推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

75 123
發新話題

昔日名香菸

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-7 18:09 發表

... 我和牛Sir  都同意吸煙有害, 只是不滿把吸煙者當成過街老鼠
喂大嫂,依家將吸煙者打成過街老鼠唔係阿爺/凸府首創,都俾妳哋啲聲稱民主人士剷到飛起,若果今次唔係花旗而阿爺/凸府首先立例嚴禁人民一路行一路聽 i i ,我諗又要公民抗命又要人頭落地都似!  
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-7 18:09 發表

在此命題, 非關政治體制, 我和牛Sir  都同意吸煙有害, 只是不滿把吸煙者當成過街老鼠.

就算共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過買賣奴隸合法化,相信 大家都不會同意, 對不對 ?
100% right. Smoking ban has nothing to do democracy or not. It's absurd to put them together. period.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-7 21:11 發表

100% right. Smoking ban has nothing to do democracy or not. It's absurd to put them together. period.
Yes, it does involve the issue of democracy in this instance, unless you don’t make any queries as to whether the government of China/SAR has got the mandate from the people, like what the American and/or Western countries do!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-7 20:42 發表

喂大嫂,依家將吸煙者打成過街老鼠唔係阿爺/凸府首創,都俾妳哋啲聲稱民主人士剷到飛起, ...
可見我地對事不對人, 客觀公正...

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-7 01:21 發表

水哥有心,我以前從沒一日內超過十支,現在一日三、四支,永遠不帶煙火出街,沒大的影響
照我這個老槍看, 西兄還是相當「業餘」, 烟癮不深. 作為一種個人亨受, 在不防礙他人的情况下,吸烟沒有什么大不了, 社會是 overreacting. 吸烟者已付了重稅, 算對社会有了交代, 不用過度自責.

論對人有害, 打麻雀應也上榜. 家中有一抬麻雀, 除那四人外, 其他看書, 看電視, 休息, 瞓覺, 發夢, 發吽逗的人, 被麻雀碰撞聲, 呼喝聲嚇到魂魄唔齊, 有心臟病的要叫白車, 冇心臟病的眼光光. 細佬仔交不出功課, 大人 做事無心, 楂車出事, .....等等( you name it). 為害不比吸烟少, 何不也立例禁止, 抽重稅 ?

相關搜索目錄: 功課

香港政府唔係唔俾人吸煙,只不過唔俾人因吸/噴煙而影響/妨礙他人,措施相當恰當,絕對不是什麼overreacting。交左煙稅唔係大晒。

在家裡有台麻雀為害家人,只不過是個人管理問題,攪到家嘈屋閉,關政府乜事,政府點管得到?

政府管打麻雀管得仲嚴,若果打得嘈,十一點鐘差人就拍你門,但如在家中吞雲吐霧廿四小時不停都無人干涉你。
不扮高深,只求認真......

[quote]原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-7 22:01 發表

牛Sir所說確實真人版,話說外母喜歡捽嘢,她有三個半邊仔,每逢假日前夕,我們便要上去吃晚飯,飯後便要和外母共度四人世界,那裡有個念大學的女孩,經常都要在這種環境下溫習,早前的重要考試,我乾脆就不上去,不能成局我可能遭人埋怨,但女孩心裡知道我是關心的,那家族最疼是小姨的兒子,他要去外國讀書,就賣樓供給,像西藏活佛的迎送場面,讀了一年多花光那筆錢便回來閒晃,這小姨是唯一的無煙家庭,今年她患上了癌。

還有!我絕對不讚成吸煙,你拿起第一支還沒點著時,先要好好想清楚!

回復 57# 的帖子

咁慘....
不落兩邊

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-8 23:32 發表

牛Sir所說確實真人版,話說外母喜歡捽嘢,她有三個半邊仔,每逢假日前夕,我們便要上去吃晚飯,飯後便要 .........
小女孩的情況真令人心痛, 一定可以醫好的 !

那麼請問 B哥, 要吸的話, 吸甚麼好 ?  雪茄如何 ?  

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-7-8 23:58 發表

小女孩的情況真令人心痛, 一定可以醫好的 !

