 代 勞 ; 部 份 父 母 同 屬 幾 種 類 型 。
方 明 慧 指 強 勢 父 母 大 多 為 中 產 專 業 人 士 , 希 望 子 女 提 升 競 爭 力 , 為 日 後 的 成 功 打 好 基 礎 , 所 以 預 先 設 計 子 女 要 走 的 路 。 她 就 曾 接 觸 一 名 要 求 子 女 參 加 多 項 課 外 活 動 的 家 長 , 認 為 學 習 游 泳 可 作 生 存 技 巧 ; 學 習 英 語 和 普 通 話 則 能 提 升 交 際 手 腕 ; 而 為 怕 子 女 長 大 後 沒 有 朋 友 , 更 要 求 他 們 學 習 音 樂 好 能 自 娛 , 以 免 孤 獨 。
不 過 , 家 長 的 過 度 保 護 卻 會 影 響 子 女 成 長 , 令 他 們 缺 乏 自 理 能 力 ( 表 二 ) , 出 現 社 交 困 難 , 自 我 形 象 降 低 , 性 格 變 得 軟 弱 , 出 現 情 緒 或 心 理 問 題 。 她 說 : 「 有  小 朋 友 連 基 本 生 活 智 慧 都 冇 , 好 似 佢  唔 知 可 以 嘟 八 達 通 , 其 實 係 因 為 爹  媽 咪 入  錢 ( 儲 值 ) 。 」 更 有 兒 童 因 傭 人 會 代 為 刷 牙 , 以 致 宿 營 時 不 懂 自 行 刷 牙 。  

安 排 合 適 職 責

她 建 議 父 母 要 按 子 女 年 齡 安 排 合 適 他 們 的 職 責 , 然 後 有 步 驟 地 放 手 , 即 首 先 陪 伴 幫 助 , 然 後 從 旁 提 醒 及 指 導 , 最 後 由 子 女 自 行 完 成 , 並 提 醒 照 顧 者 的 協 調 非 常 重 要 , 管 教 方 法 不 應 南 轅 北 轍 。
7 歲 多 的 吳 煒 雄 昨 日 穿 上 有 魔 術 貼 的 球 鞋 , 原 來 是 因 為 他 不 懂 得 綁 鞋 帶 。 吳 太 笑 說 兒 子 現 在 學 習 綁 鞋 帶 似 乎 年 紀 太 輕 , 計 劃 明 年 兒 子 升 讀 三 年 級 時 才 教 他 綁 鞋 帶 , 暫 時 會 繼 續 穿 有 魔 術 貼 的 鞋 , 「 其 實 都 試 過 畀 佢  綁 帶   鞋 , 但 佢 綁 得 唔 好 , 咁 咪 費 事  , 橫 掂 有 得  魔 術 貼   。 」

我4年班就識洗米熟飯食完返學!
熨衫之餘仲要同屋企人熨埋!

亞仔仲未識綁 鞋 帶

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-12-11 10:27 PM 發表
亞仔仲未識綁 鞋 帶  
我仔仔都唔識..
我9歲時都唔識睇有時分針既鐘 (屋企無人教我)

回復 #2 ※京子※ 的帖子

綁鞋帶我幼稚園高班就識!
睇鐘學校有得教嘛!

相關搜索目錄: 幼稚園

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-12-11 10:27 PM 發表
亞仔仲未識綁 鞋 帶  
Jerry仔k3已經識....

好多鞋都係用魔術貼, 咁用鞋帶咪少左o羅

相關搜索目錄: 魔術
I'll be back!

引用:
原帖由 goddy 於 2007-1-7 07:51 PM 發表

引用:
原帖由 johncage 於 2006-12-11 11:32 AM 發表
【 本 報 訊 】 高 小 學 生 不 懂 刷 牙 、 10 歲 兒 童 不 懂 綁 鞋 帶 並 非 笑 話 , 而 是 適 齡 兒 童 不 懂 自 理 的 活 生 生 例 子 。 有 調 查 顯 示 , 多 達 七 成 家 長 過 度 保 護 子 女 , 事 事 ...
agree, most kids do not know how to tie their shoes; but, they do know many other thngs which most of us do not know e.g. playing piano.  

i think it is just because of the focus of the parents nowadays.

相關搜索目錄: Piano

引用:
原帖由 kit122660 於 2007-1-8 10:30 PM 發表

agree, most kids do not know how to tie their shoes; but, they do know many other thngs which most of us do not know e.g. playing piano.  

i think it is just because of the focus of the pare ...
agree! It is all about the parents will. Both my daughters can speak in english but I cannot. They can dance but I cannot.

