推介:| 汽槍 | 軍服 | 直升機 | War Game | 軍用品 | 軍事模型 |

發新話題

老虎工廠

5 號車間既工作主要係幫老虎裝修內外,比如下面既公仔,放左好多零件响度,由左起係油箱 ; 棟高一支支既係避震機既扭力杆,再打後就係車頭既散熱風扇,再去既就係 ........ 睇唔清楚添,唔知係乜差野,不過一定係冇佢就唔得果隻.

相關搜索目錄: 裝修
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

在 5 號車間的流水線上,由 3 號車間精磨妥當的老虎車殼就被排成一列,逐一接受掛接內外附件.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

同樣是 5 號車間的生產線,向前的車體已經裝上不同附件,最後的車殼上的炮塔環,給精磨得如鏡子一樣.

同樣是 5 號車間的生產線,向前的車體已經裝上不同附件,最後的車殼上的炮塔環,給精磨得如鏡子一樣.

#28又睇唔到

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-16 19:41 發表
#28又睇唔到
I wanna to die!

好勒,而家都唔知佢行到第幾步勒,總之就係一路睇一路估啦!呢個角落頭果度一棟棟大鐵餅又係乜傢伙呢?哦 ------- 原來係路輪.果位師父好像係响張鑽床上便幫 d 路輪開窿.旁邊有架老虎已經 tune 好晒可以出街勒.

等 d 路輪開好窿之後,就交俾呢班哥仔裝個 frange 上去,應該係用黎加固佢掛?

#33又睇唔到 想死

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-17 11:24 發表
#33又睇唔到 想死
你唔 see 艾思!

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-17 11:24 發表
#33又睇唔到 想死
[local]1[/local]

引用:
#33又睇唔到 想死

引用:
#33又睇唔到 想死

引用:
#33又睇唔到 想死
再黎 ~~~ 睇下呢死定艾思!

鐵餅原形既路輛每個直徑 80cm,即係 31 吋半.經過打磨之後就轉去其他部門,在外圍用螺釘加上圓佛蘭 (flange) 上去,作用係加強路輪強度,而呢種路輪已經係第二期產品,因為老虎首期路輪係冇加個圈咁笨實既,而係响個輪邊用熱燙方式加個橡膠外圈上去.不過因為後來橡膠唔夠料,至改為用鋼轆硬食,但係咁重可以加強車體承托力.

圖中班工友就係為路輪加上 flange ,在兩個路輪檯之間後方地下可以見到一棟 flange .

好勒,睇過下路輪就轉頭去睇下老虎腳仔既主力驅動輪 (drive sproket) ,老虎所有大件配件主要都係用錳鐵合金鑄出黎既,錳可以增加成品既強度,,如果只得生鐵就會脆,就好似三合土入面如果冇沙剩得紅毛泥一樣,都係一受壓就會裂開爆口.

所以老虎既車轆都係用錳鐵合金鑄成,下面可以見到有兩位師父正在為一個驅動輪做打磨,而照片右面地上就有一批仍未加工既驅動輪原形成品.左面位師父拎住個大牙餅,呢個係準備裝上去驅動輪上面既,因為驅動輪本身冇鑄棚牙出黎,係後期再加裝上去既.

由這張照片就可以更清楚看到老虎個驅動輪的成品,左右兩行牙都是另外用螺釘鑲兩個牙圈上去,而在靠車身的驅動輪內,是有一組齒輪為驅動輪變出更大的扭力.

[img][/img]

呢位師父正在一台鐮床上為老虎個避震髯鑽孔,這個孔將會套在扭力杆上.

當 FIT 好左件避震臂之後,就將佢由一頭插入車殼內,再由另一個插入一支扭力杆,就組成一個避震系統勒.

呢位仁兄正將一支扭力杆由一頭插入對面條避震臂入便.

當完成安裝避震臂同扭力杆工作之後,就係將路輪掛上去勒.留意路輪外圍有膠圈,即係話呢 d 係早期產品.

焊工在路輪上燒電焊?我不明白他為什麼要燒焊?按理所有零件都係可以用螺絲拆出黎,又點解要燒焊呢?燒死左以後要換野又點拆出黎?而燒焊位置似乎接近膠圈,又會唔會令膠圈變形?

這架老虎還沒有裝好路輪就先上車頭 ------- 650 匹的 Maybach H210 P45 V12 水冷電油車頭.

由背景人物看上去,應該是同一個車頭同一架老虎.

車間內的老虎半製成品.

七七八八就可以裝履帶,先把履帶放好在地台上,然後吊起架老虎放上去.不過咁重未得架,重有好多野跟尾.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。