那麼請問 B哥, 要吸的話, 吸甚麼好 ?  雪茄如何 ?    
誤解了!患病的是我小姨,活佛的母親,可能是為兒子過度操勞,雖是無煙家庭,但是個忠實的超市擁躉,喜歡化學用品及食物。

一哥可嘗試Cocaine,這玩意比較高向,很多名人用作 身份 像徵

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-9 01:20 發表

誤解了!患病的是我小姨,活佛的母親,可能是為兒子過度操勞,雖是無煙家庭,但是個忠實的超市擁躉,喜歡化學用品及食物。
一哥可嘗試Cocaine,這玩意比較高向,很多名人用作 身份 像徵
仲以為你會提議小弟食草, 自己天棚種, 慳好多   

回復 60# 的帖子

一哥都係咩都唔好試.
吸財吧.
不落兩邊

引用:

B哥真係好介紹!

呢亭第一代仙丹,仲有隻嘢叫白粉,我細細個住九龍仔大坑東就知係好嘢,聽講食咗會升仙,可惜家貧,冇資格做神仙!

講返入正題

六十年代初,老豆開士多,仲賣埋煙仔,發覺來買煙的都是普羅大眾,並非甚麼抽洋香菸是身份地位,上流社會的象徵。

那是候上價煙買個一,例如總督 Viceroy,好彩Lucky Strike,雲絲頓Winston ,沙龍 Salem,吉士 Chesterfield(老何至愛)................

另外其他無咁貴的有紅金龍、白金龍、麼利士、555(State Express),孖寶等等,記都記唔到咁多。

最有印象一隻叫良友(Good Companion),一味夠平,只買六毫,好多人叫佢做道友煙。

點解咁有印象?因為當時賣煙都管得好嚴,每日都要做銷售及庫存記錄,老豆唔識字,更唔識英文,將個波推比我,我都係讀緊四、五年級,啱啱學英文,都要頂硬上,唯有靠死記,都做得頭頭是道。

但始終係細佬仔,做做下無心機就唔做,點知有政府部門來查,仲告上法庭,罰左老豆50蚊,被老豆鬧到黐肺。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 12:09 發表
講返入正題

最有印象一隻叫良友(Good Companion),一味夠平,只買六毫,好多人叫佢做道友煙 ...
我老母食良友,為咗慳皮兼開吓,久唔久跟阿婆食紙捲煙,煙絲牌子唔記得咗,只記得有條龍,有紅色及綠色包裝!

引用:

笑 4...

避冇可避...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 12:09 發表
講返入正題

六十年代初,老豆開士多,仲賣埋煙仔,發覺來買煙的都是普羅大眾,並非甚麼抽洋香菸是身份地位,上流社會的象徵。

那是候上價煙買個一,例如總督 Viceroy,好彩Lucky Strike,雲絲頓Winston ,沙龍 ...
亞爸食紅雙喜...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-9 15:23 發表

亞爸食紅雙喜...
依家上面身份象徵係食中華牌,  sue 姐整番口丫 

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-7-9 22:56 發表

據聞最靚最貴嘅中華牌要賣成400幾蚊一包,係真唔係?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 23:12 發表

據聞最靚最貴嘅中華牌要賣成400幾蚊一包,係真唔係?
魯兄  : 路邊者消息, 好似話過年過節仲買唔到添    

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-9 10:06 發表

B哥真係好介紹!

呢亭第一代仙丹,仲有隻嘢叫白粉,我細細個住九龍仔大坑東就知係好嘢,聽講食咗會升仙,可惜家貧,冇資格做神仙!  
我謝果隻貨係直接索人鼻,即刻上腦

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-7-9 22:56 發表

一哥出到聲,我就識做,下次靚女出來,我就會袋定

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-10 22:26 發表

我謝果隻貨係直接索人鼻,即刻上腦
嘩!B哥講到現場一樣咁神韻,莫非你曾係一手用家?

想請教一吓老兄你,我細個响九龍仔見啲道友追龍,好興用煙仔包裝嗰張錫紙摺長嚟啤,因乜解究呢?好味啲?

引用:

唔識...

吸烟容易,戒煙難'不是有大病,很難戒煙.

75 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。