推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

112 12345
發新話題

[疑難] 畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808

阿鵬強調渴望改變,記者特別為他安排這個模擬面試,他最初表現雀躍。面試前一日,記者致電約他翌日早上 10時半在中環琤芼行總行等,他回應:「好呀,中環港鐵站琤芼行。」記者強調是琤芩`行,他大聲說:「我唔識去呀,都係中環站琤芚弘捸C」
到第二日早上 10時,阿鵬以短訊通知記者:「我肚痛,改期吧!」記者即時回電及以短訊了解,再到其住所「尋人」,但均無果。當日下午 3時許,記者終於找到阿鵬,經再三勸說後,他才願意與張會面。
「佢係唔係高分低能? Sorry,我唔覺得佢高分,至於低能係貶意,我唔方便評論……」張慧敏對阿鵬評價似有保留,其女助手則有另一番體會。當阿鵬在辦公室等候時,助手問他要否飲東西,他說:「果汁吖唔該!」「我哋公司冇果汁,只有茶或水…」「咁要茶啦,有冇果汁茶呀?」助手當場語塞。

===========

生命中, now and then 都會遇到這樣的人, 到底他們是否真的希望自救 ? 考起!!!

相關搜索目錄: 銀行

長年cdrom 阿伯都忍吳住
此子真係'中大之光'
沈校長及有關人仕正頭痛緊
搽邊隻面懵膏

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-2-14 18:29 發表

長年cdrom 阿伯都忍吳住此子真係'中大之光'沈校長及有關人仕正頭痛緊搽邊隻面懵膏
呢條正一厚顏無耻嘅大岳人辦,香港有幸矣!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

名副其實嘅「讀屎片」!!!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-14 17:36 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808

阿鵬強調渴望改變,記者特別為他安排這個模擬面試,他最初表現雀躍。面試前一日,記者致電約他翌日早 ...
04 年時就業情況惡劣, 我用盡九牛二虎之力, 安排學生 見工. (大公司, 薪優福利佳)

考 第 3 既學生,返家就收到 reject 電郵. 學生叫我講情. 原來 12:00 interview, 12:20 還未見人. 人事部打電話比學生, 答覆: 唔知醒.

12:30 到達, 冇 d 歉意.

如果唔志在, 點解又要我講情? 考起!!

到現在, 我都想不通...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-15 17:35 發表

04 年時就業情況惡劣, 我用盡九牛二虎之力, 安排學生 見工. (大公司, 薪優福利佳)

考 第 3 既學生,返家就收到 reject 電郵. 學生叫我講情. 原來 12:00 interview, 12:20 還未見人. 人事部打電話比學生, 答覆: ...
想知道 E+d U, 有冇鼓勵d學生諝[ d NGO?

上次話俾妳聽, 我隻馬騮唔再在GE玩後會去NGO做Volunteer , e+在EWB (Engineer Without Borders)同 Earth Charter
合作在尼泊爾建農村小水電。
妳何不建議上路的學生, 暫不要M銀, 諝[諸如此類NGO, 見識下個世界, 唔上路如那碩士就唔好憭f水了。
有一兩個去的話, 妳會開心好多

去片:

http://www.youtube.com/watch?v=nbcFlJKbcIk&hd=1

請佢嗰個同掟錢落海基本上冇分別!!!

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-15 18:06 發表

想知道 E+d U, 有冇鼓勵d學生諝[ d NGO?

上次話俾妳聽, 我隻馬騮唔再在GE玩後會去NGO做Volunteer , e+在EWB (Engineer Without Borders)同 Earth Charter
合作在尼泊爾建農村小水電。
妳何不建議上路的 ...
有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...

我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...

剛才有舊同事同我呻 - 學生做暑期工, 唔識填 form, 要同事填. 非個別現象, 攪到同事應接不暇. 她說: 面對90 後, 不久我們會覺得 80 後好長進.......

p.s. 我哩個溫室小花, 中學時 3 步不出閨門, 考完會考, 都識得自己去明愛, 報名讀秘書/打字 課程. 其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!!

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-16 16:51 發表

有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...

我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...

剛才有舊同事同我呻 - 學生做暑期工, 唔識填 form, 要同事填. 非個別現象, 攪到同事應接不...........
  其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!!...............
ne 個話題, 老何自上來這forum都up左太多了, 只寄望8,90s後有5%上路!

