推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

心口碎大石

心口碎大石

心口碎大石 唱懷舊金曲廟街時光倒流五十年
【本報訊】無論是「 Ja Ja Jumbo」抑或是「當年相戀意中人」,如果你聽一句便可以接住唱下去,證明你未忘記老香港風情。昨晚廟街榕樹頭聚集了 200名熱愛六、七十年代大笪地情懷的香港人,一邊聽懷舊金曲,一邊欣賞心口碎大石。有多年前移民的回流港人,專程到場緬懷追憶,睇到拍爛手掌。
放大圖片
大會安排了占卜算命攤位供市民問前程。
放大圖片
有演員扮成「小鳳姐」和「肥肥」大唱金曲。
勾起老香港回憶 年過 60的孔太 30多年前移民加拿大,最近回港探親,得知昨晚榕樹頭公園舉行「油麻地懷舊風情同樂日」,早早到場霸位。她說:「雖然我以前住港島,但都鍾意去廟街,今晚節目勾起我好多回憶,睇得好開心。」另一位 43歲的何先生是油麻地「原居民」,「我係水上人,細個阿爸成日帶我行廟街同食喳喳,當年仲有水上雲吞 麪,𠵱家已經食唔到」。
放大圖片
心口碎大石深入民心,當年電視台也仿效。 黑白圖片
放大圖片
小朋友表演叠羅漢。
放大圖片
70年代的廟街算命師。
放大圖片
廟街聞名的煲仔飯。
放大圖片
榕樹頭公園懷舊風情表演吸引近二百人到場觀看。
昨晚大會在敲響一聲銅鑼聲,邀請春風劇團演出多齣懷舊劇,當中一幕是心口碎大石,不過是搞笑版。何先生說:「呢啲得啖笑啦,當年我細個睇過真正心口碎大石,感覺震撼好多。」大會還有「肥婆蘭」和「筷子姊妹花」等人物,以喜劇形式表演纓槍,又有老夫子在榕樹頭勇救陳小姐,上演一幕英雄救美,其餘角色造型還包括「林亞珍」、「肥肥」和「小鳳姐」,齊齊搞笑,現場觀眾都大讚夠氣氛。大會在台下設置了多個攤位,包括麪粉公仔、叮叮糖和占卜算命等,重現、六七十年代情景。 70年代在廟街賣檸檬乾和飛機欖的 Raymond表示,過去廟街地攤還有一項特色,如今已不復見,「以前邊有電燈,人人都係用氣燈,冇𠵱家咁光。」兒時經常到廟街的陳小姐說,如今廟街雖然有很多不同款式的煲仔飯,但就沒有從前流行的「田螺煲仔飯」。油尖旺區節統籌委員會主席高寶齡表示:「廟街是油尖旺區最旺地方,展現咗五六十年代港人拼搏特色,希望透過今次活動可以加強市民對呢區認識。」除昨日晚會外,還會舉辦文化導賞團,參觀果欄、街市和玉器市場。

搞笑版「心口碎大石」演員表情十足,台下則睇得過癮。 黎樹雄攝

當年行榕樹頭你最難忘係乜野呢?

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-20 09:29 PM 發表
當年行榕樹頭你最難忘係乜野呢?
當然星花姑娘、廟街皇后啦!

東施效顰而已。廟街一向都唔唱當年相戀意中人呢種粵語流行曲,更何況Ja Ja Jumbo?唱曲大都集中在現今政府合署一帶(廣智戲院後面至現今的天后廟左近),而都只是唱粵曲而已,那時唱完戲,姐姐仔欏住個托盤賣陳皮梅、話梅等零食,可以俾一毫,可以兩俾毫,有錢可以俾一蚊。至於當年相戀意中人(舊歡如夢、相思淚等),係唔會有真人唱,那時廟街大大小小的攤檔,擺賣的是盒式錄音帶,每至黃昏,就播唱聲帶,吸引遊人光顧,時賣10元三盒,十分熱鬧。至於黑膠唱片,多不擺於路中心,而是擺放靠於行人路內側,分得十分清楚。所謂有人唱舊歡如夢,係受電影影響而已。

回復 1# 的帖子

哎也, 走雞添 !  幾時舉辦架 ?  好似無乜大事宣傳。 少年時都係廟街常客黎架 ! 乜都有, 五光十色, 又勝在夠經濟。 下次幾時有 ?

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2010-11-21 12:02 發表
哎也, 走雞添 !  幾時舉辦架 ?  好似無乜大事宣傳。 少年時都係廟街常客黎架 ! 乜都有, 五光十色, 又勝在夠經濟。 下次幾時有 ?
反而亞哥唔肯帶我去, 驚雜. 讀大學時, 跟 d 師兄去...

引用:
原帖由 mygo 於 2010-11-21 10:31 發表
東施效顰而已。廟街一向都唔唱當年相戀意中人呢種粵語流行曲,更何況Ja Ja Jumbo?唱曲大都集中在現今政府合署一帶(廣智戲院後面至現今的天后廟左近),而都只是唱粵曲而已,那時唱完戲,姐姐仔欏住個托盤賣陳皮梅、話 ...
mygo d 記憶力

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-21 16:45 發表 mygo d 記憶力
皆因時家在廟街附近,每逢日落,就播聲帶,當時最流行邊首歌,簡直完全唔使諗都背得出黎。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-21 16:44 發表 反而亞哥唔肯帶我去, 驚雜. 讀大學時, 跟 d 師兄去...
其實冇咩雜既,唔慣既人就會好驚。

我就成日響廟街做人。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。