推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

萬象城味千拉面見聞

萬象城味千拉面見聞

上星期日一條友去萬象城逛公司,因為要買份禮物返公司玩交換X'mas gift,傻下傻下由12點行到3點,發覺有d肚餓,走左去地庫間味千食碗面,頂下個肚先甘話

企享門口,扮晒野睇餐牌,甘有個服務員妹妹仔,就落晒咀頭說我入去,當然就係話如果唔好食,你今晚陪我食飯個隻對白啦

招呼左我坐低(係坐坐享大堂中間張大檯的其中一個位),另外一個服務員就攞筷子呀,茶呀甘啦...同時俾左包紙巾我,我開頭以為要錢所以話唔要,佢就話免費的,甘我又好有骨氣甘話"我都有,你拿回去啦",點知佢居然完全唔理我甘,由得包紙巾放享度唔通自己扮野失敗俾人睇穿左

落完單,就on 99甘四維望,發覺這間店的服務員係完全冇笑容的,見到有人叫埋單,條服務員妹正享度入緊其他單,但係佢係唔會跟個客說"稍等",我仲以為佢聽唔到,但係佢入完手頭d單,就問個客係咪埋單,真係有d覺得佢地唔知有冇造職前訓練的....還有些更離譜,當著大班客面前,有個服務員妹大聲叫"誰在那邊攪的誰負責,我不理" 味千拉面喎,個品牌都唔弱架,點解會係甘

跟住有攤野,仲騎呢....在我坐位冇幾遠,有一對本地普通話男女,廿幾歲個隻,叫左個炒飯,可能唔知咩事,佢地覺得d味道唔係好對路,就成個冇食到叫服務員來問,我見到個男的都非常有禮貌要求另外換一個,完全沒有激動的狀況,可能個服務員妹揸唔到主意,就另外叫左條著裙四眼妹來,我唔係聽得好清楚,好似係條四眼妹死都唔肯換俾佢,應該係言語之間,個陀地男,開始激動,不過都只係說話提高了聲線

理論左一陣,終於要搵男經理出來,最後同佢換個飯,同自動自覺送左兩個雪糕俾個對男女...在整件事裡,小弟覺得不論個客要求換食物的理據是否充分,但是作為店員的都不應該把事件拖得太久,只是一碟炒飯,而且個客基本上都冇食過,咪換左俾人就可以盡快攪掂件事,不須要在自己店裡跟客人理論,因為其他客人不知袖裡的,還以為這店有什麼不妥,很容易店譽也沒有了

這樣處理一件普通事情也出現這種情況,看來他們的待客之道,真的要再訓練訓練了

相關搜索目錄: 普通話

講真, 香港啲服務業水準唔差架
尤其係早幾年個市最差嗰陣

最近啲人搵到又駛得爽先會差翻
獨來獨往闖四方,無拘無束到處蕩,全心全意為理想.一生一世有願望。
今時今日朝庭上,奪權奪利有奸黨,害國害民的奸黨,一分一秒要對抗,
作威作福欺良民,奪財奪色像豺狼。
無法無天滿罪狀,一心一意來對抗,出錢出力想辦法,救國救民殺豺狼。

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-12-12 02:27 PM 發表
講真, 香港啲服務業水準唔差架
尤其係早幾年個市最差嗰陣

最近啲人搵到又駛得爽先會差翻
甘香港有劉德華名句...."今時今日甘o既服務態度,係唔得架" 嘛

小弟去過東莞長安的味千拉面,服務態度又唔錯喎!
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

正常拉! 他们一直是这样的

我見過深圳地鐵地勤同客嘈, 鬥大聲
又見過火車閘口個女人講錯number唔肯認
重用個大聲公同人拗
我只會覺得呢d係人既基本質數問題

引用:
原帖由 kim macky 於 2006-12-16 05:17 PM 發表
重用個大聲公同人拗
同意.....深圳是一個硬件已接近大都會水平,而軟件(公民意識)還欠一大段路的城市,所以我們這"北漂"人士,應該好好享受他們的硬件(只用首半年,因為缺乏保養使用后6個月已殘,新開的豪華sn就是好例子),軟件就用較寬容的態度去接受吧

引用:
原帖由 aduck1 於 2006-12-18 05:21 PM 發表

軟件就用較寬容的態度去接受吧
ummm... i would say i can "understand" it but i won't "accept" it

想問下萬像城係邊到....?地鐡到唔到....?