相關搜索目錄: Dance Piano

請各位父母唔好為小孩的不足找借口!!!  
細路仔唔識綁鞋帶的確無乜大不了, 著有神仙貼嚝c囉;
細路仔唔識自己食飯亦無乜大不了, 阿媽追佢九條街畏佢或者比多D佢鐘意食顃unk food佢食咪得囉;
細路仔唔識自己照顧自己更加無問題, 父母照顧佢咪得囉!!!!
咁如果你想你鼤虒竷J開心活到80歲, 你地自己最好有120歲命, 照顧佢一世!!  乜都幫佢做, 乜都幫佢揀!
學鋼琴, 學電腦, 學好英文當然無問題, 但更重要麉Y學識自己照顧自己, 學識自己要對自己鴷糽R同行為付責任!  佢地唔係學唔識綁鞋帶, 而係有人教佢:你唔做/唔學做唔緊要, 我/(有人)會幫你!!!  久而久之就變成依賴同無責任感!

我阿媽成日教我: 你自己食完飯D碗自己唔洗, 等阿四(工人)幫你洗呀!!
你自己都唔愛錫自己, 等人地錫你呀???

做父母最大的責任同成就係令小朋友學識如何面對變幻無常鴾H生, 學識如何適應明日麊懋|, 同如何搵自己要行儭.
你估點解多髐p朋友依家受唔起銼折, 遇難思退.  輕則無心工作, 重則唔愛惜生命... 唔係佢地唔識英文或者唔識用電腦, 而係唔識點做人.  你地做父母如果都唔教, 你唔通等學校阿Sir幫你教??  還是等政府代你教???  社會同人生一樣殘酷, 你地無能力保護小朋友一世.

父母們, o係你地滿足小朋友下一個要求之前, 請問問自己:"我幫佢, 會否變成害佢???"

相關搜索目錄: 電腦
唔好話離開髐G十年, 即使到死o個日我都會係香港人!!!

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-1-9 07:42 發表
父母們, o係你地滿足小朋友下一個要求之前, 請問問自己:"我幫佢, 會否變成害佢???"
講得好..

好似我貢..亞仔就黎七歲..
佢除左綁鞋帶未識之外..
乜都曉..拔..我唔係屋企..
佢就樣樣自己做..
我一係屋企就嗌到我頭暈.
鬧又鬧過..

我都唔知典算

我記得自己六歲先至識綁鞋帶, 我阿爸教極, 我都唔識, 鞋帶時時綁到變死結.  係一年班d同學教我既, 我先至識自己綁. 24年後, 有個細過既我同事, 我又係佢上司, 佢教我綁鞋帶, 我先知鞋帶可以綁兩次蝴蝶結, 唔洗咁易luck鞋帶.

綁鞋帶有壓力.

我個仔十四個月, 成日蚊自己既橡筋鞋帶, 佢應該有d天份.

冇錯! 有好多野要 let go. 做父母只要教佢地方法同結果就夠, 過程一定要佢地去領悟的. 就好似今日教個大女踩單車, 先教佢mug野係 gyroscopic effect, 然後再教佢如何平衡, 再整走兩個輔助輪, 玩左一個鐘就會玩兩個輪o既單車. 玩完之後佢仲同我講平衡的心得 -- 沒有速度就平衡唔到 (gyroscope o既原理).

今次回國, 離開左短短三個月, 我覺得個女大左好多.

個細女講:爸爸多左好多白頭髮呀 ! 照照鏡真係成頭都白曬.

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-1-9 01:22 PM 發表

講得好..

好似我貢..亞仔就黎七歲..
佢除左綁鞋帶未識之外..
乜都曉..拔..我唔係屋企..
佢就樣樣自己做..
我一係屋企就嗌到我頭暈.
鬧又鬧過..

我都唔知典算
唔好鬧, 唔好緊張, 有時大人好多理所當然o既野, 細路係唔會明的, 如果用"教"不如用啟發同領會會好d. 佢地一明白左點做, 做的會比我地更好. 做家長千萬不要拿自己的孩子跟別人比, 佢地聽起來會不高興而且會有反效果. 就好似我唔鍾意個女同我講誰朋友的車比我家的車大比較舒服(七人車). 我總是不回答佢呢投訴, 等佢大個d就知佢而家坐緊o既好定 "現代" 好.
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-1-14 20:21 發表

唔好鬧, 唔好緊張, 有時大人好多理所當然o既野, 細路係唔會明的, 如果用"教"不如用啟發同領會會好d. 佢地一明白左點做, 做的會比我地更好. 做家長千萬不要拿自己的孩子跟別人比, 佢地聽起來會不高興 ...
唔曉典啟發丫..
有乜計仔教下我

btw..我都矛將佢同其他小朋友比較

朋友教的:
1. 千萬不要在他們面前讚別的孩子而貶低他們 (激漲法是行不通的)
2. 在不危及佢情況之下比佢參與 (滿足了他們的好奇心就不會打擾, 甚至可以幫忙)
3. 佢要發問是盡量用心去聽同解答 (佢以後會模仿你聽佢咁, 答佢是給他資料)

我自己有時都做唔到, 但我一直嘗試去做. 而個大女反過來教我要 let go, give her a chance--她說不怕掉在地上.