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-16 16:51 發表

有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...  
你哋唔使咁肉緊幫呢類躪癱揾工喎,呢條大古惑,正一面懵心精,佢食咗你都得呀!去無線做藝員唔使入訓練班。

咁嘅quali白痴都識得去幫人補習或去做義工攞reference喇,邊會坐响屋企吽咗三年咁耐謘H

呢條雜種廢柴、大種乞兒,特登高調交足戲,做出大龍鳳俾社署睇,費事斷綜援兼被捉去做社會服務咋!

呢個打壞,趷高蘿柚我一眼就睇穿佢疴乜喇!虧佢玩匀全世界咁嘅屎橋都諗得出,正一下流賤格、低能邋遢、人渣垃圾!

今次佢一筆過幫佢自己响父母、親朋、街坊面前掃除哂長期食綜援咁衰牌,被歧視嘅壓力,為長期食綜援鋪路。

從今以後出街都唔使再頭耷耷。嗱!你哋M家知道哂我係中大碩士喇,咪以為我游手好閒花c猄冇料呀!咪望住我呀!我懷才不遇咋!千錯萬錯係社會嘅錯,唔關我事謘I

講來講去,都係啲黃大仙式福利闖嘅禍,引人犯罪。慘得過大把市民認同啲政棍騎刼呢類fuck up跟弱勢政府玩嘢,等自己抽水上位兼攞自身着數,唉,悲劇!

相關搜索目錄: 補習
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:

其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!! ...
黃小妹妳真有腦,識得問句咁以下犯上嘅問題。

再講佢呢亭fucking bastard乃社會禍患。佢咁後生就好食懶飛,走精面,滿腦子evil思想,加上受過高深教育,我敢批死佢at the end of the day係智慧型罪犯,無所不用其極。

佢所犯嘅案對社會破壞力會極大,亦好難破案。總之一句講哂,黐襯佢都死。一個唔好彩,請咗佢,若有錢銀同盤數過佢手,我包保佢穿櫃樋,正一E少陣都死!  

鶩茪中j出蟀J大種乞兒, 我有同學問起知唔知, 呢禶s聞睇都費事睇, 浪費精神同時間
SUE姐, 青雲路咪係黧’y沙咀隔離黧﹞j學既, 我母校喎 當年2001年已經開始搞, 當時我已經鄋懋|大牢受魖漈L, 呢曭捧N唔好玩呀!
搞呢齯@定唔功利唔有用點會有人參加先? 我入到 IVE見佢]有個全人發展, 佢]白痴到PARTTIME可以申請EXEMPTION, FULLTIME不論有無工作經驗都要讀, 結果寫信嘈到佢批我同其他做過既同學唔使讀為止,如果係對學生有用既,不請都自來呀.

香港要攪好青年工作,唔使攪咁多咩咩制服團隊,好簡單,好似台灣,南韓,新加坡咁,兩年軍訓, 你睇班中坑韓農,一腳就踢斷鐵馬, 共和國邊境咁長, 自然需要青年志士,保衛四疆. 好過曮妨妨C雲路多多聲

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-16 19:52 發表

黃小妹妳真有腦,識得問句咁以下犯上嘅問題。

...
我更加 buy 何老大的金句 - 共業...

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-16 18:21 發表

ne 個話題, 老何自上來這forum都up左太多了, 只寄望8,90s後有5%上路!
「好多 80後都唔怕辛苦但社會向上流動嘅機會,窮人真係比家境好嘅人少。」另一名「窮富翁」、已故名律師周啟邦之子周國豐認同,家境富裕的年輕人擁有教育及事業上的優勢,又指現時 80後每天努力工作只能餬口,看不到前景也儲不到錢,無法改善生活。

- that's most of the post 80 present situation.

心痛的是, 客觀環境已惡劣, 仲唔生性...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-17 10:03 發表
鶩茪中j出蟀J大種乞兒, 我有同學問起知唔知, 呢禶s聞睇都費事睇, 浪費精神同時間
SUE姐, 青雲路咪係黧’y沙咀隔離黧﹞j學既, 我母校喎 當年2001年已經開始搞, 當時我已經鄋懋|大牢受魖漈L, 呢曭捧N ...
你 d 師弟/妹, 實習時 責罵半身不遂的老人家 麻煩, "老不死".

舊同事說: 起初老人院好緊張, 現在見怪不怪...

Sue姐,個個人入行原因都唔同,有無愛心都係其次, 但係無責任心,就好緊要,雖然醫療失誤無日無之, 其後果可大可少. 但做得呢行越耐,好多姑娘既脾氣係越嚟越差   

至於80後青年社會流動性問題,呢啲係要80後自己解決, 上一代可以做到既又有幾多呀? 就算教頭係再世李小龍,上到擂台都係靠自己, 好彩當年無做錯方向現在先有機會再搏一舖

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-17 17:05 發表

好多 80後都唔怕辛苦但社會向上流動嘅機會,窮人真係比家境好嘅人少...
周公子一啲都冇講錯吖!

