推介:| 汽槍 | 軍服 | 直升機 | War Game | 軍用品 | 軍事模型 |

34 12
發新話題

聯合國憑什麼通過轟炸利比亞?

聯合國憑什麼通過轟炸利比亞?

利比亞出現政府軍和反政府兩股武裝勢力互相攻擊,聯合國就通過了以保護利比亞平民為前題的決議案,派出北約部隊空襲利比亞政府軍.

我好想知道 UN 是憑什麼理據去干涉一個在聯合國有一席位的會員國的內務?年前泰國也曾出現反政府的暴力事件?為什麼當時聯合國又不出兵去打阿披實呢?是否因為阿披實生得比卡達菲令仔呢?近日叙利亞又出現反政府流血事件,聯合國又會幾時派兵去打人地呢?

有時睇到呢 d 咁既人形物體用屁眼講話,再扮九晒再生救世主咁晁面口,真係冇辦法唔講句煲爾亞摩都唔得!
本帖最近評分記錄

比如法國頭號矮仔殺厭痌齊呢條粉人,第一時間就派戰機去炸利比亞,小人口面浮現無遺.唔好話在下 jj 黑心,呢 d 咁既杏家令就係要等有日巴黎鐵塔一舖過俾人用自殺式炸弾爆 q 左落黎,果時佢至知道咩野叫做真正公義.

利益, 利益, 加 利益 ..............

引用:
原帖由 BenChek 於 2011-4-25 09:03 發表
利益, 利益, 加 利益 ..............
利益自自然然係主因,但 UN 作為一家理應為地球上所有國家提供同等待遇和尊重的機構,對出現在任何地方的各種糾紛都應該係用理性態度處理,又點可以一見人地自家有事就出手用武呢?而且佢地又點知卡達菲係白面,而反對派就一定係紅面?

白鬼自古至今都係幾個打人一個,聯合國咪等於八國聯軍,黑心D好想睇下伊朗同佢地鍊下.

利比亞而家有廿多種各式武器,當中大部份都是來自前蘇聯.現在一一簡列如下.

1950 年代蘇製 180mm 榴彈炮 S-23 .

前大鼻佬上世紀 70 年代產品, 2S1 Gvozdika 122mm 履帶兩棲自走炮.

同上時期同一老豆的 2S3 Akatsiya 152mm 履帶自走炮.

同是毛子哥的 BMP-1 兩棲輪式裝甲運兵車.裝有一門 73mm 滑膛炮 (備彈 40 發) ,加一門同向 7.62mm 機槍 (備彈 2,000 發).乘員 3 人,另可搭載 8 名武裝士兵.

又係毛子貨,上世紀 50 年代的兩棲輪式裝甲偵察車 BRDM-1 和 2 .

BRDM-1

BRDM-2

毛哥哥的兩棲 8 x 8 輪式裝甲運兵車 BTR-60 .如果可以俾我揸住佢响石澳跑個圈就真係威呢骨勒!

毛仔在二戰後開發的 130mm 拖式野戰炮 M-46 ,在冷戰時期的 1954 年至俾西方佬發現有呢家野存在,西方佬就強姦人地叫佢做 M1954 野戰炮,咁講你班西方佬如果只掛住打飛機冇有見到人地出左碌野,又係唔係就冇左件事呢下?又或者叫人地做 M-0 咁啦下話?

相關搜索目錄: 野戰

毛仔哥哥既地對空飛彈 S-125 Neva ,西方佬叫人家做 SA-3 Gao .

又係毛哥既地對空飛彈 S-200 Angara ,北約西方佬叫佢做 SA-5 Gammon .梗係當人家前身係搞建築既頂勒!

相關搜索目錄: 建築

毛仔地對空飛彈 2K12 ,西方佬叫 SA-6 Gainful .

毛哥地對空飛彈 9K33 ,西方民主佬叫人家做 SA-8 Gecko .

毛哥 d 飛彈越黎壞精,呢個 9K33 Strela-1 ,自以為好九民主既西方先生們叫佢做 SA-9 Gaskin .

重有其他車種,遲 d 講埋佢.

利比亞冇石油就唔會比人打

引用:
原帖由 dealerboy 於 2011-4-25 21:50 發表
利比亞冇石油就唔會比人打
咁講即係有錢就會俾人 dup ,為左阿 db 哥你貴閣下人身安全著想,我建議你老哥即刻將你身上既錢過晒俾在下,以免你出街俾人打,要打就打我亞 jj 得勒!

毛製 23mm 雙管拖拉式高炮 ZU-23 .

大鼻佬做的 23mm 四聯裝履帶自走炮 SZU-23-4 ,車載彈藥 2,000 發,上兩管各配 520 發,下兩管各配 480 發.供彈用 50 發彈帶.

配 100mm D-10T 坦克炮的 T-55 主戰坦克.

配 115mm 滑膛炮的 T-62 主戰坦克.

配 125mm 滑膛炮的 T-72 主戰坦克.

34 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。