引用:
原帖由 micsini 於 2006-12-21 09:44 PM 發表
想問下萬像城係邊到....?地鐡到唔到....?
深仔地鐵...大劇院站......................

味千拉面 VERY BAD!!! bad food and bad service!!

引用:
原帖由 kim macky 於 2006-12-16 05:17 PM 發表
重用個大聲公同人拗
一矢中的!!!

引用:
原帖由 aduck1 於 2006-12-18 05:21 PM 發表

同意.....深圳是一個硬件已接近大都會水平,而軟件(公民意識)還欠一大段路的城市,所以我們這"北漂"人士,應該好好享受他們的硬件(只用首半年,因為缺乏保養使用后6個月已殘,新開的豪 ...
as well !!!

深圳本就是一個移民城市,90%的人口都是外來,整體素質的確有待提高,可路都是一步一步走出來的,給點時間好不好?難道樓上的各位一生下來就什麽都懂?隨意的貶低別人,從根本上說就是自己的素質還有待提高。

^ 懶, 唔知衰, 衰左唔肯認籍口多多都係一般大陸人既通病
俾多50年你又點o丫, 一切要由基本做起

引用:
原帖由 kim macky 於 2006-12-31 07:49 PM 發表
^ 懶, 唔知衰, 衰左唔肯認籍口多多都係一般大陸人既通病
俾多50年你又點o丫, 一切要由基本做起
我這人沒什麽好,但也知道有錯就認,挨打立正,你又知道什麽???
大陸人的通病?張嘴閉嘴就顯示了你的自卑,你以爲你是香港人就可以看不起大陸??
給多50年?需要嗎?你知道30、40年前的大陸是什麽樣子?你知道變化有多大?
光會閉門說話,什麽都不懂才是你這樣的人的通病!!!
讓你回退到英國佔領前,不過也是魚村發展起來的,別忘記你的根本!

對不起,各位香港的同胞,我也經常過去的,不想針對誰,只是針對樓上的這位自認爲開化的原始人種。

引用:

同意.....深圳是一個硬件已接近大都會水平,而軟件(公民意識)還欠一大段路的城市,所以我們這"北漂"人士,應該好好享受他們的硬件(只用首半年,因為缺乏保養使用后6個月已殘,新開的豪 ...
完全同意這種想法和做法。
對於硬件,我是充分的去享受它的性價比。
對於軟件,則完全採取寬容的態度。其實很簡單,假如沒法子用寬容的態度去消費,那麽消費起來也不高興。不如不要去,留港消費算了!
而事實上,過去五年,有目共睹,國内無論在軟硬件方面都有長足的進步。給多幾年,應該更多驚喜!!!

味千拉面 IS ...

引用:
原帖由 DaxWong 於 2007-1-1 10:18 PM 發表

我這人沒什?好,但也知道有錯就認,挨打立正,你又知道什????
大陸人的通病?張嘴閉嘴就顯示了你的自卑,你以為你是香港人就可以看不起大陸??
給多50年?需要嗎?你知道30、40年前 ...
講中左呀, 咁激動o既

不是每个大陆人都是这样的...

大陆人也有好人,只是你们接触得比较少而已,请尊重每个地区每个人的人格!!!
想要别人尊重你,首先请你先学会怎样尊重别人....

你可以投诉,也可以那出来讲,但是不可以侮辱...
相对别人这样对你的话你也会不爽,不是吗?

我係萬象附近住,萬象間味千一向好差,我好少去. 其實services level有差距好正常. 如果唔係點解會重有人工差距.

不過"甚麼大陸人通病"這些真的好難聽. 正如香港也有服務好與不好的地方. 你去果度就要適應果度生活.

我相信是文化的問題! The waitress feel that you like this shop, you step in this shop , If you don't like, you don't come in. They don't care. If the shop shut down, they would find another job immediately.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。