推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

重慶火鍋

重慶火鍋

呢個食法在大陸好普遍, 就係成盤好辣既湯底, 個火好猛, d食物一來就一鍋熟, 食既時候會沾一d早已以湯底及一大堆白香料的"混牆", 好正的, 但唔食得辣的可能頂唔順!

我長居大陸, 成日食, 唔知香港有無呢?
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

係咪麻辣火鍋?

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-26 02:37 PM 發表
係咪麻辣火鍋?
重慶火鍋 比 我以前o係香港食果d所謂既麻辣火鍋, 辣好Q多!
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

咁梗係冇咁地道,
要啱香港人口味!

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-26 03:25 PM 發表
咁梗係冇咁地道,
要啱香港人口味!
深圳間小肥羊就識野勒,果間店係正門診部對面, 有個入口o係人行天橋上面, 當冬天北風強烈時, 如果你在天橋向住東面行, 小肥羊果陣辛辣既"火鍋湯底味", 會把你的胃酸jeet晒出黎, 但其實, 佢地唔夠辣(可能迎合港爍吧), 我o係湖南食過小肥羊, 辣好多!

回復 #1 求其 的帖子

重慶係辣到喊, 但係蓋過晒食物本身o既鮮味~~

我都好喜歡重庆火鋁, 好想知hk边到好?

重慶火鍋得個辣, 又多油, 成盤血咁.......

都係小肥羊果隻麻辣火鍋正D

這樣野是阿標的弱項,我唔多食得辛辣野!

但花椒的麻味我又鍾意喎!我鍾意多麻少辣的紅油抄手!  真矛盾!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

講鼲搨@究竟ㄗ鴞n食?

Hot & spicy

聽講深圳有間(巴蜀風)?味道好似好正宗,這埵陬L人知係邊?
太陽系得番八大行星了...

引用:
原帖由 Steve_627 於 2006-9-1 09:25 AM 發表
文锦中路尾, near Friday's restaurant

引用:
原帖由 Steve_627 於 2006-9-1 01:25 AM 發表
試過華強路附近o既巴蜀風
強調百菜百味o既四川菜
o個間巴蜀風辣得單調左dd
即係碟碟都係一樣味道o既辣...
there are 2 things in this world created straightly for pleasure: music, and vibrators~

越食會越辣, 唔係太頂得順

麻辣火锅好啊,喜欢吃。

引用:
原帖由 keane2006 於 2006-9-5 12:27 AM 發表
越食會越辣, 唔係太頂得順
有碟 麻油加蒜泥的嘢畀你點嚟食, 冇咁辣

有一次係成都食, 竟然上手食完就給我食, 重話自己湯歷史悠久, 真好嘢,

引用:
原帖由 kaoni 於 2006-9-18 06:34 PM 發表
有一次係成都食, 竟然上手食完就給我食, 重話自己湯歷史悠久, 真好嘢,
咁都得?!

引用:
原帖由 kaoni 於 2006-9-18 06:34 PM 發表
真係歷史悠久喎,
可能呢個湯底有幾十年啦,
一路係咁加水!好似老水汁咁!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。