推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[原創] 活動公仔書

活動公仔書

記得細個時屋企仍未有電視,放學後走去廣智戲院(現甘肅街政府停車場附近),那裡有公仔書檔,一毫子有幾個牌仔,一個牌仔可以租一本公仔書,又或者可以換一包陳皮梅或者一包欖,一毫子可以消費幾日。但有時睇得公仔書多,就想搵新野,那時有一檔湩動公仔書,斗零可以睇三本,小販用一個木箱,整幾個小圓孔(附放大鏡),放一本好細公仔書入去,我就用一個木箱墊高先夠高睇到,然後由一個摩打不停的翻頁,公仔書好細本,大約現今一張廿蚊紙的四分一。可以一次過同時播三本左右。裡面的圖畫其實是印著不停的動作,在快速捲頁下,就成了活動模式。
其實十分無聊,又冇聲,又唔知故事講乜,只係見到一個或兩個公仔響度郁,而且仲要黑白。但當時唔睇呢D,又有乜野睇呢?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-11-27 00:39 發表
記得細個時屋企仍未有電視,放學後走去廣智戲院(現甘肅街政府停車場附近),那裡有公仔書檔,一毫子有幾個牌仔,一個牌仔可以租一本公仔書,又或者可以換一包陳皮梅或者一包欖,一毫子可以消費幾日。但有時睇得公仔書 ...
MYGO 只是大我幾年, 點解我未見過活動公仔書既 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-27 17:08 發表 MYGO 只是大我幾年, 點解我未見過活動公仔書既 ?
呵呵,黃小妹,呢D野一定要響小販集中地區才有。而且係走鬼檔。用一個紅色木箱,一個木腳架就開檔了。
但其實真係冇野好睇,非常搵笨,一本公仔書,仲要掀得咁快,一陣就睇完,絕對不符合小童那時的「消費原則」。

講番起小販,細個時番學每天幫襯大叔買燒賣粉果做早餐,大叔心情好時不時「省多粒」,且態度友善,對大叔好感油然而生。
一日,聞母曰,大叔被小販管理隊抓去,打至遍體鱗傷,那時義憤填膺,竟跑去街市的販管隊辦事處門口查看,並心想年長後當警察抓販管隊,自此大叔再無擺賣,也不知去向,為此事居然不開心成個月。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-11-27 17:30 發表

一日,聞母曰,大叔被小販管理隊抓去,打至遍體鱗傷,那時義憤填膺,竟跑去街市的販管隊辦事處門口查看,並心想年長後當警察抓販管隊,自此大叔再無擺賣,也不知去向,為此事居然不開心成個月。 ...
發覺 MYGO 好感性, 應該好多女性好友, 同你傾心事...

今非昔比, 香港是進步很多, 而加咁做, 未死過.

只是相差幾年, Ah Sue 細個見既小販, 是好阻街; 亞哥仲話我知, 街口買白粥/腸粉 既牌檔, 有幾袈小巴. 其實好有錢...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-27 21:17 發表 發覺 MYGO 好感性, 應該好多女性好友, 同你傾心事... 今非昔比, 香港是進步很多, 而加咁做, 未死過. 只是相差幾年, Ah Sue 細個見既小販, 是好阻街; 亞哥仲話我知, 街口買白粥/腸粉 既牌檔, 有 ...
呵呵,的確,女性朋友做野如是、讀書如是,都比較易傾心事,就算幫我搞保險的靚女Sales,也經常和我說起她的私人事,有時,我覺得佢地有D唔當我係男人。

相差幾年,就係幾年,也係完全變化的幾年,就係暴動之後,港府對港施政已經係完全唔同了。

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 mygo 於 2010-11-28 01:39 發表

呵呵,的確,女性朋友做野如是、讀書如是,都比較易傾心事,就算幫我搞保險的靚女Sales,也經常和我說起她的私人事,有時,我覺得佢地有D唔當我係男人。

相差幾年,就係幾年,也係完全變化的幾年,就係暴動之後 ...
我都係同男性好傾 d, 不過佢地當我係兄弟. 當時亞哥 / 家姐 成日長嗟短嘆...

好彩都標到尾會.

感想:
左派暴動, 普羅大眾 都有 d 得益.
港英政府, 其實好有統治智慧. 唔同而家, 屢試屢敗.

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-28 18:22 發表 我都係同男性好傾 d, 不過佢地當我係兄弟. 當時亞哥 / 家姐 成日長嗟短嘆... 好彩都標到尾會. 感想:左派暴動, 普羅大眾 都有 d 得益.港英政府, 其實好有統治智慧. 唔同而家, 屢試屢敗.
講番而家既管治班子,十日十夜都講唔完。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。