推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

90 1234
發新話題

Old Pics found in the internet Phase II

Old Pics found in the internet Phase II

..............
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

.............
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

Old Pics found in the internet

ces 兄,這裹你應該最熟悉吧?

另請老何兄跟一跟眼,這條是不是你記憶中的第二街呢?

不扮高深,只求認真......

回復 4# 的帖子

多謝理大哥, 第二街對我親切如故鄉

Ne 張相, 贊育已落成, 老何寄住第二街時, 尚在建築中;有長輩鄉人業建造, 在贊育地盤開工,
時不呼叫我等百厭星, 往取廢木料作柴薪用, 一小友多才多藝, 把癈料以一斧即可做對自制屐,
神乎其技, 光影浮雲, 快60年了. 人間多精彩, 往事更堪憶!

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 ces 於 2010-12-24 01:48 發表
多謝理大哥, 第二街對我親切如故鄉
ces 兄,這一張好圖,勾記我們不少童年回憶,
一毛子四個楊桃,是多麼令人回味,不知道是50還是60年代的事了?
小孩子們多數是無鞋著,
大人們都是喜歡痞,不讓大陸同胞專美,
圖左方有一黑色像煙卣的物體,是不是第二街地下公廁的通風井呢?
右方有一白色建筑物,應是港燈的收費處吧?
記憶所及,好像後來變為匯豐銀行。
如果無記錯,我應該在1970年在那裹開立人生第一個銀行戶囗,

ces 兄,可否幫我確証一下那處是否曾經為匯豐銀行?

相關搜索目錄: 銀行

理兄觀察力强, 如果你唔講, 真係唔知公廁完來有條嘢,白色個度外牆有 The Hong  兩字, 相信係 The Hong Kong Electric,
至於將來係咪變咗滙豐, 真係完全冇印象,

一毛四個楊桃, 猜照片係 1950年前的吧,  (後記 : 見贊育應是55年後)

70年代中我己不在西區住, 但喺西區做野,
照片地点每月經過幾次, 我地可曾面對面行過 ?

國泰航空﹙Cathay Pacific﹚往南洋﹙Nanyang﹚:
緬甸﹙Burma﹚:仰光﹙Rangoon﹚;
菲律賓﹙Phillipines﹚:馬尼刺﹙Malila﹚;
越南﹙Vietnam﹚:海防﹙Haiphone﹚;
馬來西亞﹙Malaysia﹚:亞庇﹙Kota Kinabalu﹚、山打根﹙Sandakan﹚、納閔﹙Labuan﹚。

一毫四個生果?呵呵。

引用:
原帖由 skynqq 於 2011-1-2 23:18 發表

C兄,仲有無多D關於第二街的相片?我父就是在相片中"佑光士多"傍開酒庒,名叫"醴香酒庒".......
C兄,原來又係西區街坊,勞煩幫手跟跟眼,這張照片是何處?

引用:
原帖由 mygo 於 2011-1-2 19:45 發表
一毫四個生果?呵呵。
一毫四個君莫笑,孩時鮮果幾人嘗。

50年代生果價錢我都唔知平定貴,但都無錢買,所以都好少食生果,
記得孩時有時候會和小朋友住上環果欄執生果食,因為好多時果欄會
將些爛生果掉出來,有些都仲食得。

試過執些爛橙回來,批左爛的部分,擺在第二街路中心街市賣,一二
毫子一份,居然有亞婆來買。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-1-6 23:40 發表

一毫四個君莫笑,孩時鮮果幾人嘗。

50年代生果價錢我都唔知平定貴,但都無錢買,所以都好少食生果,
記得孩時有時候會和小朋友住上環果欄執生果食,因為好多時果欄會
將些爛生果掉出來,有些都仲食得。
...
家姐話佢 5/6 歲食唔飽, 要偷番薯; 到我5/6 歲, 食生果幫助消化.