有耐性的父母就有有耐性的小孩; 有智慧的父母, 小孩也笨不到那裡去.

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-1-15 17:59 發表
朋友教的:
1. 千萬不要在他們面前讚別的孩子而貶低他們 (激漲法是行不通的)
2. 在不危及佢情況之下比佢參與 (滿足了他們的好奇心就不會打擾, 甚至可以幫忙)
3. 佢要發問是盡量用心去聽同解答 (佢以後會模仿你 ...
收到...喎薈賤量做架啦

引用:
原帖由 ※京子※ 於 1/14/2007 05:21 PM 發表

唔曉典啟發丫..
有乜計仔教下我

btw..我都矛將佢同其他小朋友比較
Hi 煎煎,

我覺得你應先停落黎, 諗諗你到底想點?? 你又想你個仔點???
如果你個仔聽晒你話, 你係咪就會好開心???  你好可能訓練緊佢做 Yes-man架啵...  其實你想佢學鴷i能係識得體諒別人, 包括父母儱P受.  媽咪做野好辛苦, 如果你係錫媽咪儭僉I解唔幫鴾漵O?? 點解唔照顧鵀菑v??  話佢知如果你照顧鵀菑v, 我會好開心!  到佢肯幫手時, 亦一定要讚同encourage.

以上只係個例子.  想清楚你想你個仔學識D乜???  點樣做好一個人!!
我自己在仔女兩三歲時就開始教佢地:
1) 做人要識愛錫自己, 愛錫自己=愛錫父母
2) 要識尊重別人, 要有禮貌, 唔可以自私.
3) 要學做開心鴾H
4) 要坦白, 唔好自己騙自己
當然, 以上只係個人人生觀.  你可以教佢做人一定要成功, 唔成功不如死鼳\!!  Just kidding.

我地做家長父母, 好多時會不自覺地講一套做一套.  要教好子女, 先要學自我反醒. 小心教髐p朋友一D你唔想佢學鼣. 好似如果佢做錯野, 你第一個反應係先了解佢做錯麰鴞], 定係一見到就鬧佢呢???  佢從中學到鼣ㄜ囍P.
小朋友好似一塊鏡, 人地點教佢地就點反應.  我地sub-consciously 教佢地鴾鎍onsciously 教佢地鵀h同重要.  如果我o係仔女面前發脾氣=我唔尊重佢地, 所以我會搵機會同佢地say sorry.  其實等於身教佢地認錯.

舉多個例:
見到佢地唔開心, 你可以鬧佢, 然後收工; 但你亦可以搵機會同佢地"king".
1) 等佢地知你關心佢, 第日佢地會識關心人
2) 建立良好溝通, 第二時佢大個有問題先識搵你"king".
3) 開解佢, 教佢了解問題, 學習搵解決方法.
4) 教佢面對感受, 建立EQ, 等佢知道, 唔開心唔等於要發脾氣.  

少少意見, 不喜勿小!!!  

唔好話離開髐G十年, 即使到死o個日我都會係香港人!!!

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-1-17 08:38 發表

Hi 煎煎,

我覺得你應先停落黎, 諗諗你到底想點?? 你又想你個仔點???
如果你個仔聽晒你話, 你係咪就會好開心???  你好可能訓練緊佢做 Yes-man洵A父母儱P受.  媽咪做野好辛苦, 如果你係錫媽咪儭僉I解唔幫 ...
好有用..旦我慢慢試下多謝無名

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-1-1 04:27 PM 發表
好多鞋都係用魔術貼, 咁用鞋帶咪少左o羅
Agree!!!!
同真係過度保護

相關搜索目錄: 魔術
好心無好報,世界無天理,我一定要做真小人,偽君子因住收尾個幾年。

重有好多小朋友唔識食成個蘋果, 因為大家切開細細粒俾佢地食........

大人唔引導d細路去做生活上的技能, 仲比咁多玩具佢地傷腦筋, 佢地會得閒學果d有用o既野嗎 ?

我地細個時, 要大人買玩具真係難過登天, 好多時玩o既野都係自己設計自己造的, 如:橡筋槍, 波子機, 燈籠, 面具, 風箏, 玻璃線....

相關搜索目錄: 玩具

我個仔竟然同我一樣, 鐘意玩衣夾.
玩具要同個仔一起玩, 佢致會有心機玩.

相關搜索目錄: 玩具

THATS RIGHT

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。