你哋小心留意,佢只係話社會向上流動嘅機會窮人比家境好嘅人「少」而並非「冇」。

我曾經係窮人,仲係赤貧嗰隻,我最有資格去comment呢個講法。

其實社會向上流動嘅機會,從來窮人比家境好嘅人少,今日如是,幾十年前如是,更非甚麼新生事物。要怪就怪你上一代,佢哋自己最清楚點解會淪落成為窮人。

以我家族嚟睇,結論係冇危機感,落難後又坐以待斃,浪費時日於嗟嗟怨怨。最衰係唔面對現實,冇戒哂有錢時之惡習,仲繼續又煙又酒。

至於講到「社會向上流動」呢個term,我哋首先要搞清楚何謂「上」呢個定義才作其它討論。

究竟向上到乜嘢程度呢?李+X咁吖抑或做到凸手才算?又或小康之家,甘於平淡,總之生活安穩,有工做、有三餐、有瓦遮頭又唔使攞綜援就已算呢?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-16 10:31 AM 發表

正一下流賤格、低能邋遢、人渣垃圾! ...
共匪狗奴才『當奴憎』與特區政府的狗官亦合乎老友此段斥責。

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-17 22:20 發表
  Sue姐,個個人入行原因都唔同,有無愛心都係其次, 但係無責任心,就好緊要,雖然醫療失誤無日無之, 其後果可大可少. 但做得呢行越耐,好多姑娘既脾氣係越嚟越差   

至於80後青年社會流動性問題 ...
to be understood, 因人手不足/刁民汗牛充棟.

不過實習都已咁惡...

負責既同事喊哂...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 17:00 發表

究竟向上到乜嘢程度呢?李+X咁吖抑或做到凸手才算?又或小康之家,甘於平淡,總之生活安穩,有工做、有三餐、有瓦遮頭又唔使攞綜援就已算呢?
...
the main problem is 有瓦遮頭.

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份. 有 bb, 更加難租屋.

朋友話, 業主加 佢 60% 租 (service apartment), 所以不是迫遷...  

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-2-18 17:24 發表

共匪狗奴才『當奴憎』與特區政府的狗官亦合乎老友此段斥責。
Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

之不過有位仁兄實惦,乃第三帝國嘅總舵手希特拉是也!

暂時關閉赤鱲角機場14日,貪佢夠大,將之辟作毒氣室,將啲刁民用機場快線,一車一車咁,車哂入去焗瓜佢,跟手揼落海填新跑道。

不過希生今次要向我哋祖家啲科學家惡補新生事物,臨排隊入毒氣室前,將佢哋統统剃光頭,頭髮備用,要嚟製蛋白質做奶粉。因為仍會有餘孼未清,到時喂佢哋飲呢亭奶粉,飲到佢頭都大埋,殺佢於無形!  

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 19:47 發表

Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

...
而家有埋皮革奶...

d 化工咁 let, 點解唔用於正途 ???

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 19:47 發表

Albert兄請息怒!

...
, 不過佢 d 作為, 真是當奴.

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-18 19:11 發表

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份... ...
黃小妹,妳上咗岸就乜都唔記得哂,買樓從來都係咁艱難,只不過M家刁民多咗,興起哄作大兼冇嘢揾嘢鬧啫。我1981年結緍時租人一間房,諗到冇諗過呢生人有機會買到樓呀!

至於話大學生,大哂呀?世界上邊條公民條約寫明大學生可保證買到樓謘H

妳話我對家陣啲80後有偏見都係咁講,做人太急功近利喇,尤其是中大呢亭人渣,自己懶惰就賴社會,郁吓就拋啲似是而非嘅乜鬼嘢社會向上流動之類,懶高深嘅term,點流動呀咁好食懶飛?使唔使俾個唔使返工嘅官你做呀?

馬死落地行,放下身段吖嘛!唔該佢哋放眼世界喇!我响英國大把同事係大學生,但只係做文員仔,仲低級過我。揸巴士嘅亦大有人在,我親眼見過,並非作嘢。

現今港人連思想都大陸化,急功近利,乜都要一步登天,衹爭朝夕,只見人家收成,不見人家耕種。所謂未學行先學走,眼高手低,志大才疏。咁唔惦謘I

112 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。