• 1 切都是命...
  • 香港真係好.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-1-6 23:40 發表 一毫四個君莫笑,孩時鮮果幾人嘗。 50年代生果價錢我都唔知平定貴,但都無錢買,所以都好少食生果,記得孩時有時候會和小朋友住上環果欄執生果食,因為好多時果欄會將些爛生果掉出來,有些都仲食得。 ...
生果就真係冇乜印象。但記得唔係咁平,食完飯同老豆行廟街,食件西瓜都一毛子一件,此記憶最強。而家老豆仲都成日欏番出黎講。

引用:
原帖由 suewong 於 2011-1-9 15:30 發表 家姐話佢 5/6 歲食唔飽, 要偷番薯; 到我5/6 歲, 食生果幫助消化.
  • 1 切都是命...
  • 香港真係好.
  • 黃小妹真好命。我食唔飽就冇,但食生果多數都係同老豆行廟街時食西瓜。

引用:
    原帖由 理魯竇 於 2011-1-6 23:40 發表 一毫四個君莫笑,孩時鮮果幾人嘗。 50年代生果價錢我都唔知平定貴,但都無錢買,所以都好少食生果,記得孩時有時候會和小朋友住上環果欄執生果食,因為好多時果欄會將些爛生果掉出來,有些都仲食得。 ...
    爛生果有得執?咁就未見過。
    但記得街市有好多菜烚賣,斗零一大抽,那時老媽子買斗零番黎俾雞食,老媽子好鍾意養雞。我就成日同D雞玩,D雞原來都有性,晚黑會自己番入個籠度,好乖,做時做節有雞食,就問老媽子,如果係街市買番黎既就食,如果話劏自己養個D就唔食,仲要唔開心幾日。

引用:
    原帖由 mygo 於 2011-1-10 18:55 發表

黃小妹真好命。我食唔飽就冇,但食生果多數都係同老豆行廟街時食西瓜。
    家姐比理兄慘, 理兄比我慘, 我冇 侄孫後咁好命.

所以我常覺得別人騎馬我騎驢, 轉頭別人赤腳行路...

引用:
    原帖由 mygo 於 2011-1-10 19:00 發表

老媽子好鍾意養雞。我就成日同D雞玩,D雞原來都有性,晚黑會自己番入個籠度,好乖,做時做節有雞食,就問老媽子,如果係街市買番黎既就食,如果話劏自己養個D就唔食,仲要唔開心幾日 ...
    similar experience,

我會 lau /now 亞媽添...

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-11 19:37 發表 similar experience, 我會 lau /now 亞媽添...
    呵呵,不要心邪。

引用:
    原帖由 mygo 於 2011-1-10 19:00 發表 爛生果有得執?咁就未見過。但記得街市有好多菜烚賣,斗零一大抽,那時老媽子買斗零番黎俾雞食,老媽子好鍾意養雞。我就成日同D雞玩,D雞原來都有性,晚黑會自己番入個籠度,好乖,做時做節有雞食,就問老媽子, ...
    .....................

引用:
    原帖由 理魯竇 於 2011-1-6 23:40 發表

...
    咁當時咪會缺乏維他命 c ?

引用:
    原帖由 ces 於 2011-1-12 01:50 發表

.....................
    個時唔怕禽流感。

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-12 16:42 發表

咁當時咪會缺乏維他命 c ?
    當時差不多大部分生果都係由外國黎,而西瓜就係台灣既。
    那時生果並冇今日咁多,乜野火龍果、恐龍旦、香梨,也都未聽過。

只有新奇士橙、華盛頓蘋果係最常見既兩種生果,由美國來,富貴一些的,就吃提子,也是美國來,或者啤梨,由澳洲來。其他節令生果如西瓜,由台灣來。芒果,由菲律賓來,荔枝及龍眼由大陸來,梨,則是天津鴨咀梨,日本的,則係水晶梨。時最真貴澳洲啤梨,平均每個要八毛至一元。黑提子不遑多讓,要一元一磅。

不同今日既生果,品種全部亂晒,龍眼可以係泰國、橙係南非或埃及,至於藍梅及西梅,大陸都有,但相對今日既生果,已好難搵得出以前那味道了。除了荔枝外。

相關搜索目錄: 水晶

引用:
    原帖由 mygo 於 2011-1-12 23:43 發表

時最真貴澳洲啤梨,平均每個要八毛至一元。黑提子不遑多讓,要一元一磅。

...
    細個好怕食提子, 因為通常食藥送口...

6 歲時同家姐講, 家姐嘆氣, 話我好命...

90 1234
    發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。