推介:| 嬰兒用品沙田 | Baby Product Shatin | cocoonababy | 兒童服裝 | 幼兒教育 | 兒童雜誌 | 嬰兒玩具 | 玩具 | 兒童產品 | 陪月 |

33 12
發新話題

[原創] 夜奶

夜奶

有無媽媽可以講下自己寶寶戒夜奶經過呢?一齊分享一下

引用:
原帖由 小邪靈子 於 6/1/2007 08:36 AM 發表
有無媽媽可以講下自己寶寶戒夜奶經過呢?一齊分享一下
我係爸爸
我個仔十二朝就戒左夜奶, 所以無乜好分享
  呢個世界
係無 Free Lunch
只係有"因 Lunch"

引用:
原帖由 vegawong 於 2007-1-6 15:55 發表

我係爸爸
甘叻叻我個小B重未戒到

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-8 08:14 發表

甘叻叻我個小B重未戒到
你小b幾大丫..通常滿月bb都戒夜奶估喎..
我果時係夜晚十典食完..
到第二朝六典到食..
都叫戒左架啦

呢個過程我已經唔記得左喇.....sorry我老人痴呆呀 !

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-1-8 09:05 發表

你小b幾大丫..通常滿月bb都戒夜奶估喎..
我果時係夜晚十典食完..
到第二朝六典到食..
都叫戒左?
我個小B十六個月重要半夜起身飲奶

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-8 11:38 發表

我個小B十六個月重要半夜起身飲奶
唔係哇..你個係大食b黎架..
佢應該食糊仔啦喎..
夜晚果餐俾多d佢食..
應該頂到第二朝估喎..

佢係咪喊聲要食先

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-1-8 11:50 發表

唔係哇..你個係大食b黎架..
佢應該食糊仔啦喎..
夜晚果餐俾多d佢食..
應該頂到第二朝估喎..

佢係咪喊聲要食先
對呀小B可能已經習慣了飲夜奶
小B日頭都有食飯仔

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-8 13:38 發表

對呀小B可能已經習慣了飲夜奶
小B日頭都有食飯仔
貢佢半夜餐奶飲得多唔多..
唔多既話..佢喊時.拍番佢訓..或者俾個奶咀佢..
又或者..每晚遲d先俾..逐d延後飲奶時間

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-1-8 13:54 發表

貢佢半夜餐奶飲得多唔多..
唔多既話..佢喊時.拍番佢訓..或者俾個奶咀佢..
又或者..每晚遲d先俾..逐d延後飲奶時間
試過妳方法啦都唔得
一俾奶佢飲,飲完立即訓天光

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-8 15:06 發表

試過妳方法啦都唔得
一俾奶佢飲,飲完立即訓天光
貢矛計啦..
佢都飲到十六個月..
矛得戒啦..
唯有你辛苦d囉

你幾點比佢食完先堐? 佢又幾點喊要食奶?

It is all about habbit.
I'll be back!

睇你好唔好彩, 有D BB自己肯訓, 但多數初時肚餓會醒...
有人話要狠心D, 比佢喊幾晚都唔理佢, 最多比佢飲啖水... 我就做唔出...
唔好話離開髐G十年, 即使到死o個日我都會係香港人!!!

引用:
原帖由 sweetheart 於 2007-1-8 19:12 發表
你幾點比佢食完先堐? 佢又幾點喊要食奶?
8點食8安訓到午夜2點又要奶奶

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-9 08:59 發表

較番個時間啦..10典零先俾佢食..起碼到五六典啦

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-1-8 10:46 PM 發表
睇你好唔好彩, 有D BB自己肯訓, 但多數初時肚餓會醒...
有人話要狠心D, 比佢喊幾晚都唔理佢, 最多比佢飲啖水... 我就做唔出...
其實半夜o個餐奶唔係必須, 唔駛話驚餓親佢o既...

我o個時, 夜晚餐奶十一點半先比佢食, 咁就可以到天光先食下一餐啦...

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-9 12:59 AM 發表

你不如12點比多一餐佢, 咁半夜咪唔駛起身囉.....

好呀甘我依幾日試下各位提供方法謝謝

TIMWAY 可以灌水, 但係BB灌水會整壞個腎臟. 都係板主講得O岩, 大人去調節佢用餐時間會比較好.
I'll be back!

引用:
原帖由 vegawong 於 2007-1-6 07:55 AM 發表

我係爸爸
我都係爸爸
我大女2個星而細女一個月自己戒左夜奶
好心無好報,世界無天理,我一定要做真小人,偽君子因住收尾個幾年。

小B成功戒了夜奶,一訓到天光才食
係度多謝大家議見

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-1-20 08:48 發表
小B成功戒了夜奶,一訓到天光才食
係度多謝大家議見
good news

我都係爸爸
我個女二個月大重未戒到夜奶

我都係爸爸
我個女二個月大重未戒到夜奶

33 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。