推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

大良八記椰子糊

大良八記椰子糊

上星期日去左九龍城, 諗住行去大良八記食佢星期日先有既椰子糊啦....
點知佢地話已經唔再賣
同埋佢牆上面既舊剪報同價錢牌都已經拆左

上網查下, 好似話佢地已經轉手, 而家係集團式經營, 仲可以加盟特許經營添......

又一間傳統手作仔無聲無色地消失了.......

回復 1# 的帖子

今時今日,傳統手作仔實在難以謀生,就如六十年代,新填地街的邊做邊賣的木桶,銅盆,舊車轆做鞋底的皮鞋.......................等等,都消失到無影無蹤。
即使現今,灣仔碼頭做到出名之後,發展成大企業,全自動機器生產,想要真一點,唯有自己動手。

引用:
原帖由 陳咀扁 於 2010-11-9 10:38 PM 發表
上星期日去左九龍城, 諗住行去大良八記食佢星期日先有既椰子糊啦....
點知佢地話已經唔再賣

上網查下, 好似話佢地已經轉手, 而家係集團式經營, 仲可以加盟特許經營添.. ...
完全變了,全部野加嗮價,變成許留山那款,no good!

引用:
原帖由 杜友明 於 2010-11-10 07:45 發表
今時今日,傳統手作仔實在難以謀生,就如六十年代......................全自動機想要真一點,唯有自己動手 ...
還要兩口子一齊動手先至好味

引用:
原帖由 choihung 於 2010-11-10 23:47 發表

完全變了,全部野加嗮價,變成許留山那款,no good!
,  小肂捔I呀!?

回復 2# 的帖子

灣仔碼頭都話係佢自己搞丫
大良八記應該只係得番個名

唔知而家佢地d糊仲係唔係響九龍城間舖度磨呢?

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-11 09:08 AM 發表

,  小畆畆點呀!?
公私兩忙!

引用:
原帖由 choihung 於 2010-11-12 00:12 發表

公私兩忙!
身心疲勞, 9更都唔, 虛火上頭會爆暗瘡

相關搜索目錄: 暗瘡

今日行過佐敦果間, 外表冇乜變, 但係望入去又係又改左menu, 連點心同盅頭飯都冇左......

最衰係偷工減料, D 湯丸細粒皮厚兼餡少!!!!!

引用:
原帖由 陳咀扁 於 2010-11-9 22:38 發表
點知佢地話已經唔再賣

上網查下, 好似話佢地已經轉手, 而家係集團式經營, 仲可以加盟特許經營添.. ...
好多名店多年前已經係咁, 商業社會的特色.   

你有聽過滿記 (Honeymoon) 嗎?   

黑水不黑、豆沙不沙

西區「源記」糖水,斷斷續續幫襯左佢超過半個世紀,但其出品質素已今非昔比,
以前的桑寄生茶,黑「monk」「monk」,真係可以止咳,老豆一有幾聲咳就會叫
我帶個漱口盅去買兩毫子返屋企,現今的已經淡好多,無咁好味。

綠豆沙更慘不忍睹,好似漿糊一樣,一點也不起沙,唔知點解仲係咁好生意。

相關搜索目錄:
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-11-20 23:20 發表
黑水不黑、豆沙不沙

西區「源記」糖水,斷斷續續幫襯左佢超過半個世紀,但其出品質素已今非昔比,
以前的桑寄生茶,黑「monk」「monk」,真係可以止咳,老豆一有幾聲咳就會叫
我帶個漱口盅去買兩毫子返屋企,現 ...
你老豆飲桑寄生止咳係呃你, 我估係風濕痺痛, 腰膝酸痛,  我寄住第二街時, 長輩就時不時要買回來當止痛茶飲,
長輩話, 源記d桑寄生茶有當歸,杜仲,牛膝,獨活加料, 所以有此效果, 90s年代, 已唔知係乜了?
但老何就學識呢幾味藥, e+年過花甲, 久不久都煲來飲, 效果呢, 行完山後飲, 一流

相關搜索目錄:

回復 12# 的帖子

小弟久唔久都會幫襯下, 不過真係貴左D, 很多年前聽說源記已賣左檯, 不知真定假, 水準似乎係差左D。 桑寄生可以止咳又真係未知, 正如何老大講,竇兄諗返轉頭可能比老老竇呃左都未定!   西區重有乜好介紹 ?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-11-20 23:20 發表
黑水不黑、豆沙不沙

我帶個漱口盅去買兩毫子返屋企,現 ...
10 多年前, 我已有做老襯之感.

個次約 10 人, 去蓮香食晚飯, 飽餐, 再吃糖水. 埋單大約是蓮香 價錢 1 半...

當時我呆o左...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-21 16:39 發表
10 多年前, 我已有做老襯之感.
個次約 10 人, 去蓮香食晚飯, 飽餐, 再吃糖水. 埋單大約是蓮香 價錢 1 半...
當時我呆o左...
Sue 姐 十人若然 encore 甜品, 再加雞蛋糕, 消費=蓮香一半, 毫不意外。奇怪的是源記依然假日及晚上其門如市。

最衰係偷工減料     

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2010-11-25 00:15 發表

Sue 姐 十人若然 encore 甜品, 再加雞蛋糕, 消費=蓮香一半, 毫不意外。奇怪的是源記依然假日及晚上其門如市。
有老有細, 應該冇人人 encore 甜品, 雞蛋糕 share, 所以先咁 shock...

good  sharing

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。